Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Endelig oppsving i lærlingemarkedet

Nordic Bulk AS ber også jenter om å søke

OPPSVING: Kjell Olav Strømme og daglig leder i Nordic Bulk AS, Peder Egeland, gleder seg over å skulle ta i mot ny lærling i 2018. Foto: Frode Olsen

De senere årene har det vært veldig vanskelig for elever fra industrifagene å skaffe seg lærlingeplasser. Markedet er heldigvis i bedring, noe som er godt nytt for skoleelever med målsetning om fagbrev.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Svikten i oljemarkedet har de siste årene vært direkte og indirekte årsak til at elevene som kommer ut fra videregående har slitt med å finne seg lærlingeplasser. Mange som har valgt yrkesrettet utdanning innen industrifagene, har måttet ta et tredje år på skolen for å fullføre utdannelsen der, istedenfor å ta fagbrevet gjennom opplæring i arbeidslivet.

Nordic Bulk AS holder til på Kvelluren industriområde i Hovebakken. Selskapet leverer ferdige pukkverk med tilhørende vedlikehold landet over. For to år siden tok selskapet inn sine første lærlinger. Daglig leder, Peder Egeland, forteller at de så vidt har begynt å se på søknadene som er kommet inn fra årets kull.

– Det er veldig kjekt å ta i mot nye og unge mennesker. I dag har to læreplasser, og til høsten skal vi ha inn én person til. Vi oppfordrer rett og slett elever til å søke, og Nordic Bulk ekskluderer selvsagt ikke jenter. Vi trenger mennesker i kategorien industrimekanikere, montører og på andre felt, sier Peder Egeland.

Flerfoldige arbeidsoppgaver

Nordic Bulk AS gjennomfører tilpasset utforming og leveranse av ferdige pukkverk. I realiteten innebærer det alle komponenter som trengs til steinknusing. De sørger for at pukkverkene kan frakte, knuse og behandle stein på en effektiv måte. Det ligger i oppgavens natur at slitasje på utstyret er en naturlig konsekvens.

– I løpet av en treårsperiode er vi i kontakt med rundt 700 kunder. 500 av dem har vi samarbeid med på årlig basis. Én tredjedel av jobbene våre er relatert til slitasje og oppgradering av gammelt utstyr. Arbeidsoppgavene er med andre ord flerfoldige, sier han.

Peder Egeland sier at skolekarakterene til elevene ikke spiller hovedrollen når de vurderer søknadene om lærlingeplasser.

– Like viktig er initiativ, og kanskje at de allerede har vist det gjennom jobberfaring. Opplæring får de uansett hos oss. Vi ønsker nysgjerrige lærlinger med et ønske om å tilpasse seg ulike oppgaver. Et åpent sinn og interesse for å ta fatt på jobbkarriere er viktig. I år ansetter vi for øvrig en elev som har gått i lære hos oss. Det er ekstra kjekt, sier Egeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MÅ VISE INTERESSE: Peder Egeland sier at karakterene elvene har fått på skolen ikke er altavgjørende. Nordic Bulk AS vurderer også tidligere jobberfaring, nysgjerrighet og pågangsmot. Foto: Frode Olsen

Avdelingsleder for faget Teknikk og industriell produksjon (Tip) ved Gand videregående, Børge Hansen, forteller at kontakten de har i markedet gir grunn til optimisme for elevene.

– På et generelt nivå råder det langt større optimisme nå sammenlignet med i fjor og året før. Vi merker likevel en viss tilbakeholdenhet når det kommer til å skrive kontrakter allerede nå, men vi håper selvsagt at tendensen vil medføre behov, noe som vil gjøre det lettere for bedriftene å knytte til seg elever, sier Hansen.

Læreren berømmer mange av firmaene i Rogaland når det kommer til å strekke seg langt for å opprette læreplasser. I så måte er det gledelig at Nordic Bulk AS i Sandnes tydeliggjør velvillighet til å motta flere lærlinger.

– På mange måter utgjør Nordic Bulk AS også et eksempel på det å ta samfunnsansvar overfor den yngre generasjonen arbeidere. Nå håper skolen at de positive endringene i markedet vil generere mange lærlingekontrakter i distriktet, sier Børge Hansen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...