Fyrste 17. mai i nasjonaldrakt: Fleire menn vil ha bunad

FERSK: Idar Ree (t.h.) brukte 40-årsgåva på å kjøpa sin fyrste bunad. Embla Bunader og Glen J.Lambersøy har levert varene i høgsesongen. Foto: Borghild Gudmestad

Idar Ree (40) skal innvia sin fyrste bunad til 17. mai. Han er ein av fleire som har fått ordna skjorta til nasjonaldagen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2017 kl 19:02

Det har vore høgsesesong for bunadsbutikkane, det merkar både Embla Bunader og Bunadshjørnet i Langgata. Det er også fleire unge menn i 20-åra som kjøper bunad nå enn før.

Unge menn

– Det er tydeleg trendy med bunad. Unge motebevisste menn kjem og handlar bunad. Menn i 50-60 åra har ikkje forstått det, fortel Glen Lambersøy, innehavar av Embla Bunader i Sandnes.

Han trur rundt 2 av 10 menn har bunad i dag.

SLIPS: – For å seia det litt spøkefullt. Slips er for stapeisar som ikkje vil ha bunad. Kona vil gjerne ha ein gentleman, det blir dei med eit slikt slips til dressen, då kler dei kona, smiler Glen J. Lambersøy. Bunadslips i ulike Rogalandsmønster er det fleire som bruker til dressen. Foto: Borghild Gudmestad

Alle konfirmasjonane drar mest kundar til butikkane, samt til 17. mai må alt vera på plass til bunaden.

– Ja, det er travelt! Men veldig kjekt, seier Lambersøy.

Embla Bunader blei etablert i Sandnes i fjor. Lambersøy og kona driv butikk både i Stavanger og i Sandnes.

– Så langt har butikken i Sandnes gått kjempebra. Me veks
kraftig. Det ligg til ei dobling i innehavande år.

Han ser også etter ny dagleg leiar i butikken, ein som kan brenna for bunad, historie og butikk.

Den norske forteljinga

Idar Ree er spent på å bruka den nyinnkjøpte bunaden.

– Pengane som eg fekk til eg fylte 40 år i fjor brukte eg til å kjøpa bunad.

Han har gjort seg litt tankar om bunaden.

– På den eine sida er bunad litt flott og jålete, samtidig så er det noko solid, ekte også. Det handlar noko om å vera med i den norske forteljinga om historia vår. Ein ser kanskje litt annleis på det nå enn som 15-åring.

Han er godt fornøgd med handelen, og ser ut til å enda opp med ei linskjorte til Rogalandsbunaden.

Dei handbroderte bunadslipsa er for menn som ikkje ser syn på å gå i bunad. Lambersøy forklarer:

– For å seia det litt spøkefullt. Dette er for stapeisar som ikkje vil ha bunad. Kona vil gjerne ha ein gentleman, det blir dei med eit slikt slips til dressen, då kler dei kona, smiler han.

Bunadhjørnet

Bunadhjørnet, som også ligg i Langgata, fekk nye innehavarar i fjor. Dei har sjølvsagt også høgsesong for bunaden.

– Det er kaos i frå april og jamt fram til 17. mai. Så blir det eit nytt liv etter det, smiler innehavar Gerd Marit Sandberg.

TRAVELT: – Det å få levera ferdig produkt til kundane, sjå at dei pyntar seg, det er veldig kjekt, seier Gerd Marit Sandberg hjå Bunadhjørnet. Foto: Borghild Gudmestad

Men det er veldig kjekt.

– Det å få levera ferdig produkt til kundane, sjå at dei pyntar seg, det er veldig kjekt.
Som Embla Bunader har dei også eiga systove i butikken.

Dei merkar litt til konkurranse og litt nedgangstider, sjølv om dei har det svært travelt nå.

– Samtidig driv dei to butikkane litt ulikt, så det er heilt fint med to bunadbutikkar nær kvarandre, seier ho.

Nå nyttar det elles ikkje å fiksa meir på bunaden. Treng du ei ny strømpe eller cape, er det å få tak i. Men elles er det berre å bruka bunaden ein har og nyta festdagen i morgon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...