Figgjo-servise kan gi bedre matlyst hos eldre

MATLYST: Markedsansvarlig Christian Vassdal ved Figgjo A/S tar frem porselenet med den gule og røde fargekombinasjonen som viste seg å være mest effektiv når det kom til matlyst. Foto: Andreas Iveland

En fargekombinasjon på Figgjo-porselen har vist seg å gi bedre matlyst hos eldre, særlig blant demente. Det har også ført til økt salg hos bedriften.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

FIGGJO: En forskningsartikkel som i høst ble publisert internasjonalt, kommer det frem at Figgjo A/S sitt porselensservise med gul og rød kant gjorde at 63,4 prosent av beboerne spiste opp måltidet. Til sammenlikning spiste 34 prosent av beboerne opp når tallerkenen var helt hvit. Det var 12 beboere som deltok i undersøkelsen, og undersøkelsen danner dermed grunnlag for videre forskning.

– Det har vært kjekt at Figgjo A/S ble involvert, sier markedsansvarlig ved Figgjo A/S, Christian Vassdal.

"Porselen for alle" ble forskningsprosjektet kalt, og det er måltidsforsker og førsteamanuensis ved UiS, Kai Victor Hansen, forsker Christina Tølbøl og Ingelin Testad som står bak. Prosjektet ble VRI-finansiert (virkemidler regional innovasjon).

Brukte fargene før forskningsprosjektet

Farge på porselenet har Figgjo A/S hatt lenge, men nå har de fått en enda en grunn til å markedsføre fargene.

– Vi kan fortelle våre kunder at det i tillegg til det rent estetisk, så har fargene en dokumentert funksjon. Sånn sett er forskningen god markedsføring for oss, sier Vassdal.

Han forteller at det ut ifra en designers perspektiv ikke var unaturlige farger å benytte seg av. Gulfargen er blant annet knyttet til følelsen av å være glad, ifølge Vassdal.

Flere ting som påvirker matopplevelsen

Vassdal poengterer at flere ting påvirker matopplevelsen.

– Alt fra lys, støy og omgivelser påvirker også matopplevelsen, slik at fargene på tallerkenen er ikke det som ene og alene kan få folk med spisevegring på institusjoner til å spise, sier Vassdal.

I forskningsartikkelen kommer det frem at hvite tallerkener kan gi ekstra utfordringer for demente. De kan ifølge artikkelen oppleve en hvit tallerken som en udefinerbar flate uten begynnelse eller slutt.

Figgjo A/S har tatt forskningsresultatene med videre og jobbet ikke bare med fargene, men også selve formen på porselenet.

– Vi har lansert en tallerken med høyere kanter, slik at den blir enklere å spise fra og at man unngår søl, forklarer Vassdal.

Opplevd økt salg

Førsteamanuensis Kai Victor Hansen har nylig reist rundt og presentert resultatene. Det merkes på salgsavdelingen til Figgjo-bedriften.

– Jeg snakket nylig med salgsavdelingen, og de merker faktisk økt pågang som følge av forskningen, forteller Vassdal.

Nå har også Nortura tatt kontakt med Figgjo A/S og bedt om å få bruke deres servise når de i 2019 skal presentere en ny serie mat spesialtilpasset eldre. Og forskningsartikkelen danner nå grunnlaget for videre forskning på fargekombinasjoner og matlyst.

Figgjo A/S eksporterer porselen gjennom forhandlere til hele verden, med storkjøkken og hotell, restaurant og kantine som hovedprioritet.

– Porselenet er laget i en spesiell robust, kvalitet, kalt vitroporselen. Den er utviklet for hardt bruk i større kjøkken, institusjoner og kantiner, der krav til slitasje og bruk er høyere enn i private hjem, forteller Vassdal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...