Fikk inn tre millioner mindre enn beregnet i juni

TEGN: Skatteinngangen var lavere enn beregnet i mai. Rådmann Bodil Sivertsen legger ikke skjul på at det ikke er et godt tegn at den negative tendensen fortsatte i juni. Foto: Andreas Kydland

I juni var skatteinngangen 12,2 millioner kroner, noe som var 3,8 millioner lavere enn det har blitt budsjettert med. Siden januar har skatteinngangen vært 50 millioner kroner lavere enn beregnet. Likevel er kommunen «bare» snaue 14 millioner under budsjettet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 06.07.2017 kl 08:44

ØKONOMI: Så langt i år, har Sandnes tatt inn 1,1 milliarder kroner i skatt. Det er 14,9 millioner mindre enn kommunen hadde tatt inn på samme tid i fjor. Det vil si at Sandnes har hatt en negativ skattevekst på 1,3 prosent. På landsbasis har skatteveksten vært 3,6 prosent.

– Skatteinntektene er mindre enn beregnet, og vi trodde jo ikke vi hadde lagt opp til noe veldig optimistisk i utgangspunktet, sier rådmann Bodil Sivertsen til Sandnesposten.

I mai fikk kommunen inn 24 millioner kroner mindre enn beregnet i skatteinntekter. Sivertsen slår fast at maitallene var dårlige, og at inntektene i juni har sunket ytterligere.

– Juni pleier ikke være noen god skattemåned, men det er mai, og det er ikke noe godt tegn at det har sunket ytterligere, sier Sivertsen.

– Utjevningsmodellen hjelper

Inntektstapet blir likevel ikke fullt så galt som det kan se ut til i første omgang. Det gjør nemlig at Sandnes ikke må betale like mye i inntekstutjevning som tidligere antatt.

Inntektsutjevning er en ordning hvor kommuner som får inn mer skatt enn gjennomsnittet, betaler 60 prosent av differansen mellom gjennomsnittet og skatten de får inn, til kommuner som tjener under snittet. De får da 60 prosent av differansen mellom de de hadde i inntekt og landsgjennomsnittet.

Sandnes er en av kommunene som tar inn mer skatt enn gjennomsnittet, og det ligger derfor inne i budsjettet at en må betale 69,6 millioner i inntektsutjenvning. Men siden Sandnes har fått mindre skatt en forutsett, må kommunen nå bare betale 32,9 millioner.

Lavere skatteinntekter koblet med lavere skatteutjevningsutgifter fører dermed til at Sandnes mellom januar og juni har hatt en mindreinntekt på 13,9 millioner kroner.

– Heldigvis gjør utjevningsmodellen at vi ikke taper så mye. Det kunne vært mye verre, sier Sivertsen.

– Foreløpig ingen ytterligere innstramming

– Det er klart at nå er det en del år siden vi lå på landsgjennomsnittet i forhold til skattetallene. Nå ligger vi på 103 prosent av landet. Det er det lenge siden vi har gjort, sier Sivertsen.

Hun ser likevel lys i enden av tunnelen.

– Vi håper at de positive tendensene på arbeidsmarkedet vil gjøre at det bedrer seg. Hvis ledigheten går ned og aktiviteten øker, vil det slå ut i skatteinntektene også. Vi får være positive enn så lenge, sier rådmannen.

Sivertsen avviser at det foreløpig kan bli aktuelt å kutte enda mer i budsjettet.

– Foreløpig følger vi med, og tenker ikke ytterligere innstramminger enda. Vi følger omstillingsprosjektet slik vi har lagt opp til i utgangspunktet, og så får vi se hvordan det ser ut når vi kommer ut på høsten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...