Samlivsbloggen: Et av de mest vanlige seksuelle problemene for menn

SEXOLOG: Samlivsblogger Marte Andersen Jacobsen deler sine råd med Sandnespostens lesere hver 14. dag.

«Får du for tidlig utløsning? Ikke fortvil, for det er flere teknikker man kan bruke», skriver samlivsblogger Marte Andersen Jacobsen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2017 kl 08:50

SAMLIVSBLOGGEN: For tidlig sædavgang, på fagspråket kalt prematur ejakulasjon, er et av de vanligste seksuelle problemene. Det at mannen kommer 1 eller 2 minutter etter at penis har kommet inn i vagina er karakteristisk for dette problemet. Problemet er vanligst for unge menn. Det er ulike tall på forekomsten av for tidlig utløsning hos menn. De fleste forskningstall ligger mellom 9 til 31 prosent for menn mellom 16-30 år.

Noen ganger er det slik at menn blir stresset spesielt med en ny partner. Menn ønsker å vise seg fra sin beste side og prestere som en mann. Så kommer utløsningen veldig fort, for fort og man blir stresset. En slik opplevelse kan sette seg fast i det underbevisste som sender signaler til utløsningssenteret. Senteret reagerer med å sende utløsning avgårde for tidlig og man kommer inn i en dårlig sirkel.

Det er få menn som tar kontakt med sexolog om problemstillingen for tidlig utløsning. Ofte kan kvinnen komme for lystproblematikk. Ettersom man kommer dypere inn i problemet kommer det frem at mannen sliter med for tidlig utløsning. Siden hun ikke har lyst på sex og siden hun ikke er interessert i sex, blir det riktignok minimalt med forspill. Han kommer bare etter noen få minutter. Det er vanskelig for kvinner å si ifra til partner om at han ikke klarer å tilfredsstille henne og faking av orgasmer skjer ofte.

Mennene har ofte lært seg til å onanere rask etter porno og hjernen har lært å hjelpe til å for å komme fortest mulig. Heller enn å nyte samspillet og seksualiteten paret har seg imellom. Det er viktig for disse mennene å lære seg til å holde på spenningen og de må lære kroppen på nytt hvordan den skal nyte seksualiteten og hvordan kroppen bør reagere. Dette er som å lære seg noe nytt og det krever at begge parter er motivert til å samarbeide om seksualiteten. Mange par vil ha god nyte av å ta opp slike problemstillinger med en sexolog.

Så hva gjør man
når dette er et problem? Det finnes flere metoder og teknikker man kan prøve. Det er selvfølgelig viktig å snakke med partneren din om dette selv om mange menn synes det er flaut og vanskelig å snakke om. Dette kan gå ut over selvbildet til mange menn. Selv om det er vanskelig å snakke om, kan det å snakke åpent om dette med partneren lette på prestasjonspresset. Det finnes flere parøvelser man kan gjøre sammen f. eks stop/start-teknikken. Det å ta partneren med for å øve på å holde ut lenger er en viktig suksessfaktor.

Første bud er å trene opp bekkenbunnsmuskulaturen. Dette er bra for alle, både kvinner og menn. Fordelen for menn med for tidlig utløsning er å få bedre kontroll over bekkenmusklaturen. For å få kontakt med denne muskelen kan man stoppe strålen når man tisser. Muskelen man da bruker er den man skal trene opp. Man kan også kjenne muskelen hvis man tar en finger under testikkelen midt under penisroten, og samtidig strammer muskelen. Du trener muskelen ved å trekke sammen og slippe. Hold i tre sekunder, og slipp i tre sekunder, og gjenta dette 20 ganger. Denne muskelen kan du ta med deg når du onanerer. Når du onanerer er det viktig at du kjenner etter før utløsningen er på vei. Stopp og ro ned og stram bekkenmusklene. Gjenta dette 3-4 ganger før du lar utløsningen komme. Det kan også være lurt at du ikke komme i det hele tatt. Dette har sterk effekt på hjernens underbevissthet og hjernens hukommelse. Det at man nyter sex uten at du kommer kan gjøre at du trener hjernen opp slik at for tidlig utløsning ikke skjer med partneren. Menn har et stort fokus på penisområdet, men kan også oppnå orgasme ved trening av andre erogene soner som blant annet brystvorter, analåpningen og nakke osv.

Det som er viktig er å huske på at orgasme og ejakulasjon er to forskjellige fysiologiske funksjoner av mannens seksuelle utløsning. Den består av tre ulike komponenter som emisjon, ejakulasjon og orgasme.

Det fleste av oss
ønsker kvikk-fiks-løsninger. Jeg anbefaler som samlivsterapeut å jobbe med hjernen og musklene heller enn å bruke medikamenter. Likevel kan flere få utbytte av å bruke legemidler. Bedøvelseskremen Lidokain kan brukes for å gjøre penishodet mindre sensitivt. Den bør brukes i kondom, ellers vil også partneren din bli bedøvet og det vil da redusere eller fjerne partnerens nytelse. De preparatene som er tilgjengelig for menn på det norske markedet og som har en god klinisk dokumenter effekt er SSRI-preparatene paroxetin (Seroxat), citalopram(cipramil) og escitalopram (Cipralex) Man kan også bruke virkestoffet dapoxetine, som tradesjonelt har vært brukt i antidepressive midler, for å forsinke utløsningen. Dette legemiddelet er derfor utviklet nettopp med tanke på for tidlig utløsning.

De vanligste teknikkene som brukes i behandling er:

  • Start/stopp-teknikken (krever at du har en partner)
  • Squeeze-teknikken
  • Bekkenbunnsøvelser
  • Masturbasjonsøvelser
  • Kegel-øvelser
  • New Functional- Sexological Treatment.
  • Sensualitetetstrening

Gjennomgåelse og nærmere forklaring av disse teknikkene kan gjøres hos sexolog.

Marte Andersen Jacobsen fra Sandnes jobber som sexolog og har kontoradresse i Langgata.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...