Fagforbundet går i strupen på Wirak

TYNNSLITT: Leder Cathrine Hauff Nordvall mener at stadige kutt og innsparinger har ført til at presset på de ansatte nå har nådd en topp. Hun innrømmer at tilliten til Ap lokalt er svekket. Foto: Trond Eirik Olsen

Fagorganiserte i Sandnes kjenner ikke igjen Ap lenger. Nå slår de alarm og varsler om tøffe og uholdbare arbeidsforhold for de ansatte i kommunen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

TILLIT: LO og Ap har lenge vært synonymt med godt samarbeid. Slik er det ikke i dagens Sandnes. Sist uke gikk leder Cathrine Hauff Nordvall i Fagforbundet i Sandnes ut med ramsalt kritikk av Ap i Sandnes.

I et debattinnlegg her i Sandnesposten slo hun fast:

«Vi fryder oss når parti etter parti, med SV i spissen, går fram og foreslår å reversere kutt i renhold, innføre et prøveprosjekt med økt grunnbemanning i levekårsområdene, ønske å øke grunnbemanningen generelt, setter fokus på bemanningssituasjonen i barnehagene, ønsker ny lønnstige osv. Så blir de nedstemt av posisjonen i bystyret; «Arbeider»-partiet og deres samarbeidspartnere», lyder teksten til Hauff Nordvall.

Uholdbare forhold

Fagforbundet er det desidert største forbundet innen LO og organiserer i dag rundt 2000 ansatte i Sandnes kommune. Medlemmene spenner fra renholdere og barnehageansatte til ansatte med høyskolebakgrunn i høyere stillinger. Hauff Nordvall rapporterer om en tøff arbeidshverdag for mange ansatte som en direkte følge av omstillingsprosessen som kommunen nå er inne i. Kutt og innsparinger gjør at presset på de ansatte øker. I fagforbundet opplever de mer og mer fortvilelse fra sine medlemmer og Hauff Nordvall mener at nok er nok.

– Verst er det for renholderne. Krav om å vaske et klasserom på ti minutter og et toalett på to minutter er helt uholdbart. I barnehagene er også presset på de ansatte nå enormt, grunnbemanningen er lav og det er vanskelig å få inn vikarer. Avdelingene er sjelden fulltallig og presset på de ansatte øker. Dette er bare noen av en lang rekke eksempler. Situasjonen er prekær over hele linjen, sier hun og fortsetter:

– Situasjonen gjør også at sykefraværet øker. Dette gir ekstra press. I dag har vi ansatte som lar være å gå til tannlege da det nærmest er umulig å ta seg fri. Vi har også episoder der ansatte jobber over uten lønn, da de har dårlig samvittighet overfor sine kolleger. Slik skal det ikke være.

– Lukker øynene

Hauff Nordvall har forståelse for at kommunen må spare, men reagerer når politikere samtidig skryter over at kommunen går i pluss.
– Det gis stadig skryt til de ansatte som må gjennom den tøffe omstillingen for god budsjettdisiplin. Økende sykefravær tas ikke nok på alvor og det virker som om de lukker øynene for den reelle sitasjonen. Nok er nok og smertegrensen for hva ansatte kan tåle er for lengst nådd, sier hun.

– Er det slik at dere ikke lenger har tillit til Ap i Sandnes?

– Jeg vil ikke dra det så langt, men tilliten har blitt veldig tynnslitt. Vi føler at vi ikke blir lyttet til i samme grad som tidligere. Den gode dialogen er ikke lenger på plass. Etter at Ap gikk inn i posisjon sammen med Frp har sitasjonen endret seg helt. Ap i Sandnes er ikke lenger arbeidernes parti, sier hun.

– Er det blitt slik at Høyre i dag har større forståelse for de ansattes behov enn det Ap har?

– Vi føler i alle fall at Høyre lytter til oss. De fremmer også forslag om å øke grunnbemanningen, dette er toner vi ikke hører fra Ap. Selvsagt er det lettere for Høyre å fremme slike forslag når de er i opposisjon, men det gir likevel en pekepinn på forholdene, sier hun og gir samtidig skryt til SV.

