En inkluderende 75-åring

UTSTILLING: Medlemmene tar med seg hvert sitt bilde til utstillingen på Varatun gård. Her holder John Sirevåg (t.v) og John Bjørklund sine bidrag til utstillingen. Foto: Aslak Ravndal

Sandnes Fotoklubb feirer 75 år med jubileumsutstilling på Varatun gård i februar.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

JUBILANT: I år er det 75 år siden Sandnes Fotoklubb ble stiftet ulovlig under andre verdenskrig på et lokaltog mellom Sandnes og Stavanger.

– Fotografering under krigen ble ofte sett på som spionasje, og derfor var det også ulovlig med egen fotoklubb, forteller styremedlem John Sirevåg til Sandnesposten.

I flere år trodde medlemmene at det var i 1945 klubben ble stiftet, men under en utstilling for noen år siden ble de gjort oppmerksom på den korrekte datoen.

– Opprinnelig trodde vi klubben ble stiftet ett år senere, men under en utstilling fortalte én av grunnleggerne historien om da klubben ble stiftet på lokaltoget mellom de to byene, sier nestleder John Bjørklund.

Klubben har blitt drevet sammenhengende siden da.

– Det er nokså spesielt faktisk. Flere andre klubber har hatt pauser innimellom, sier Sirevåg.

Inkluderende vennegjeng

John Sirevåg er den av dagens medlemmer som har lengst fartstid i klubben. 60-åringen ble med som tenåring for 45 år siden.

– Vi er en sosial gjeng som gjennom forskjellige aktiviteter og turer har blitt gode venner. I mine år i fotoklubben har vi utrettet og fått til veldig mye forskjellig. Det er jeg stolt av, sier ringreven.

Han sikter til de mange bøkene som fotoklubben har gitt ut, og om forskjellige prestasjoner medlemmer har fått til i både nasjonale og internasjonale fotokonkurranser.

Også nestleder Bjørklund peker på samhold og vennskap når han beskriver fotoklubben.

– Vi er en raus gjeng som deler både kunnskap og erfaring med hverandre. Hvis for eksempel medlemmer spør hverandre om hvilke innstillinger de brukte på bildene, så får de alltid et godt svar. Vi skjuler ikke oppskrifter for hverandre, sier Bjørklund med en smil.

– Alene er det mye du ikke kan, men sammen kan vi alt, skyter Sirevåg inn.

Jubileumsutstilling

På søndag blir det åpning av jubileumsutstillingen på Varatun gård i anledning 75-årsdagen. Leder i utvalg for kultur og oppvekst, Arne Buchholdt Espedal (Ap), har fått æren av å åpne utstillingen. Representanter fra fotoklubben vil også fortelle litt om klubbens aktiviteter.

– Alle medlemmene stiller ut hvert sitt bilde. Motivene har vært helt valgfrie, sier Sirevåg.

Bildene blir hengende på veggene fram til 24. februar. Det er mulig å kjøpe de forskjellige bildene.

– Det blir spennende å se hvordan utstillingen blir. Vi har selv ikke sett alle bildene, og kommer til å begynne opphengingen nå i dag, sier Sirevåg.

Interne konkurranser

Fotoklubben har 50 medlemmer som møtes én gang i måneden i løa på Varatun gård.

– Oppmøtet og opplegget varierer fra gang til gang. Noen ganger får vi besøk av profesjonelle fotografer, mens andre ganger er det bare oss. Vi pleier å være rundt 30 stykker på møtene, sier John Sirevåg.

Selv om medlemmene hjelper hverandre til å bli bedre, blir det alltid litt intern konkurrering.

– Vi kjører konkurranse hver måned hvor vi kårer månedens beste bilder. Motivene er i hovedsak valgfrie, men vi har også forhåndsvalgte motiver noen ganger, sier Bjørklund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...