Sandnesposten A/S

Disse fjellhallene kan redde liv

TRENING: Planen er at Rogaland brann og redning IKS skal trene på tunnelsikkerhet og redningsarbeid i fjellhallene på Vagle. Foto: Frode Olsen

Rogaland brann og redning IKS er i forhandlinger med Bane NOR om en leieavtale av to store fjellhaller på Vagle. Mange undersjøiske tunneler i regionen gjør at brannvesenet ønsker å stå best mulig forberedt om ulykker skulle oppstå.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Fjellhallene har tidligere vært brukt som omformerstasjoner for Bane NOR, men ble for en del år tilbake lagt ned og har siden ikke vært i bruk. De to hallene strekker seg om lag 60 meter inn i fjellet, og avdelingsleder for beredskap, Ståle Fjellberg, forteller at hallene kan få stor betydning for framtidig redningsarbeid ved brann i tunneler.

– Målet er bedre treningsfasiliteter for tunnelsikkerhet. Rogaland brann og redning IKS har et økende behov for å styrke kompetansen og kunnskapen innen tunnelsikkerhet. Vi har allerede noen av verdens lengste ettløpstunneler med toveistrafikk i vårt distrikt, og vil innen kort tid ha verdens lengste toløpstunneler i Ryfast og senere Rogfast. Dette setter spesielle krav til våre ansatte, og for å forberede oss i best mulig grad, trenger vi treningsfasiliteter som er tilgjengelige for oss, sier Fjellberg.

Omregulering kreves

Rogaland brann og redning IKS og Bane Nor er i prinsippet enige i leieforholdet av fjellanlegget som tidligere fungerte som omformerstasjoner. Innvendig krever hallene noe utbedring før de tas i bruk, og prosjektet er også avhengig av godkjenning fra kommunen.

– Det kreves en midlertidig omregulering området. Den prosessen håndteres av Bane Nor som eier av anlegget, sier Fjellberg.

I hovedsak skal fjellhallene benyttes av ansatte i Rogaland brann og redning IKS, øvrige nødetater og andre interessenter som gjennom SASIRO eller Norwegian Tunnel Safety Cluster (NTSC) har ønske og behov for å trene eller teste ut utstyr. SASIRO planlegger også i samarbeid med NTSC opparbeidelse av en kulvert inne på det området av Vagle hvor de fleste øvelsene skjer i dag.

– Vi har en klar målsetting om å kunne utvikle kompetanse og treningsfasiliteter for tunnelsikkerhet. Først og fremst for å kunne håndtere de utfordringene vi allerede har i regionen. Vi ønsker også å dele og videreutvikle denne kompetansen med andre, ikke minst andre brann og redningsvesen i landet. Vi skal heller ikke glemme andre hjelpemannskaper som vil involveres ved hendelser i tunneler. Det kan være politiet, helsevesenet, Statens vegvesen, Sivilforsvaret og frivillige hjelpestyrker, sier Ståle Fjellberg.

Håper på støtte fra staten

Slike anlegg og treningsfasiliteter koster mye penger til opparbeidelse og drift. Fjellberg sier de er avhengige av private aktører som NTSC for å realisere planene.

– For å være oppdaterte er vi helt avhengig av støtte fra næringslivet. Vi har også et sterk ønske om at Statens vegvesen og Samferdselsdepartementet skal bidra til utviklingen av et slikt kompetansemiljø i Rogaland. Dette har imidlertid vist seg være en tyngre prosess, sier Fjellberg.

De to fjellhallene ligger på motsatt side av Kvernelandsveien sammenlignet med der Rema og Posten bygger store anlegg på Vagle.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...