– Flere må søke yrkesfag

IMPONERT: Leder av utdannings og forskningskomiteén på Stortinget, Roy Steffensen (Frp), vil ha flere til å velge unge til å velge yrkesfag. I går møtte han elever ved Gand vgs. Foto: Trond Eirik Olsen

– Statusen for yrkesfagene må heves og vi må få flere til å søke. Dette var det klare budskapet fra stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) da han onsdag besøkte Gand vgs.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2018 kl 14:59

YRKESFAG: – Utviklingen nå tilsier at vi om tjue år vil ha behov for 100.000 flere fagarbeidere. Det vil fremdeles være behov for mange arbeidsplasser innen oljesektoren og vi opplever nå også en oppgang i bygg og anleggssektoren. I tillegg blir vi flere eldre i tiden som kommer. Utfordringene er store og den fordrer at vi utdanner nok fagfolk, sier Steffensen og fortsetter:

– Yrkesfagene trenger et løft. Det ligger uante muligheter for de som velger denne retningen og nå vi bli flinkere til å snakke opp yrkesfagene i stedet for å snakke dem ned. I dag sier seks av ti NHO-bedrifter at de vil trenge økt arbeidskraft i årene som kommer.

Yrkesfagenes år

Steffensen sitter også som leder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget og besøket på Gand vgs. var et ledd i at 2018 er yrkesfagenes år. Organisasjonen World Skills har sammen med partene i arbeidslivet og regjeringen bestemt seg for å vise fram alt som er bra med yrkesfagene.

– Fristen for å søke videregående skole er 1. mars og jeg håper at flest mulig nå ser mulighetene og velger yrkesfag, sier Steffensen som likte det han så ved Gand vgs.

– Jeg er imponert over satsingen med nybygg og rehabilitering. De elevene jeg har snakket med på skolen gir også positive tilbakemeldinger. Det viser at det spirer godt, sier han og fortsetter:

– Som rogalending er det samtidig godt å registrere at fylket lenge har vært best i klassen når det gjelder tallet på lærlingekontrakter selv om det var en liten nedgang i fjor. Nå håper og tror vi at økt langtidstilskudd på 21.000 kroner per lærling samt større optimisme i næringslivet skal få opp igjen tallet. På landsbasis stod 8000 uten lærlingeplass i fjor, det er for mange, sier han.

Tyngre å rekruttere

Rektor Lars Tore Helgeland ved Gand vgs. var glad for besøket fra Steffensen og den politiske satsingen på å få flere til å velge yrkesfag.
– Det har blitt litt tyngre å rekruttere til fag som bygg og anlegg og TIP (teknisk og industriell produksjon), men det har ikke vært noe problem å få lærlingeplass. Vi har hatt og har nær og god kontakt med opplæringskontorene innen ulike fagfelt. Vi brenner for yrkesfagene er klare til å ta imot store kull. Med de tilpasningene vi har gjort er det plass for mange, sier han og fortsetter:
– Det er flott at det nå rettes mer oppmerksomhet på yrkesfagene og deres betydning og muligheter. At man nå får politisk drahjelp er bra, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...