Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Ett år med daglige gullkorn ble bok

«TULLKORN»: I et helt år skrev sandnesforfatter Jack Rostøl ett tullkorn til dagen. I høst resulterte det i bokutgivelse.

I 2015 bestemte Jack Rostøl seg for å skrive ned ett gullkorn hver dag. Resultatet ble 365 gullkorn (eller tullkorn) samlet i én bok.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.12.2016 kl 13:22

BOK: – Planen var aldri at dette skulle bli utgitt som bok. Romjulen i fjor tilbrakte vi i Heia med gode venner. Da kom ideen til meg om å skrive ned ett gullkorn for hver dag, mest for «løye». Hver dag inneholder ett gullkorn, eller tullkorn som jeg har valgt å kalle dem. Noen er preget av ting som har vært i nyhetsbildet, som for eksempel Aleppo, andre er mer preget av ting jeg har tenkt på, sett og opplevd, forteller Jack Rostøl.

Ved en senere anledning nevnte han prosjektet sitt for Tom Gaudland i «Commentum Forlag» som mente prosjektet hadde potensial.
Dermed endte de 365 korte tekstene opp i boken «Tullkorn» som ble utgitt i høst.

Opp- og nedturer

– Hvorfor navnet «Tullkorn»?

– Selv mener jeg ikke jeg kan kalle det verken gullkorn eller visdomsord. Jeg vil ikke framstå som en forfatter som kommer med de store gullkornene, så det måtte bli noe enkelt som folk flest forbinder meg med, sier han.

Er vi i godt humør, kommer nok de gode ordene 
enklere fram. Det gjelder å holde seg på ei god bølge.

Rostøl mener selv boken på mange måter viser hvordan både oppturer og nedturer former humør og tankesett gjennom et helt år.

– Dette er ei bok som reflekterer den emosjonelle berg- og dalbanen et menneske er gjennom i løpet av et år. Vi påvirkes av humøret vi er i. Er vi i godt humør, kommer nok de gode ordene enklere fram. Det gjelder å holde seg på ei god bølge, sier han.

Ett til dagen

Rostøl er mest kjent for boktitler som blant annet «Kryssedulla» (2006), «Ei me alt» (2007), «Gaffelbiter biter ikke» (2008) og «Kasper Idland – fra krig til kamp» (2011 sammen med Nils Helge Amdal).

Mens forgjengerne gjerne er bøker man kan fordype seg i timevis om gangen, er «Tullkorn» ment som en bok som skal leses ut på et år.

– Dette er ikke ei bok du setter deg ned og leser ut på en kveld. Meningen er at en skal lese ett og ett tullkorn og fordøye det. Jeg tror flere av tullkornene får folk til å spørre seg om vi egentlig har det så ille i Norge som mange mener, sier han.

– Har du en favoritt fra boken?

– Det må bli 31. januar, sier Rostøl og leser opp hva som skjuler seg under datoen:

«Brukne trær.
Jeg var en tur bak huset i dag.
Et sted hvor minnene vokser sammen med de gamle trærne.
Jeg la merke til at noen trær hadde brukket i stormen,
men minne stod fremdeles.»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...