Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Fellesnemnda krever innsyn hos Kommunaldepartementet

SLÅR TILBAKE: De to ordførerne Stanley Wirak (Ap) og Bjarte Dagestad (H) i Sandnes og Forsand krever sammen med resten av fellesnemnda innsyn i alle dokumenter, eposter og sms som er blitt sendt i anledning prosessen. Foto: Frode Olsen

Fellesnemnda til Sandnes og Forsand ber Kommunaldepartementet om samtlige dokumenter i grensejusteringssaken. De vil ha innsyn i både journalførte og andre dokumenter, som for eksempel eposter og tekstmeldinger.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2018 kl 12:16

Mandag ettermiddag var ordførere og rådmennene fra de to kommunene samlet for å legge videre strategi med tanke på grensejusteringen som ble gjort i Forsand.

Det er tydelig at både Sandnes og Forsand har intensjoner om å strekke seg langt for å komme til bunns i hva som er årsaken til at Kommunal- og moderniseringsdepartementet justerte grensene over ett år etter at sammenslåingen var et faktum.

Resultatet av møtet mellom de to delegasjonene, er at fellesnemnda sender brev til departementet, hvor de ber om innsyn i samtlige journalførte dokumenter. Fellesnemnda ber også om innsyn i eposter og teksmeldinger som er sendt i denne saken.

Det andre vedtaket fellesnemnda har bestemt er å sende beskjed om at kommunene og nemnda beklager på det sterkeste det de betrakter som overkjøringen av lokaldemokratiet.

Her kan du lese refleksjonene og argumentasjonen fra fellesnemnda i Sandnes og Forsand:

«Det fremgår av formålet i inndelingsloven at det ved grensejusteringer mellom kommuner skal legges vekt på at dette skal sikre et funksjonsdyktig lokalt selvstyre og en effektiv lokalforvaltning. Grensejusteringer skal skape formålstjenlige enheter som kan gi innbyggerne og næringslivet tilfredsstillende tjenester og forvaltning. Grensejusteringer skal skje innenfor rammene av nasjonalt fellesskap og bygge på prinsippet om lokal medvirkning.

Vedtaket om grensejustering er i dette tilfelle ikke forankret i lokale folkevalgte organ. Forsand kommune gikk mot den nå vedtatte grensejusteringen. Grensejusteringen er således en tvangsjustering. I tillegg gikk både Sandnes kommune og Fylkesmannen mot en grensejustering.

Vedtaket vil medføre at Strand kommune etter kommunesammenslåingen mellom Forsand og Sandnes vil dele den nye kommunen i to i forhold til veiforbindelse, med en ny kommune mellom seg. Dette vil medføre en mindre effektiv lokalforvaltning. Det er bemerkelsesverdig at departementet i sin vurdering ikke berører utfordringen grensejusteringen medfører for kommunesammenslåingen mellom Forsand og Sandnes.

Videre merker vi oss at departementet nå overfører innbyggere fra en kommune med et godt befolkningsgrunnlag til en kommune som det fra politisk hold har vært hevdet er for liten for å møte framtidens utfordringer.

Forsand og Sandnes har lojalt fulgt opp statlige ønsker om at kommuner skal søke sammen i større enheter. V har i lengre tid forberedt ny kommune hvor kommunene har tatt utgangspunkt i dagens kommuner i forhold til planlagt tjenestetilbud. Det er også startet opp planleggingsarbeid i forhold til ny kommune. Den blir sterkt berørt av grensejusteringen. Dette gjelder blant annet relatert til turisme og annen næring. Da Stortinget vedtok kommunesammenslåingen, var det ut fra dagens kommuner.

Departementet påpeker selv at en grensejustering først og fremst bør være et redskap for å tilpasse kommunegrenser til eksisterende samhandlingsmønster og bruk av kommunale tjenester.

Vedtaket om grensejustering vil føre til en svekkelse av tjenestetilbudet i Nye Sandnes kommune til innbyggere i den gjenværende delen av tidligere Forsand kommune, blant annet med tanke på skoletilbudet. Vedtaket skaper også utfordringer til planer for videre ferjeforbindelse innad i nye Sandnes kommune.

Departementet har i sitt vedtak lagt for stor vekt på at grensejusteringen medfører at Preikestol-området vil bli forvaltet av en kommune. Formålet med inndelingsloven er imidlertid først og fremst å sikre innbyggerne best mulige løsninger».

På denne bakgrunn gjør fellesnemda følgende vedtak:

1) Fellesnemnda beklager på det sterkeste overkjøringen av lokaldemokratiet som departementets vedtak om grensejustering mellom kommunene Forsand og Strand medfører.

2) Fellesnemnda ber kommunaldepartementet om samtlige dokumenter i grensejusteringssaken både journalførte og andre dokumenter som for eksempel eposter og tekstmeldinger.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier de behandler alle innsynssaker på vanlig måte.

– Det er ikke naturlig å kommentere en pågående innsynsbegjæring, sier rådgiver Kristell K. Herland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...