Etter 14 måneders krangel satte kommunen foten ned

OPPGITT: Sonja Hauan (t.h) kommer til å bli nærmeste nabo til de planlagte boligene som skal huse vanskeligstilte. Hun og ektemannen mener tomten er uegnet. Til venstre står Reidun Marie Enge (Ap) og kommunens byggesakssjef Mette Cecilie Nystrøm Brox. Bildet er tatt under befaringen den 8. mars i 2017. FOTO: Frode Olsen

Sandnes Eiendomsselskap KF fastholder vedtaket om å bygge fire forsterkede rusboliger i Lura bydel.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

I januar 2017 inviterte Sandnes kommune beboerne i området rundt Stokkastø og Rissebærstraen til informasjonsmøte i Lura bydelshus. Naboene hadde fra første ordveksling store innvendinger, og forfektet at tomten er uegnet til fire småhus for rusavhengige. Etter befaring og to møter i Utvalget for byutvikling, sendte de saken videre til bystyret, som banket gjennom et vedtak.

Les også: Naboer til planlagte rusboliger taler for døve ører

Den 8. mars sendte naboene klage til Fylkesmannen i Rogaland, og tidlig i juni 2017 kom et svar som ga nabolaget medhold.

– Når eksisterende bygning skal rives og erstattes med fire småhus, vil kravet om bebyggelsesplan på nytt gjøre seg gjeldende. Det vil i alle tilfeller ikke være riktig at reguleringsplanen åpner for at det her kan bygges villa, atrium, kjede eller rekkehus. Vi viser til at området er utbygget med villabebyggelse, og at uten bebyggelsesplan må det legges til grunn at det er villabebyggelse som tillates innenfor kvartalet. Vedtaket til kommunen oppheves, og sendes tilbake til for ny behandling i samsvar med nevnte bemerkninger», konkluderte Fylkesmannen.

Les også: Luften dirret i Lura bydelshus

Sandnes eiendomsselskap har den senere tiden gjort nøye vurderinger over hva de ønsker å gjøre. Salg av tomten som den står, har vært i betraktning, men det ville trolig påført kommunen én million i minus. Tomten ble for øvrig kjøpt for 3,8 millioner kroner. Dagens takst er 3,9 millioner. Kommunen har revet huset som sto på tomten, samt opparbeidet området. Et salg ville etter eiendomsselskapets vurdering ført til et tapsprosjekt. Daglig leder i eiendomsselskapet, Torbjørn Sterri, sier at styret den 4. april bestemte seg for å bygge husene som planlagt.

– Det første vi gjør er å søke dispensasjon fra kravet om ny reguleringsplan. Dersom den ikke innvilges, går vi i gang med å regulere tomten etter Fylkesmannens krav. Ny reguleringsplan vil i så tilfellet foreligge om ett til to år. Vi har bestemt oss for å bygge husene, sier Sterri.

Les også: Naboer skeptiske til plassering

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOMTEN: Slik ser tomten ut i april 2018. Her skal kommunen bygge fire småhus for rusavhengige med lav boevne. Foto: Frode Olsen

Naboene i området har hatt flere innvendinger mot benyttelse tomten. Argumenter som dårlig adkomst, og at tomten ligger skjult ned mot jernbanen, har lenge vært tema blant innbyggerne.

– Vi føler at beslutninger er tatt før alle parter er informert, og uten at vi som naboer har hatt reell klagerett. Vi stiller spørsmål ved at dette er et kommunalt prosjekt hvor både klageinstans og søker er Sandnes kommune. Motivasjonen hos politikerne og administrasjonen for å snu i saken virker svært liten, selv om ny informasjon er blitt gitt underveis fra naboer. Det oppfattes som at det har gått prinsipper i saken om bosetting som et resultat av at Sandnes kommune har fått en utmerkelse for nettopp dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FLOTT UTSIKT: De fire husene vil få flott beliggenhet med utsikt og kort vei til rekreasjonsområder og tursti. Foto: Frode Olsen

Dette sa talsperson for innbyggerne, Sonja Hauan, for et snaut år siden da Utvalget for byutvikling var på befaring i området. Naboene påpekte også at de tiltenkte småhusene er tenkt plassert innenfor 30-metersgrensen for byggetiltak etter jernbanelovens paragraf ti. Sonja Hauan sier at det nye vedtaket om oppføring fremdeles ikke er ønskelig, men at nabolaget på ingen måte har tenkt å la ballen ligge død.

Les også: Fylkesmannen opphever vedtak om rusboliger

– Det finnes fremdeles mange momenter som vi mener ikke er tatt skikkelig opp til vurdering. Vi kommer igjen til å kontakte vår advokat for at han skal følge prosessen og saksgangen. Naboene har på ingen måte gitt opp, sier Hauan.

TRANGT: Dagens vei ned mot tomten er smal. Kommunen har planer om utbedring av veien for å sikre at nødetatene og andre som skal inn til husene vil kunne manøvrere sine kjøretøy uten unødige hindringer. Foto: Frode Olsen

JERNBANEN: Naboer påpeker at de fire husene som planlegges oppført vil bryte med regelverket for hvor nært jernbanen det kan bygges. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...