En hel skoledag viet til lokalhistorie

Unik opplevelse for alle Malmheim-elevene

GAMLE TING: Det aller første ekteparet som giftet seg i kapellet hadde stilt ut flerfoldige ting i bedehuset som elevene fikk gjette på. Foto: Frode Olsen

Tirsdag 13. juni ble en spesiell dag for elevene ved Malmheim skole. Sammen med lokale ressurser arrangerte skolen en helt egen lokalhistoriedag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Malmheim skole spilte på hele sitt register da de arrangerte noe som ble en kunnskapsrik dag for elevene på barneskolen. I løpet av dagen orienterte ungene seg gjennom seks ulike poster. Det fikk de masse informasjon om både mennesker, matvaner og dugnadsånden som har preget bygda helt siden tidlig 1900-tallet.

På skolen fikk elevene lage egne potetkaker fra bunn. De fikk de kyndig hjelp av Gerd Liv Egeland og Astrid Lund Folkvord kvinner fra Bygdekvinnelaget.

– Dette er så kjekt, og ungene er jo så snille og lærevillige. Mange av dem er kjent med taco, men i dag lager vi den norske varianten. Elevene skriver ned den relativt enkle oppskriften, og tar med seg hjem. Poteten har en lang tradisjon i Norge, sier Astrid Lund Folkvord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

POTET: Disse to elevene fikk som alle andre bake egne potetkaker. Foto: Frode Olsen

Tre av de første jentene til å spise egne lefser var Ester Jårvik, Ingvild Støtland og Rikke Øverland. Trym Storhaug så ut som han ikke hadde gjort noe annet enn å stå med en melet kjevle mellom hendene.

– Dette var veldig kjekt, sier Storhaug med tidenes smil om munnen.

Jentene var også fornøyd med eget produkt.

– De var faktisk ganske gode, men det er ikke lett å spise og bli tatt bilde av samtidig, smiler hun tappert.

Kirkehistorie og gårdsbesøk

I kapellet ble elevene hjertelig mottatt av en kvinnelig prest samt en barnemedarbeider. Kristine Skree Kristiansen og Siri Veland Chancy tok barna med på historien bak kapellet som fyller 60 år denne høsten.

– Det var faktisk Sven-Gabriel Ims som var det første barnet til og bli døpt her i kapellet. Dere kjenner han helt sikkert fra Jokeren. De første planene om kapell her i Julebygda går helt tilbake til 1916, men etter første verdenskrig kom trange tider og noen år senere ny verdenskrig. Det førte til at kapellet ikke sto ferdig før i 1957, sier Kristiansen fra talerstolen.

Barn er som barn flest, og litt koselig var det da en av jentene rakk opp hånden.

– Hvor mye tjener egentlig en prest, ville hun vite?

– He he, vi blir ikke rike i form av penger, men fylt av glede på slike dager som i dag når vi får være med barn som dere, smilte presten tilbake før gjengen forsvant ned i underetasjen.

På bedehuset hadde lokale krefter samlet en haug antikviteter som ungene kunne gjette seg fram til. Det var jammen ingen enkel oppgave. To eldre herrer med erfaring 2. verdenskrig fortalte elevene om historien og alle bunkersene i området, før elevene tuslet tilbake for gårdsbesøk.

Der møtte de bonde Magne David Malmin og FAU-medlem Kristine Hognestad. Hun og mannen driver også gård i sammen. De to rutinerte viste alle elevene rundt på gården, og den automatiske melkemaskinen fikk flere til å sperre opp øynene.

– Hvordan får dere kuene til å stå helt i ro, ville en av elevene vite?

– Når de går inn for å bli melket står de i en bås. Da får de kraftfor, og det er akkurat som godteri for dyrene. Vi lokker dem litt, smiler Hognestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I FJØSET: Kristine Hognestad og Magne David Malmin ga elevene en omvisning på gården til førstnevnte. Hognestad er også bonde, og sitter som medlem i FAU for barneskolen. Foto: Frode Olsen

Hun informerte også om at dyrene blir melket 2,8 ganger i snitt per dag.

– Dette har vært en innholdsrik og flott dag for elevene. En stor takk til Bygdekvinnelaget, Historielaget og kirken for at de beriket elevene, sier Kristin Hognestad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...