Flere usikre kort i Sandnes Ulf-kabalen

TRENER LITT TIL: Sandnes Ulf-spillerne trener ut november og tar fri hele desember. Foto: Ole Aarre

... men trener Bengt Sæternes føler seg trygg på at det ikke blir like mange utskiftninger denne vinteren som sist.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2018 kl 22:20

Når alle kortene legges på bordet i evalueringen av 2018-sesongen, er det ingen tvil om at Sandnes Ulf har manglet en målkonge. Til neste sesong må Bengt Sæternes ha flere ess i ermet for ikke å være avhengig av enkeltspillere.

Ny forsvarsfirer

I fjor var Sandnes Ulf to seiere fra å rykke opp til Eliteserien. Skuffelsen av å ryke mot Ranheim i kvalifiseringen, kombinert med interne – offentlige – stridigheter i klubben, gjorde utgangspunktet tøft foran årets sesong. Uroen gjorde at klubben kvittet seg med «et helt lag» – og trener Bengt Sæternes måtte begynne helt på nytt.

Spesielt forsvarsfireren, pluss keeper etter Saku-Pekka Sahlgrens skade i serieåpningen, måtte drilles helt på ny.

– Man kan miste enkeltspillere, og klare å erstatte de. Men når man mister en hel lagdel, da er det krise, medgir Sæternes, som beskriver 2018 som en særdeles tøff sesong. Ikke bare på grunn av de sportslige resultatene, men forutsetningene både før og underveis i sesongen. Fra uroen med stor mistillit til treneren etter sesongen i fjor, til alle skadeproblemene underveis i år.

Forsvarskabalen

Viljar Vevatne, Mads Nielsen, Nicolai Geertsen, Kenneth Sola – og Saku-Pekka Sahlgren ut. Disse hadde spilt så godt som alle kampene sammen i 2017, med relativt gode resultater.

Daniel Edvardsen, Tapio Heikkilä, Akinshola Akinyemi, Ari Mohr Jonsson inn. Og etter hvert rutinerte Arnold Origi på keeperplass. Mye rutine, mye fart, men langt fra samspilte.

AGENTER: Mange agenter vil snakke med Bengt Sæternes om dagen. Foto: Ole Aarre

Origi begynte bra, men han taklet motgangen som kom i sommer dårlig og forsvant ut dørene igjen. Dermed måtte nok en keeper drilles inn – sesongens fjerde på bare noen måneder.

Backene slet med skader. Jonsson var sist på banen i juni, mens Edvartsen spilte sin hittil siste kamp i juli.

I løpet av sesongen har så mange som seks (!) spillere vært innom venstreback-posisjonen. Tre spillere har byttet på å spille høyreback. Midtforsvaret har vært relativt stabilt, selv om Akinyemi har spilt i ulike posisjoner når Jasmin Bogdanovic fikk en oppblomstring utover sesongen.

Da er det kanskje ikke så rart at Sandnes Ulf slapp inn mer mål enn de tre foregående sesongene under Sæternes’ ledelse. De tre første sesongene slapp Sandnes Ulf inn 40, 28 og 39. I år: 47. Som utrolig nok bare er tre baklengsmål mer enn serievinner Viking.

Til neste sesong håper Sæternes å få med seg bærebjelkene i forsvarsfireren – eller femmeren, om man regner med keeperplassen. Og akkurat her er Sandnes Ulf i en kjempeposisjon. Egil Selvik kommer tilbake fra utlånsperioden i Nest-Sotra, hvor han har utviklet seg til å bli én av divisjonens beste keepere. Saku-Pekka Sahlgren er på vei tilbake fra skade, men får kanskje ikke med seg hele sesongoppkjøringen. Nicklas Landslagskeeper Frenderup har vært god det siste halve året og er åpen for å fortsette. Deniss Korneiciks er under kontrakt ett år til.

Sandnes Ulf ønsker å satse på Egil Selvik, men her kan kontraktssituasjonen bli avgjørende. Både han og Sahlgren er på utgående kontrakt. Begge ønsker å bli satset på som førstekeeper. Dermed kan den som ikke signerer ny kontrakt bli solgt. Det er ikke utenkelig at Selvik vil se hvilke alternativer han har i januar. Og at Sandnes Ulf kan bli nødt til å vurdere å selge juvelen sin.

