Døren er høy, porten er vid, og nå vurderes også sommeråpent

BLIR TRADISJON: Kirkeverge Andreas Eidsaa jr. og ordfører Stanley Wirak åpnet før jul dørene til Sandnes kirke for travle julehandlende. Nå vurderer man også å åpne dørene for turister og andre i sommer. Foto: Trond Eirik Olsen

Åpningen av dørene i Sandnes kirke i adventstiden i fjor ble godt mottatt. Ordningen vil bli gjentatt i år, og nå vurderes det også å åpne kirkedørene i sommer

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

ÅPEN KIRKE: – Det tok litt tid før folk kom, men ting tok seg opp de siste ukene før jul. Jeg regner med at det i snitt var mellom 10 og 20 personer innom hver dag. Med tanke på at tilbudet var nytt og heller lite kjent er vi godt fornøyd og innstilt på å gjenta dette foran jul i år også. Forhåpentligvis blir dette en tradisjon, sier kirkeverge Andreas Eidsaa jr.

God respons

Hver ukedag i adventstiden har Sandnes kirke hatt åpne dører mellom klokken 14 og 19. Her har handlende og andre som har oppholdt seg i byen hatt muligheten til å komme innom kirken for å tenne et lys eller bare sitte i stillhet med en kopp kaffe for å lytte til dempet julemusikk. Responsen fra flere av de besøkende har heller ikke latt vente på seg.

– Flere har gitt uttrykk for at de satte stor pris på muligheten for å gå inn i kirken og vi har så langt bare hatt positive erfaringer. Mange av de som kom var også tilfeldige forbipasserende, sier Eidsaa.

Initiativ fra Wirak

Tilbudet om åpne kirkedører kom etter et initiativ fra ordfører Stanley Wirak som viste til egne erfaringer med åpne kirker i utlandet.

– Det er ikke de samme tradisjonene for åpne kirker i Norge, men dette er et tilbud som mange savner. Ikke minst i en hektisk juletid tror jeg mange kan ha behov for en pustepause. Jeg har også merket meg at det er mange innom Domkirken i Stavanger som har denne ordningen, sa han da han før jul tok en av de første frivillighetsvaktene i Sandnes kirke.

– Vi er svært takknemlig for ordførerens initiativ. Uten dette ville det neppe blitt noe av ordningen, sier Eidsaa jr.

Vil ha sommeråpent

Går alt som kirkevergen håper vil man ikke måtte vente helt til jul på at kirkedørene skal åpne seg igjen. Eidsaa jr. ser gjerne at dørene åpnes i sommer og viser i denne sammenheng til at Domkirken i Stavanger har gode erfaringer med åpne kirkedører i turistsesongen.

– Jeg mener bestemt at behovet er der. Vi har eksempelvis fått flere rapporter om turister og tilreisende som etterlyser åpne kirkedører. Dette er jo vanlig i mange andre land, og flere synes det er underlig at dørene er stengt, sier han.

Kirkevergen legger til at det er visse problemer knyttet til åpne kirker i sommerhalvåret.

– Å holde kirkedørene åpne fordrer også at vi har vakthold, det betyr igjen at vi må ha midler til å betale for vaktholdet. Vi kan ikke basere dette utelukkende på frivillighet gjennom en hel sommer, sier han.

Før jul var det frivillige fra menigheten og en betalt ekstrahjelp som stod for vaktholdet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...