Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Feiret bursdag med Elling og Ingvar Ambjørnsen

KOSTE SEG: Ekteparet Torgeir og Astrid Siqvaland gledet seg til å høre om Ingvar Ambjørnsens planer for de nye bøkene om Elling. Foto: Frode Olsen

Da Torgeir Siqvaland for kort tid tilbake fylte 80 år fikk han et Ingvar Ambjørnsen-foredrag i presang av sønnen. Med på begivenheten var selvsagt hans kjære kone Astrid.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Den velrenomerte norske forfatteren Ingvar Ambjørnsen besøkte Sandnes og KinoKino tirsdag ettermiddag. I salen satt ekteparet Siqvaland fra Sandnes. De liker begge svært godt bøkene om Elling som er filmatisert og Oscar-nominert.

– Jeg fikk mange presanger av min sønn da jeg nylig fylte 80 år. Dette var èn av dem, og vi gleder oss til å høre hvilke tanker forfatteren har for de nye bøkene om Elling, sier Torgeir Siqvaland.

Ekteparet har med glede sett de norskproduserte filmene om den smått nevrotiske Elling-karakteren fra bøkene til Ingvar Ambjørnsen. Torgeir Siqvaland er glad i å lese, men sammenlignet med bokhyllene i hjemmet henger han noe etter.

– Jeg har masse bøker, men jeg leser nok litt for sjelden, humret 80-åringen.

Ingvar Ambjørnsens mest kjente bøker er ungdomsbokserien om Pelle og Proffen, flere ganger filmatisert, samt romanene om Elling. Også Elling-bøkene er filmatisert, og den første filmen ble Oscar-nominert. Som barnebokforfatter har han nådd utover Norges grenser med bøkene om hunden og katten Samson og Roberto.

Elling gjenoppstår

16 år etter at Ingvar Ambjørnsen sa han var helt ferdig med Elling, så er han tilbake i Ellings verden. Nå har fortatteren, som er bosatt i Hamburg, fire Elling-bøker i hodet. Den første kommer trolig i i 2018. Det var en vennine av Ambjørnsen som tente ilden hos Ambjørnsen da de koste seg med et glass vin på Majorstua i Oslo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FINT BESØK: Ingvar Ambjørnsen besøkte KinoKino i Sandnes.

Hun jobbet i et eventbyrå og bedriften skulle starte en bloggportal. Da hun serverte ideèn om en Elling-blogg, klarte ikke Ambjørnsen slippe tanken med det første.

– Ideèn lå og kvernet i hodet mitt. En kveld i september 2013 kikket jeg ut av vinduet mitt i Hamburg. Da så jeg ham for meg ved foten av en kjellertrapp. I mitt hode satt han med pc og skrev blogginnlegg. Da kjente jeg at karakteren var tilbake i mtt forfatterliv, sier Ambjørnsen.

Det er disse blogginnleggene Ingvar Ambjørnsen har tatt med seg på en aldri så liten turné. Under foredragene leverer han tekster som aldri tidligere har vært offentliggjort. I så måte var det en liten verdenspremiere de fremmøtte på KinoKino fikk høre direkte fra forfatteren.

– Alt jeg leser opp er upuplisert materiale. Det er noe av hele poenget med forestillingene, sier Ambjørnsen.

En test for KinoKino

Kunst- og kulturhussjef, Anders Netland, var i forkant av forestillingen noe usikker på hvordan en slik forfatterkveld ville treffe Sandnes-publikum. Forfatterbesøk er ofte forbeholdt de ulike bibliotekene og festivaler.

– Det er ikke ofte vi har hatt rene forfatterkvelder som denne med Ingvar Ambjørnsen. Vi solgte rundt 100 billetter på forhånd, og årets første sommerdag må kanskje ta litt av skylden for at reltativt få valgte å løse billett ved inngangsdøren, sier Netland.

Anders Netland er mannen med hovedansvaret for valgene kulturhuset tar med tanke på hvem som blir invitert til byen.

– Personlig liker jeg veldig godt Ingvar Ambjørnsen og hans arbeid. I tillegg er dette en passende anledning til å teste ut hvordan et slikt konsept treffer publikum. Den kombinasjonen var årsaken til at vi kjøpte ham inn til oss, sier Netland.

Ingvar Ambjørnsen avslørte fra scenen at Ellings kamerat, Kjell Bjarne, er avgått med døden. Da forfatteren fortalte nyheten til sin kone i Tyskland fikk han klar beskjed.

– Det kommer du til å angre på, sa hun til meg. Men som forfatter finnes det smutthull og muligheter for overraskende vendinger som kan føre Kjell Bjarne tilbake, sier Ingvar Ambjørnsen lurt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...