Rådmannens budsjettforslag: Dette tenker Wirak og Seland

DETTE TENKER DE: Ordfører Stanley Wirak (Ap) og gruppeleder Thor Magne Seland (H). Foto: Frode Olsen/Trond Eirik Olsen

Ordføreren og gruppeleder for byens største opposisjonsparti er begge fornøyde med rådmannens forslag til budsjett.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2017 kl 09:27

Stanley Wirak (Ap), ordfører:

– Dette budsjettforslaget viser stø kurs mot fortsatt velstand for byen. Rådmannen viderefører de politiske signalene, og jeg stiller meg 99 prosent bak budsjettforslaget, er ordfører Stanley Wirak (Ap) sin første reaksjon etter at rådmann Bodil Sivertsen onsdag la fram sitt forslag til budsjett for perioden 2018-2021.

– Hva tenker du om bildet rådmannen tegner av framtiden med og uten eiendomsskatt?

– Vi har bestemt at det blir det nye bystyret som skal ta stilling til spørsmålet om eiendomsskatt i nye Sandnes, så det blir ikke noe eiendomsskatt i det endelige budsjettet som skal vedtas i høst, sier han.

– Noen tanker må du vel ha? Rådmannen peker tydelig på at kommunen vil ha 105 millioner kroner mindre å rutte med dersom en ikke tar i bruk eiendomsskatt på verk, bruk og næringseiendom i den nye kommunen.

– Ja, men de pengene mangler vi bare dersom vi ikke foretar oss noe. De siste seks årene vi har styrt byen viser at vi gjør noe annet, svarer ordføreren.

– Ellers er dette et godt budsjettforslag. Dessuten mener jeg vi er gjennom det verste. Arbeidsledigheten går ned, vi opplever mer tilflytning til Sandnes, det er full fart i boligbyggingen, vi er en attraktiv by å bo i, og næringslivet ser på Sandnes som en attraktiv kommune. Flere folk i arbeid betyr at skatteinngangen vår øker, sier Wirak.

Thor Magne Seland (gruppeleder Høyre)

– Jeg tenker at det kom få overraskelser i rådmannens budsjettforslag. Som rådmannen selv sier, så er det lite rom for nye prosjekter og driftstiltak, sier Høyres gruppeleder Thor Magne Seland kort tid etter at rådmannens forslag til budsjett var presentert på Fredheim Arena.

– Vi er helt enige med rådmannens prioriteringsliste hvor de fire punktene tidlig innsats, helse og sosial, boligsosial handlingsplan og digitalisering dras fram som de viktigste. Samtidig sier rådmannen tydelig at vi må løfte blikket ut over fireårsperioden. Til nå har vi hatt et politisk styre som styrer fra år til år. Det må vi slutte med, noe rådmannen sier mer eller mindre rett ut selv. Vi må begynne å tenke på hva som er konsekvensene i de lange linjene, noe som er musikk i våre ører. Det er den eneste måten å styrke kommunens økonomi og tjenester på. Da må vi slutte med intern kjekling oss politikere imellom og slutte å være hårsåre på småsaker. Vi må løfte og dra de store linjene, slik vi har gjort på boligsosial handlingsplan og når vi har prioritert sykehjemsplasser enstemmig i bystyret.

Seland trekker videre fram at han tror det blir tøffe tak de kommende årene, noe han mener synliggjør behovet for langsiktige planer i enda større grad.

– Vi må legge planer som kan stå seg fram til 2030, for det vil bli tøffe tak framover. Konjukturbarometeret til regjeringen viser det samme. Vi har en regjering som har gitt oss mye midler, og vi ligger mye bedre an på vedlikeholdsetterslepet enn hva jeg hadde trodd, ikke minst ved hjelp av regjeringens tiltakspakke som jo viser at det slår ut på bunnlinjen vår når vi får oppgradert byggene våre og får nye bygg med mindre vedlikehold. For det er driftskostnader som knekker kommunens rygg, ikke investeringene. Så alt i alt mener jeg rådmannen gir et tydelig bilde til oss politikere, så er det opp til oss å si hvordan vi vil forvalte det bildet. Jeg håper politikerne gjør som rådmannen sier og ser et lenger perspektiv og i de lenger linjene.

– Ordfører Stanley Wirak uttaler at han er 99 prosent enig budsjettforslaget rådmannen har lagt fram. Hva tenker du om det?

– Da er vi sjeldent enige, ordføreren og meg, og det er lovende. Rådmannen kommer med en tydelig bestilling til politikerne og sier at det må tenkes på en annen måte. Dersom ordføreren også ser dette, så skal vi være 99 prosent innstilt på å samarbeide for å finne de beste løsningene. Det betyr kanskje at posisjonspartiene må begynne å høre på oss 30 prosent av tiden framfor null, slik det er i dag, for et samarbeid fordrer faktisk at det er mulig å komme med innspill, sier Seland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...