Flere grove tyverier i Sandnes det siste året

TYVERI: Antallet grove tyverier fra bolig har økt det siste året. Her er politiet på befaring etter et innbrudd på Lura i januar i år. Arkivfoto: Ronny Hjertås Foto: Ronny Hjertås

Antallet grove tyverier i Sandnes har økt det siste året. Politimester Hans Vik tror noe av årsaken kan være omreisende vinningskriminelle.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

KRIMINALITET: I fjor ble det rapportert 128 grove tyverier fra boliger i Sandnes. Det er en oppgang på hele 37 saker målt mot 2015. Denne økningen ser man i hele politidistriktet. Tallene står i sterk kontrast til resten av landet, der man har sett en nedadgående tendens de siste fem årene.

Politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt forklarer økningen med at distriktet har hatt en god del omreisende vinningskriminalitet det siste året. Han viser til at en litauisk bande nylig ble tatt på Jæren og siktet for grove tyverier, og ser ikke bort fra at det har kan være forbindelser til Sandnes.

– Dette er imidlertid en type kriminalitet det ofte er vanskelig å fange opp ettersom det ofte er snakk om korte intense perioder med aktivitet før man forflytter seg. Politiet har imidlertid sterkt fokus på denne type kriminalitet, der vi er tidlig på åstedet for å sikre spor, sier han.

Flere tyverier fra personer

Også grove tyverier fra enkeltpersoner på offentlige steder hadde i fjor en stor økning i Sandnes. Her var tallet på saker i fjor 258 mot 198 i 2015. Vik understreker at det dreier seg om små tall og at det er vanskelig å se noen klar forklaring. Han ser imidlertid ikke bort fra at det også her kan dreie seg om omreisende vinningskriminalitet.

– Vi har eksempler fra andre plasser der organiserte omreisende bander har vært aktive i kortere perioder, men tallene er for små til at vi kan si noe om hvorvidt dette dreier seg om raid, sier han.

Vik understreker at det ikke dreier seg om ran der det er vold inne i bildet.

Overgrep

Også innenfor sedelighetskriminalitet er det stor økning i hele politidistriktet. Den totale økningen i distriktet var i fjor på 27 prosent og det er særlig overgrep mot barn som øker. I Sandnes var tallet på saker innenfor denne type kriminalitet i fjor 23 mot 12 saker i 2015.

Vik mener økningen har bakgrunn i at temaet har fått større oppmerksomhet gjennom kampanjer og media de siste årene, og at flere våger å melde fra. Noe av økningen kan skyldes at gjerningspersonene når mange gjennom internett og dette kan igjen gi seg utslag i flere fornærmede. Han mener likevel at det finnes mørketall og sier at dette er en type kriminalitet som er et viktig prioriteringsområde for politiet.

– Mye handler også om forebygging. Det er viktig å lære unge nettvett og hva som er akseptabelt og ikke minst hvordan man skal oppføre seg i forhold til andre, sier Vik.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...