Sandnesposten A/S

Eldbjørg vant over kreften, men mistet livskvalitet

SLITER: Eldbjørg Bøe er glad for at hun i dag er kreftfri, men senskadene blir hun ikke kvitt. Foto: Trond Eirik Olsen

Strålebehandling etter en kreftoperasjon i 2007 reddet trolig livet til Eldbjørg Bøe (56), men prisen ble høy. Senskader har forringet mye av livskvaliteten.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2017 kl 20:51

ROSA SLØYFE: – Jeg er glad og takknemlig over at kreften er borte, men den senskaden jeg har fått etter behandlingen har gjort livet mitt vanskelig. I dag er jeg 100 prosent ufør og jeg orker svært lite. Det skal ikke store ting til før jeg blir helt utslitt. Det er så mye jeg har lyst til å gjøre, men ikke lenger orker. Jeg blir sittende mye i stua og livskvaliteten er ikke det den har vært, sier Bøe.

Blir fort sliten

Ved første møte er det få som kan se at Eldbjørg Bøe er syk. Damen vi møter hjemme i stua på Lura virker livsfrisk på alle måter, men bak et smilende og positivt ytre skjuler det seg en helt annen historie. 25 strålebehandlinger etter en brystkreftoperasjon i 2007 førte til at den tidligere svært så spreke damen tapte energi og på mange måter ble en skygge av den livsfriske damen hun en gang hadde vært.

– Det går greit når jeg sitter her i stuen og blir intervjuet, men i etterkant blir jeg nødt til å hvile meg. Sannsynligvis ligger jeg utstrakt på sofaen om ikke så lenge. For meg er en avtale for dagen mer enn nok, det sliter meg rett og slett ned. Jeg blir fysisk og mentalt sliten, sier hun.

Diagnosen Bøe har fått er «fatigue» (trøtthetssyndrom). Sykdommen innebærer at hun fort blir trett både mentalt og fysisk. Hun har også fått problemer med hukommelsen.

– Jeg legger alt det jeg skal huske til neste dag inn på mobilen dagen i forveien. Telefonen gir lyd fra seg når ting skal gjøres og for meg har den blitt en viktig notatblokk. Så om du lurer på hvorfor mobilen piper så mye mens vi sitter her nå, er dette grunnen, sier hun og smiler.

Vanskelig tema

Bøe synes det er vanskelig å snakke om plagene hun har. Ikke minst fordi hun føler at hun tross alt skal være takknemlig for å ha fått livet i gave etter at hun vant over kreftsykdommen. Hun er samtidig redd for at andre ikke helt skal forstå hvordan senskaden, som ikke er så synlig på utsiden, arter seg.

– Naboer og andre kan gjerne se at jeg vasker vinduer en dag og lure på hvorfor jeg som er så sprek ikke kommer meg tilbake i jobb.
Det de ikke ser er at jeg neste dag ligger utstrakt uten å klare å gjøre noe. Jeg forsøkte flere ganger å gå tilbake i jobb etter strålebehandlingen, men jeg orket det rett og slett ikke, til og med deltid ble for mye. Heldigvis er det ikke så mange brystkreftpasienter som blir så sterkt angrepet av kronisk fatigue som meg, sier hun.

– Hva er det du savner mest fra tiden før du ble syk?

– Det å kunne jobbe og ha et daglig felleskap med andre er noe jeg ofte savner. Jeg har også vært glad i å reise på storbyferier, men dette går ikke lenger. Jeg testet det ut en gang, og selv om jeg var flink til å hvile om dagene på hotellrommet endte det med at jeg ved hjemkomst ble liggende på sofaen i fem uker, sier hun og fortsetter:

– Jeg har også blitt svært var for støy. Bare det at radioen står på over lengre tid sliter, mannen min sitter faktisk med øretelefoner på når han ser fjernsyn. Heldigvis har både han og barna vist stor forståelse, men det har ikke vært bare enkelt for dem heller. At jeg ble kreftsyk var i seg selv en påkjenning for familien og det at jeg fikk senskade gjorde ikke situasjonen lettere.

– Har du håp om å bli frisk igjen?

– Ja, håpet er jo der. 30 prosent av de som har hatt brystkreft med påfølgende strålebehandling eller cellegift får kronisk fatigue og fem prosent av disse blir helt frisk innen ti år. For meg har imidlertid de ti årene gått og jeg skulle ønske det fantes en kur, men det er det ikke. For meg har det viktigste nå blitt å prøve å leve best mulig med plagene, sier hun og viser til hytta på Sørlandet som et høydepunkt.

– Her er det rolig og lite støy og fantastisk å være. Jeg ble også nylig bestemor og gleder meg over å få være sammen med henne, selv om jeg har dårlig samvittighet over at jeg ikke orker å være barnevakt så mye som jeg skulle ønske.

Vanskelig valg

Da Bøe fikk brystkreft fikk hun valget mellom å fjerne brystet helt og slippe etterbehandling eller operere uten fjerning, men med påfølgende strålebehandling.

– Hadde jeg visst hvordan ting ville bli etter strålebehandlingen hadde jeg nok utvilsomt valgt å fjerne brystet, men der og da ante jeg ingenting om konsekvensene. Alt jeg fikk vite var at jeg sannsynligvis ville bli litt trett i etterkant og som kvinne vil man jo helst beholde brystet om mulig, sier hun og blir tenksom før hun fortsetter:

– Jeg vet uansett at jeg har fått livet i gave etter kreftdiagnosen som kom som et sjokk etter en tilfeldig mamografi, men jeg skulle så inderlig ønske at jeg hadde sluppet senskaden.

Glad for oppmerksomhet

Bøe er glad for at årets Rosa sløyfe-aksjon skal gå til forskning på senskader og persontilpasset kreftbehandling. Det sistnevnte betyr at man får en mer presis og skånsom behandling som også vil kunne spare mange for senskader.

– Jeg er glad for at det nå blir satt fokus på dette. Det er for liten kunnskap om senskader og aksept for at det å bli kreftfri ikke alltid betyr det samme som at man blir helt frisk igjen, sier hun og fortsetter:

– Jeg er langt fra alene om å ha det slik og dersom det at jeg nå stiller opp med et ansikt kan hjelpe til med å få mer forståelse for vår situasjon. Kreftforskningen har kommet langt og mitt håp er at forskning på senskader også skal kunne begrense problemene mange får i etterkant.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...