Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Fant drepte skjærer langs gangsti i Daleveien

UHYGGELIG: Dette er én av de døde fuglene som ligger langs gangstien ved båthavnen i Daleveien. Foto: Privat

Ragnhild Karin Johnsen ble forskrekket da hun oppdaget to innpakkede skjærer langs gangstien mellom Sandvika og Åsveien. Fuglene var blodige og innpakket med plast og teip. Nå vurderer hun å anmelde forholdet til Mattilsynet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 06.10.2017 kl 14:01

Ragnhild Karin Johnsen forteller at hun ble arg da hun passerte to skjærer som hadde blitt tatt livet av, pakket inn, og forlatt langs gangstien i Daleveien. Synet av de blodige og innpakkede fuglene er noe hun gjerne skule vært foruten.

– Først av alt synes jeg vi skal behandle dyr på en skikkelig måte. Hvorfor noen skulle pakke fuglene inn på denne måten har jeg ikke noe fullgodt svar på. Det eneste jeg kommer på er at vedkommende hadde planer om å stoppe dem ut. En annen ting er at noen kan ha mistet dem tilfeldig, men det får jeg heller ikke til å rime, sier Johnsen til Sandnesposten.

Vurderer anmeldelse

Ifølge Miljødirektoratet er jakt på skjære lov i i tidsperioden mellom 10. august og 28. februar. Det er ikke lov å jakte i tettbebyggelse, ei heller ikke lovlig å jakte med luftvåpen fordi faren for skadeskyting da er stor.

– Jeg vurderer å anmelde det jeg har observert til Mattilsynet. Det kan være at disse dyrene ikke er blitt tatt livet av på en human måte. Hvem er det som slenger fra seg døde dyr lang en gangsti? Det er i tillegg forsøpling, selv om det ikke er årsaken til min reaksjon, sier Johnsen.

Lars Bråten jobber i politiets avdeling med ansvar for saker som omhandler dyreveldferd. Han mener kvinnen absolutt kan kontakte Mattilsynet slik at de kan sjekke ut forholdene.

– Dersom Johnsen har mistanke om at skjærene er utsatt for noe på tvers av dyrevelferdsloven synes jeg hun skal anmelde forholdet. Det er lov å jakte på skjærer nå, men dyrene skal avlives og behandles på en human måte, sier Bråten.

Intelligente dyr

Ragnhild Karin Johnsen tok ikke skjærene med seg. De ligger på samme sted, like ved båthavnen.

– Den ene ligger i veikanten og var antagenligvis blitt overkjørt av biler. Plasten var revet opp med masse synlig blod. Den andre jeg så ligger på gresset mellom gangstien og veien. Den er også litt blodig. Alt utenom hodet et pakket inn med plast, forteller hun.

Ifølge Norsk leksikon er skjærene er blant våre mest intelligente fugler. Forhjernen og det kognitive senteret, senteret for intelligens og bevisste handlinger, er spesielt stort hos kråkefuglene. Flere eksperimenter har vist at de kan foreta vurderinger som krever høy intelligens. Et tegn på høy intelligens er speiltesten: et individ ser seg i et speil og forstår at det er seg selv det ser. Skjæra er til nå den eneste fuglen som har bestått denne testen. Andre som har klart dette er større aper, delfiner, spekkhoggere og elefanter.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...