Flere boliger ble solgt i Sandnes i 2018

LITEN FORSKJELL: Salgsleder Thomas Skjæveland hos 
Eiendomsmegler Vest Sandnes tror ikke på de store
 forandringene i boligmarkedet i år. Foto: Trond Eirik Olsen

Det ble i fjor solgt 12 prosent flere boliger i Sandnes, og det er rekkehus som har hatt den største økningen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BOLIGMARKEDET: Marginal nedgang i pris og litt lavere omsetningshastighet, men totalt flere solgte boliger. Dette er hovedtrekkene når man skal oppsummere boligmarkedet i Sandnes i 2018.

I alt ble 1246 boliger solgt i Sandnes i året som gikk. Dette er 134 flere boliger enn i 2017 og en oppgang på 12 prosent. I Stavanger ble det til sammenlikning solgt 4312 boliger i 2018, dette er en oppgang på 8,2 prosent.

Det er rekkehus som hadde den mest markante framgangen i Sandnes. Økningen her var på 31,4 prosent fra 121 solgte boliger i 2017 til 159 solgte boliger i 2018. Det ble imidlertid solgt flest leiligheter (558) etterfulgt av eneboliger (424), som økte med henholdsvis 10,7 prosent og 7,9 prosent.

Prisnedgang

Samtidig gikk prisene litt ned i 2018. Snittprisen for en bolig i Sandnes gikk ned 1,9 prosent fra 3.418.021 kroner til 3.354.347 kroner, mens gjennomsnittlig kvadratmeterpris gikk ned én prosent fra 31.768 kroner til 31.428 kroner pr. kvadratmeter. Omsetningstiden på boliger i Sandnes var i fjor på 89 dager. I 2017 var den på 77 dager. Omsetningstiden nasjonalt var til sammenlikning i fjor på 63 dager.

Positive tendenser

Salgsleder Thomas Skjæveland hos Eiendomsmegler Vest, Sandnes tror ikke eiendomsmarkedet vil endre seg vesentlig i 2019.

– Det er svært lite som tyder på at vi vil se de store endringene i år. Behovet for å eie den boligen man bor i står sterkt blant folk og bosettingsmønsteret er noenlunde stabilt. Tendensene i markedet er positive, men det er ennå uforutsigbart med store lokale forskjeller. Vi har også fått et marked der kundene er svært prisbevisste, sier han og fortsetter;

– Jevnt over ser vi en tendens til at selgere er betydelig mer informert om tingenes tilstand. Kjøperne er mer aktiv på visning, mer betalingsvillige og generelt mer positiv til framtiden, men dette setter også store krav til viktigheten av å prise boligene fornuftig.
Ifølge Skjæveland vil Eiendomsmegler Vest satse stort på Sandnes framover.

– Vi har tro på Sandnes. Selv om vi som meglerfirma fremdeles er i utfordrerposisjon i byen økte vi salget her med 28 prosent og vi håper å kunne øke dette ytterligere i år, sier han.

Normalisert marked

Leder Bård Birkeland i Rogaland Eiendomsmeglerforening er i store trekk enig med Skjæveland og spår et stabilt boligmarked med en minimal eller liten oppgang i 2019.

– Boligmarkedet vil mest sannsynlig holde seg stabilt sammenlignet med dagens situasjon. Det mest realistiske vil være å forvente en forsiktig prisoppgang på mellom en og tre prosent. Jeg regner også med at omsetningshastigheten vil gå noe ned, sier han og fortsetter:

– De mest positive signalene er at vi kan si at oljekrisen nå definitivt er avsluttet. Den enorme prisnedgangen vi har sett de siste fem årene er stoppet opp og vi har siden 2016 fått et marked som har normalisert seg. Minkende tilflytting utgjør heller ikke like store problemer i dag som tidligere år, men fremdeles er det et gap mellom tilbud og etterspørsel. Det er flere boliger til salgs enn det er etterspørsel etter.

– Det betyr at det er kjøpers marked?

– Ja, og dette setter krav til en realistisk prissetting, sier Birkeland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...