Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Dette synet kan møte turister i Vågen

Turister og lokalbefolkning må belage seg på at det kan komme flere kloakkutslipp i Storånakanalen i sommer.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2018 kl 12:45

KLOAKK: De siste ukene har det ved flere anledninger blitt observert kloakk i Storåna like ved Vågen vgs. I slutten av april fløt det både avføring, Q-tips og bind i vannet. Hendelsen vakte stor oppsikt og ble også omtalt i nasjonale medier. Det er heller ikke snakk om en engangshendelse. Også senere har det blitt observert kloakk i elva i det ellers så idylliske området i sentrum.

Trist syn

Hobbyornitolog Frøydis Husevåg er ofte i det aktuelle området for å observere fuglelivet. Hun ble mildt sagt forbauset da hun sist onsdag oppdaget at det igjen fløt kloakk i Storånakanalen ved Sandnes Brygge.

– Det så lite pent ut. Det er ekkelt og svært trist at det skal være slik, det er dessverre ikke første gang den siste tiden at dette har skjedd. Jeg frykter for at vi skal måtte oppleve både vond lukt og et ekkelt syn flere ganger i sommer. Dette er ingen god reklame for byen, sier hun.

Husevåg reagerer også på at vannet i Storånakanalen i det aktuelle området i dag er svært grumsete.

– Fargen kan nok ha sin naturlige forklaring, men jeg er redd det kan ha sammenheng med utslippene, sier hun.

– Vil ta tid

Ifølge avdelingsleder Christian Drangeid i vann, avløp og renovasjon (VAR) i Sandnes kommune skyldes kloakkutslippene ombygging av en pumpestasjon. Pumpestasjonen har i flere år fungert dårlig, og kommunen ser seg nødt til å bygge om hele stasjonen.

– Vi må fjerne all innmaten og bygge om alt. Dette er en prosess som dessverre vil ta tid. Vi regner ikke med å få alt ferdig før i midten av juli, sier han og fortsetter:

– Alternativet hadde vært å bytte til samme type pumpe. Dette ville gitt et mindre tidsforløp, men vår erfaring fra tidligere er at dette ikke vil virke. Derfor går vi for en sikker løsning med total ombygging.

Har gjort tiltak

Drangeid legger til at kommunen har gjort tekniske tiltak som skal sørge for at uslippet blir minst mulig.

– Vi har gjort tiltak med spyling og rengjøring av ledningsnettet nedstrøms overløpet for å redusere utslippet, men vi kan ikke dessverre ikke garantere at det ikke kommer kloakk ut i Storåna. Kommunen har også modifisert overløpet slik at flytende avfall ikke skal komme ut i elva. At dette skjer på denne tiden av året er selvsagt trist, men det blir umulig å få ting på plass før midten av juli, sier han.

– Mange melder om at vannet i kanalen har vært svært grumsetet de siste dagene?

– Ved nedbør vil Storåna av naturlige årsaker bli grumsete, men noe av misfargingen kan nok skyldes overløpet. Vi holder imidlertid området under oppsikt, sier han.

Delen av Storåna der problemet er strekker seg fra jernbanen til Vågen vgs. Det meste av strekningen går i tunneler og er ikke synlig fra overflaten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...