Elvis, cowboyer og amerikansk krimskrams på Figgjo

SKJULTE SKATTER: Marion 
Koldal driver den amerikainspirerte Stars and Stripes-butikken på Figgjo og hadde mange 
varianter å vise fram. Foto: Håkon Stavland Lexberg, Gjesdalbuen

Amerikanske flagg, cowboyhatter, modellbiler, beltespenner og cowboystøvler. Alt dette finner du i en skjult perle av en butikk på Figgjo.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BUTIKK: – Det kommer folk helt fra Kristiansand for å handle klær og diverse her, så det er jo veldig kjekt, sier Marion Koldal som driver Stars and Stripes-butikken på Figgen.

Grunnen til at noen velger å gjøre det er enkel. Det finnes ikke mange slike butikker rundt om i Norge. Alt som finnes i butikken er inspirert av det fortidens Amerika hadde å by på, noe som gjør at den skiller se veldig ut fra de vanlige butikkene folk flest handler i.

– Vi lever litt på 50 og 60-tallet med de flotte bilene, cowboyene og det gamle Amerika som vi ser for oss. Det er også den følelsen vi prøver å gjenskape litt i denne butikken, sier Koldal.

Olje i tåteflaska

Både Koldal og familien har vokst opp med amerikanske biler og fått kulturen inn siden barndommen. Det har vært en viktig grunn for at hun er den hun er i dag.

– Vi fikk jo nesten ikke melk på flaska da vi var små, vi fikk sikkert olje. Ikke bokstavelig talt riktignok, men man kan jo si at vi har vokst opp med Amerika. Det har blitt en del av meg, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

AMERIKA: T-skjorter med dødninghoder, cowboyhatter og støvler er noe av det man finner i butikken. Foto: Håkon Stavland Lexberg, Gjesdalbuen

Nå driver hun den lille, koselige butikken helt alene. Det er nesten en opplevelse i seg selv bare å være der. I samme bygg ligger også USA Parts som driver med salg av bildeler, og hun driver også den butikken helt alene, til tross for at biler ikke er hennes ekspertfelt.

– Jeg er jo egentlig hjelpepleier. Faren min har drevet USA Parts siden 1984 også syntes jeg det var trist at det skulle legges ned da far pensjonerte seg. Da tenkte jeg at jeg ville prøve å satse på dette og slo det da sammen med Stars and Stripes her på Figgjo for fire år siden. Jeg er bedre på klær enn på biler, da, sier Koldal og ler.

Variert kundegruppe

Kundene som handler på butikken er av den varierte sorten, alt fra ungdommer som skal på cowboyfest til pensjonister som alltid har drømt om å være cowboy.

– Noen av kundene er gjerne pensjonister som kommer med konene sine, og mannen har lyst til å ha den og den flotte skjorta. Så sier konene at “nei, du kan ikke gå i den og den”. Det er mange forskjellige kunder innom, men jeg tenker jo at folk må bli mindre redde for å skille seg ut.

Hun bruker selv både cowboystøvler og klær inspirert av den amerikanske kulturen til vanlig. Det har blitt en livsstil og hun er vant med at folk ser litt rart på henne.

– Jeg må bare tenke at de sikkert er misunnelige fordi de ikke tør å gå sånn selv, sier Koldal.

Saken fortsetter under bildet

KONGEN: Elvis Presley er den store helten. Foto: Håkon Stavland Lexberg, Gjesdalbuen

Setter Figgen på kartet

Hun forteller også om at det er flere som stadig maser om at hun burde flytte butikken til Stavanger slik at hun kan selge mer. Det vil hun ikke av flere årsaker.

– Der er det mye dyrere å leie, så jeg synes det kan bli litt for stor risiko. Samtidig synes jeg det er kjekt å plassere Figgen på kartet. Jeg er jo stolt av Figgen, så jeg har veldig lyst til å bli her. Man blir litt stolt av plassen sin og da er det veldig gøy når folk kommer langveis fra for å besøke lille Figgjo, forteller Koldal.

USA og Trump

Mesteparten av salget foregår via nettbutikken, samtidig som at hun og mannen hver sommer pakker ned nesten hele butikken og tar det med seg på diverse festivaler hvor de stiller ut varene. Alle produktene som selges har hun valgt ut selv og mye inspirasjon får hun ved å besøke nettopp USA.

– Vi prøver å dra dit så ofte vi kan. Da reiser vi rundt på litt messer og finner nye produkter vi kan ta med hit. Vi reiser alltid til en stor messe i Denver, Colorado. Der har de alt du kan tenke deg av cowboyutstyr og så videre.
Men selv om hun elsker USA er det ikke nødvendigvis alt som skjer der som er like positivt. At Donald Trump nå er president gjør at hun trekker litt på smilebåndet.

– Jeg ler litt av han. Jeg har jo venner både her og der og det er vidt forskjellig. Noen sier det er media som blåser det opp, mens andre mener det er dommedag. Jeg har egentlig ikke helt sansen for ham, men det hjelper ingenting å sitte her å irritere seg. Jeg prøver bare ikke å tenke for mye på det. Min verden er Figgen og det er den jeg bryr meg om.

Fikk Elvis-nei

Marion Koldal er kanskje ikke verdens største Trump-fan, men det finnes definitivt andre amerikanere hun verdsetter veldig høyt.

– Hele huset mitt er inspirert av Amerika og kanskje spesielt Elvis. Mannen min sa at grensa går ved Elvis-sengesett. Jeg har Elvis-klokke, modellbiler, klær og masse små dilldalleffekter. Det er nesten like fullt i heimen min som det er her, avslutter Koldal lattermildt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...