Filmfestival med sterke budskap

Se bildene fra «Oscar-festen» på Sandnes vgs.

Gjennom filmfestivalen SEFF gjorde Sandnes videregående i fjor et annerledes grep i norskundervisningen. Suksessen ble gjentatt, og årets vinnerfilmer bærer bud om unge filmskapere som er bevisste sin egen og andres hverdag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2018 kl 09:53

Torsdag arrangerte Sandnes videregående skole for andre år på rad sin egen «Oscar-utdeling». Elevene ankommer på rød løper, de mottar drikke fra stettglass og står selv for en høytidelig stemning gjennom å pynte seg litt mer enn det som er vanlig kleskode på skolen.

Alle 1. klassingene har gjennom høsten og vinteren produsert kortfilmer til glede for jurymedlemmene, og torsdag var det mange som satt spente i salen for å høre hvilke vinnere som ble lest opp fra scenen.

Temaene mange av elevene hadde valgt å lage film om, er områder foresatte og samfunnet for øvrig er svært opptatt av å følge med på. Jonas Vigesdal, Andrea Arnøy Larsen og Ine Tjemsland sto blant andre bak filmen «Ikke la grensa gå langt», hvor temaet selvmord og ungdom som gjennomgår vanskelige tider, var gjennomgående. En sterk film, med et budskap det for veldig mange kan oppleves vanskelig å snakke om.

SE DET STERKE BIDRAGET HER

Press blant de unge

Det samme gjelder temaet «relativ fattigdom» andre prisvinnere tok for seg. Historien handler om en jente som tilsynelatende har alt i livet, men i realiteten ikke har all verdens å rutte med. Filmskaperne tok publikum med inn i jentas hverdag, som viste at for eksempel det å skulle kjøpe en bursdagspresang, eller de klærne man ønsker, ikke er like enkelt som kanskje mange tror. Sigrid Nilsen var stolt over å vinne statuetten.

– Filmen omhandler jo på alle måter det mange opplever som et press i hverdagen når det kommer til mange forskjellige situasjoner. Vi synes dette er et tema som er viktig å belyse, sier hun på vegne av jentene som vant pris for beste drama.

Elevene i søkelyset

Dette var en kveld hvor elevene var i søkelyset. Det sto for det aller meste. Konferansierer, underholding, prisutdelere og jurymedlemmer var stort sett besatt av elevene selv. Emma Katama hoppet sporty og uredd inn da den ene konferansieren ble syk.

– Jeg var jo litt smånervøs, men det gikk stort sett veldig greit. Dette ble en kjekk kveld, sier Katama.

  • Beste drama: «Usynlig», klasse 1STE
  • Beste thriller: «HAOI-VLOG», klasse 1FB
  • Beste adaption: «Ber om litt for mye», klasse 1FA
  • Beste holdningskampanje: «Ikke la grensa gå så langt», klasse 1STB
  • Beste dokumentarparodi: «Bussen», klasse 1STA
  • Beste musikkvideo: «We´re coming out», klasse 1STI
  • Beste regi: «Sjalusi», klasse 1STD
  • Fagprisen: «Vi har alle noe vi brenner for», klasse 1STG
  • Folkets favoritt: «Pushe egne grenser», klasse 1FB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...