Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Elever strømmet til utdanningsmesse på Lundehaugen

DRAMA: Stine Wang Nesse, Ragnhild Strømø Orheim og Synniva Haugen demonstrerer litt var elevene ved dramalinjen på Vågen videregående holder på med i løpet av skolehverdagen. Foto: Frode Olsen

En helt ny utdanningsmesse skal sørge for at flest mulig ungdomsskoleelever blir værende i Sandnes når de skal på videregående. Tirsdag strømmet elevene til Lundehaugen ungdomsskole for å vurdere fristende tilbud.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Alle elever som går i tiende klasse står overfor et vanskelig og viktig valg når de i løpet av kort tid skal stake ut retningen for videre utdanning. I flere år kunne ungdomsskoleelevene sette seg inn i mangfoldet av muligheter gjennom blant annet Høylandsmessen og et fellestilbud på Forum i Stavanger. I senere tid har de videregående skolene savnet et utstillingsvindu.

Det forteller rektor ved Lundehaugen ungdomsskole, Anne-Marthe Nygård Basso.

– Det var i fjor at rektorene ved de videregående skolene tok kontakt med rektorene på ungdomsskolene i Sandnes. Det finnes jo et ønske om at flest mulig av elevene skal benytte alternativene som finnes i distriktet. I og med fasilitetene, og fordi Lundehaugen tidligere har vært videregående skole, ble det bestemt av vi skulle være vertskap, sier Nygård Basso.

Dermed lå alt til rette for at samtlige ungdomsskoleelever i Sandnes tirsdag fikk fyldig informasjon om de tretten ulike utdanningsprogrammene i videregående. Mulighetene ble presentert av elever og lærere fra Gand vgs, Sandnes vgs, Vågen vgs, Øksnevad vgs og Jåttå vgs. Sistnevnte fra Stavanger, fordi tilbud om restaurantfag ikke finnes i Sandnes kommune.

Rådgiver ved Lundehaugen ungdomsskole, Siri Myhren Petersen, var selvsagt på plass i mylderet av nysgjerrige elever og foresatte. For alle elevene i Sandnes var et besøk på utdanningsmessen obligatorisk. De ble også anmodet om å ta med foresatte.

– Det har vært kjekt å se samtalene og diskusjonene som oppstår mellom foreldre, elever og representantene fra de videregående skolene. Hensikten er nettopp at ulike muligheter blir gjenstand for konstruktive samtaler mellom foresatte og elever. Vi forsøker også å opplyse om at veien videre ikke er låst for dem velger yrkesrettet utdannelse som et utgangspunkt. I dag er mulighetene for å endre retning underveis langt bedre sammenlignet med få år tilbake, sier Myhren Petersen.

Musikk, kunst og idrett

Rådgiveren befinner seg i avdelingen til Vågen videregående sammen med Håvard Sirevåg. Da han forlot Giske ungdomsskole, valgte han kunst, design og arkitektur.

– Jeg falt ned på mitt valg på grunn av at denne retningen gir studiekompetanse. For meg ble det avgjørende, sier Sirevåg mens han demonstrerer en medbrakt og hypermoderne 3D-maskin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RÅDGIVER: Siri Myhren Petersen fra Lundehaugen ungdomsskole likte veldig godt dialogene som oppsto mellom elever og foresatte da de vurderte ulike tilbud på utanningsmessen. Foto: Frode Olsen

Musikk- og dramalinjene ved Vågen videregående fikk også besøk av mange ungdomsskoleelever. Vanja Beudsberg og Julia Borys var ikke i tvil da de skulle velge studieretning. Borys pendler daglig fra Oltedal, mens Beudsberg tar tog fra Bryne.

– På Bryne fantes det ikke denne muligheten. Jeg er opptatt av musikk, og har faktisk deltatt på countryfestivalen på Ålgård i tre år allerede. Jeg stortrives på skolen, sier Beudsberg bak det elektriske pianoet.

Julia Borys står opp klokken fem hver morgen for å slutte seg til musikklinjen og trommesettet, hvor hun trives aller best.

– Jeg tar bussen veldig tidlig, og legger meg klokken ni hver kveld. I så måte er jeg nesten litt på overtid nå, smiler Borys, som også spiller slagverk i korps.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MUSIKK: Julia Borys og Vanja Beudsberg spilte og sang for ungdomsskoleelvene i Sandnes.

Idrettslinjer har de senere årene opplevd vekst og interesse. Både Aleysa Nilsen fra Lundehaugen og Sanna Dyndal fra Giske ungdomsskole var spente på hva de videregående elevene ved danselinjen kunne fortelle.

– Jeg har danset litt «street» og «hiphop». Det høres veldig spennende ut med dans i tillegg til ordinær skole. Det var nyttig å høre hva både elever og lærere hadde å fortelle, sier Sanna Dyndal.

DANS: Rugile Sabonaityte og Tiril Sægrov forteller om dansehverdagen til Alesya Nilsen og Sanna Dyndal. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...