En visesanger krysser sine spor

TURNHALLEN: Erling Løvik har spilt utallige dansebandkonserter i den gamle turnhallen. Foto: Håvard Ovesen

Det har gått over femti år siden et tilfeldig møte i Langgata førte til at Erling Løvik dannet danseorkester. Etter tretti år i utlendighet har han nå flyttet hjem.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

MUSIKK: Det var en tid da Erling Løvik kjente musikklivet på Nord-Jæren på pulsen. Platestudioet han hadde startet i kjelleren på Kverneland hadde skiftet navn, blitt aksjeselskap, og flyttet til Salomonsmauet i Sandnes. Dette var tidlig på 1980-tallet.

– På den tiden var jeg nært knyttet til musikkmiljøet. Det kom folk innom studioet hele tiden, forteller han.

Peace pipes

Men det hele begynte i Langgata i 1963, i musikkforretningen til Ludvig Kolnes. Der traff han gymnaseleven Øyvind Antonsen, som tilbrakte storfriminuttet med å kikke på instrumentene. Møtet ble starten på danseorkesteret Peace Pipes. Senere fulgte flere andre danseband, inspirert, som så mange andre, av the Shadows og the Beatles.

På den tiden var det mer enn nok jobber for dansebandene.

– Det var dans hver onsdag, torsdag, fredag, lørdag, og søndag, sier Løvik og trekker fram lørdagsdansene i Turnhallen som sin favoritt.

– Alle var oppfiffet i full stas. Damene hadde flotte kjoler, det var nesten som et ball. Da kunne det være godt over tusen personer innendørs. Dette var noe som foregikk over flere år, erindrer han.

Startet studio

Gitaristen Løvik fikk raskt for vane å ta med seg båndopptakeren fra Tandberg på spillejobber, slik at han i etterkant kunne høre gjennom og kritisk vurdere det han hadde spilt. Det ene førte til det andre, og etter hvert bygget han et studio i huset hjemme på Kverneland. Der kom blant annet jærrock-gruppen Vind i Gardhol for å spille inn sin klassiske debutplate med produsenten Løvik bak spakene.

Saken fortsetter under bildet

STUDIO: En tid drev Erling Løvik platestudio i Salomonsmauet. Her var blant annet Løgnaslaget innom for å spille inn debutplaten sin. Foto: Håvard Ovesen

Snart ble studioet aksjeselskap, og flyttet inn i Salomonsmauet med topp moderne utstyr. Hit kom blant annet Løgnaslaget for å spille inn plate for å spille inn sin første plate. Den inneholdt det som skulle bli en kjempehit.

– Det ikke mange vet, er at det var Sigvart Dagsland som var hovedsanger på den platen, men det var Per Inge Torkelsen og sangen «Kom hjem, Bertine» som havnet på hitlistene, sier Løvik og smiler.

Men studioeventyret i Salomonsmauet ble kortvarig. I 1982 førte kombinasjonen av sykdom og samlivsbrudd til at Løvik flyttet til Arendal, hvor han bygget opp et nytt studio. Fem år senere brant det nye studioet ned. Da flyttet han til Danmark, hvor han hadde kontakter i visemiljøet.

Ga ut plate i Danmark

Dansebandmusikeren Løvik var blitt lei av å spille andres hits for et publikum som ikke brydde seg om teksten, og hadde så smått begynt å skrive egne sanger.

– I viser er det først og fremst teksten som gjelder, samtidig som du må sørge for at du kan underbygge den med en god melodi, sier Løvik om viseinteressen som førte til en kassettutgivelse i 1987 og LP-utgivelse i 1991.

Sistnevnte slo an, og førte til radiospilling og også en tv-opptreden i Danmark. Selv holder han en opptreden på Mosebacke i Stockholm for å være et karrierehøydepunkt.

– Har du spilt der, føler du at «ja vel, nå vet i alle fall folk om deg», om det så bare er i Sverige, sier Løvik og ler.

Etter tre tiår i utlendighet har Løvik nå flyttet hjem igjen.

– På mange måter føler jeg ringen er sluttet, sier han.

Ringen sluttet

I den anledning har han også spilt inn platen «Gryningsskjær» med materiale hentet fra hele hans eksilproduksjon. Flere av sangene fra platen fra -91 har fått nye arrangementer. Om det blir flere plater, er heller tvilsomt. Hørselen er ikke det den var, og han har fått gikt i fingrene. Likevel er ikke gitaren lagt helt på hylla.

– Jeg spiller litt til husbruk, og skal prøve å få trent opp fingrene litt, slik at jeg i alle fall kan få kommet meg ut og spilt noen av sangene mine på en viseklubb, sier Løvik.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...