– Her møter vi en helt annen forståelse. Partiet lytter og har ved flere anledninger satt fokus på situasjonen og kommet med forslag om økning av grunnbemanning og tiltak som kan lette forholdene forholdene for de ansatte og skape gode kvalitetstilbud på tjenestene.

– Det har ikke blitt privatisering av helsetjenester i Sandnes. Er ikke dette god Ap politikk?

– Jo, akkurat dét er vi glad for. Ap skal også ha skryt for at de har lyttet til oss i forhold til å få innført en politikk som tar rom for heltidsansatte. Problemet her at dette kun gjelder for nye ansatte, men disse finnes knapt i en kommune som må spare inn og kutte på de fleste felt, sier Hauff Nordvall.

Full støtte

Jan Refsnes (SV) har full forståelse for Fagforbundet sin bekymring. SV-politikeren har mange år som tillitsvalgt for heismontører og leder i LO i Sandnes bak seg. Han mener posisjonen i dag tar for lempelig på signalene fra de fagorganiserte.

– Sykefraværet er økende og flere ansatte uttrykker fortvilelse over en tøff arbeidssituasjon med mye press. Jeg mener toppen nå er nådd og skal vi få bukt med dette må grunnbemanningen opp, sier Refsnes.

SV-politikeren har selv fått flere henvendelser fra ansatte som i dag er fortvilet over det de mener er uholdbare forhold. Partiet har også jevnlige møter med fagforbundet og også her er signalene entydige.

– Situasjonen gir god grunn til bekymring og om man ikke snapper opp signalene må man nærmest ha bind for øynene

– Ville situasjonen vært annerledes om SV fremdeles satt i posisjonen?

– Ja, det tror jeg bestemt. Vi ville nok brukt svært mye av vår innflytelse og energi på å reversere kutt og fått økt grunnbemanningen, sier Refsnes.

– Styrer ansvarlig

Ordfører Stanley Wirak (Ap) mener posisjonen fører en ansvarlig politikk der også de ansatte blir hørt og tatt på alvor.

– Folk står alltid fritt til å fremme sine synspunkt og jeg ønsker ikke å kommentere påstandene fra Fagforbundet lokalt om at Ap ikke lenger er arbeidernes parti. Det får stå for deres regning, sier Wirak.

Ordføreren har merket seg at Fagforbundet den siste tiden har gått hardt ut mot posisjonenes politikk med kutt og innsparinger i tjenesteområdene. Wirak tilbakeviser at opposisjonen nå fører en politikk som ikke tar hensyn til de ansatte i stor nok grad.

– Regionen har vært gjennom en periode med den tøffeste nedgangen noen gang. Her må vi ta grep og det medfører også utfordringer for mange, også de ansatte som gjør en kjempeinnsats, sier han og fortsetter:

– Vi fører en ansvarlig økonomisk politikk som folk flest har tillit til og vi har styrt kommunen godt i en tøff tid.

– Lytter til de ansatte

Wirak avviser at Ap i Sandnes fører en mindre tradisjonell Ap-rettet politikk etter at partiet gikk i samarbeid med Frp, men ønsker ikke å kommentere dette ytterligere.

– Fagforbundet mener at Høyre i dag lytter mer til de fagorganiserte enn det Ap gjør?

– Hvis de mener dette står de fritt til det, men da må de samtidig være klar over at et Høyre-styre vil føre en høyrepolitikk som også medfører konkurransutsetting av tjenester. Dette bør de i så fall tenke over.

– Er dialogen med de fagorganiserte god nok?

– Ja, slik vi oppfatter det har vi en god dialog med jevnlige møter. Vi er åpen for innspill og tar de ansatte på alvor. Det skal vi også fortsette med, sier Wirak.

Lavt sykefravær

Wirak viser samtidig til at sykefraværet i Sandnes kommune i dag er lavt i forhold til mange sammenlignbare kommuner. Han vil ikke være med på en ensidig forklaring om at økende sykefravær skyldes økt press på ansatte.

– Vi mener at folk er syke når de er syke. Sykefraværet går opp og ned. Det som bekymrer mest er at det i enkelte områder har høyt langtidsfravær, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...