Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Finansiering via pensjonsfondet bekymrer

KOSTER PENGER: Det nye stadionanlegget vil koste rundt 150 millioner kroner. Foto: Illustrasjon: Plan arkitekter

Under møte i formannskapet ble de nye stadionplanene de Sandnes Ulf diskutert. Intensjonen var å bli enige om en avtale som vil bli banket gjennom på neste bystyremøte 6. februar. Heidi Bjerga (SV) uttrykket sterk bekymring for at deler av kommunens finansiering skal skje Pensjonsfondet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2017 kl 16:39

Kommunen fester bort tomten til ny stadion til markedspris med en varighet på inntil 80 år. I og med at tomten festes bort, og verdien av denne ikke medregnes i totalpakken, vil en forskuddsleieavtale for stadionet på kr 40 millioner inngås.

Enklere sagt så betaler Sandnes kommune 40 millioner kroner i forskuddsleie for bruksrett av det kommende stadionet.

På mange måter vil utbetalingen av forskuddsleie være et lån som Sandnes Ulf må tilbakebetale med renter og avdrag. Det betyr at det formelt må lages en låneavtale mellom kommunen og Sandnes Ulf, og en egen avtale som regulerer leieforholdet.

Utbetaling av forskuddsleie vurderes som utlån og kan ikke lånefinansieres da formålet er næringsvirksomhet. Utbetalingen av lånet på kr 40 millioner vil måtte føres i investeringsregnskapet det året forskuddsleien/lånet utbetales.

Rådmannen foreslår at utlånet finansieres ved bruk av disposisjonsfond. Et aktuelt fond er Pensjonsfondet hvor det per januar 2017 står kr 142 millioner. Næringsutvikling- og byutviklingsfondet er et annet alternativ. I starten av 2017 står det 19 millioner kroner på den kontoen.

Skepsis fra SV

I sakspapirene presiseres også at det er foreslått å bruke 26 millioner av de 142 millionene på pensjonsfondet for å saldere budsjettet for 2018. Samlet er det i økonomiplanen 2017 vedtatt å benytte kr 82 millioner av disposisjonsfond for saldering av budsjett i 2017 og 2018 som gjør finansiering av fremtidsleie over disposisjonsfond økonomisk krevende.

Heidi Bjerga (SV) var en av tre representanter i formannskapet som var mer enn skeptisk til prioriteringene.

– Vi har støttet prosjektet og framleieavtalen med Sandnes Ulf fra første dag, men jeg er sterkt bekymret for at posisjonen vil hente pengene fra pensjonsfondet. Spesielt med tanke på hvor mye de allerede har brukt av pensjonsfondet til saldering av tidligere budsjett, sier Bjerga.

Formannskapet stemte for følgende tre punkter som skal behandles i førstkommende bystyremøte.

1. Med forutsetning av at ny stadion etableres tilbyr kommunen tomtefesteavtale på inntil 80 år til markedspris.

2. Med forutsetning om at ny stadion etableres har kommunen som intensjon å inngå en fremleieavtale for 30-40 år til en nåverdi av kr 40 millioner eks. mva., om mulig med 1. prioritet etter byggelån.

3. Sandnes kommune vil tilby forskuttering av spillemidler etter retningslinjer for spillemiddelordning vedtatt i BYS146/14.

Både Venstre og Krf stemte i mot punkt nummer to. Representantene Tove Frantzen og Oddny Helen Turøy påpekte at de kommer til å stemme i mot finansieringsplanene når saken kommer opp i bystyret 6. februar.

Frp og Arbeiderpartiet benyttet anledningen til å skryte av Sandnes Ulf for å ha jobbet frem en god strategi og planer for nytt stadion og områdene rundt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...