I forsvarsfireren er det Bjørnar Holmvik og Jasmin Bogdanovic som er på utgående kontrakter. Sandnes Ulf ønsker å forlenge med dem, og er i positiv dialog med begge. Jonsson kommer også tilbake fra skade.

Midtbanekabalen

Her er det flere usikre kort. Remi Johansen, som opererte kneet tirsdag, uttalte nylig til iTromsø at han ikke er fremmed for tanken å flytte nordover igjen. Sandnes Ulf på sin side skal være interessert i å forlenge avtalen med Johansen, men ettersom det har blitt lite spilletid de to årene han har vært i Sandnes Ulf, betyr det neppe noen lønnsøkning på 28-åringen med lang erfaring fra Eliteserien.

En annen med mye erfaring fra Eliteserien, med lite å vise til i Sandnes Ulf-drakten, er Vidar Nisja. Han skal i samtaler med Sandnes Ulf denne uken.

– Jeg vil lytte til eventuelle tilbud, så får vi se. Jeg kom hit for å kjempe om opprykk, og er fortsatt lysten på å oppleve det, sier Nisja, som trolig får tilbud om å fortsette.

Andreas Dybevik (20) kan bli neste sesongs Axel Kryger, den lokale unggutten som får sitt gjennombrudd i Obosligaen. Midtbanespilleren, med aldersbestemte landskamper for Norge, skal i møte med klubben denne uken.

– Jeg får vite mer da, men akkurat nå er det uvisst hva som skjer framover, sier Dybevik.

– Ønsker du selv å fortsette?

– Jeg har selvfølgelig lyst til å lykkes i Sandnes Ulf. Hvis de har en plan for meg, som tilsier at jeg kommer til å få mer spilletid neste sesong, så tror jeg det er mulig, sier Dybevik, som fikk fire kamper fra start og fire innhopp denne sesongen. Dybevik var også én av spillerne Sæternes viste tillit i siste seriekamp, som kan tolkes som et tegn på at treneren ser for seg å bruke Dybevik mer neste sesong.

Andre usikre kort på midtbanen er Vegard Aasen og Kristian Brix. Sæternes har stor tro på Aasen, som totalt var på banen 15 ganger denne sesongen. 21-åringen var dog uheldig og gikk glipp hele høstsesongen etter et brudd i foten som krevde operasjon. Brix vurderer å flytte tilbake til Østlandet, men her er ingenting avklart enda.

Erixon Danso, for tiden på landslagsoppdrag med Aruba, kan også forsvinne etter en god sesong som lagets toppscorer. Danso har byttet klubb hvert år siden 2011.

Kaptein Niels Vorthoren flytter hjem til Nederland etter bare én sesong i lyseblått.

– Niels har vært en veldig positiv type å ha i gruppa og en god bidragsyter. Men nå ønsket han å reise hjem til Nederland, bekrefter Sæternes.

Spisskabalen

Er det én plass skoen har trykket denne sesongen, så er det på topp. I Kent Håvard Eriksens skadefravær mistet Sandnes Ulf én av Obosligaens beste spillere og trolig rundt 15 scoringer. Han er den spilleren på lengst kontrakt i Sandnes Ulf, ut 2021.

Sammen med Sanel Kapidzic, som har gjort sine saker bra og hatt noenlunde det samme målsnittet som Eriksen de siste sesongene, kan Sandnes Ulf få en fryktinngytende spissduo neste sesong. Om Danso i tillegg blir værende, er det ikke sikkert at spissbehovet er så stort.

Klubben har også Kachi i bakhånd, som et uferdig talent. Roger Blokhus Ekeland har ikke hatt den utviklingen man håpet på og blir neppe med videre.

Resigneringer

Etter at klubben har signert nye avtaler med de spillerne på utgående kontrakt som er ønsket med videre, bør klubben også resignere med et par spillere.

Visekaptein Axel Kryger, kanskje til og med kaptein neste sesong, bør ikke være på utgående kontrakt neste sesong. Da er veien til Eliteserien, og kanskje en viss klubb som spiller i mørkeblått, kort. Det samme gjelder naturligvis Egil Selvik. Dette er spillere Sandnes Ulf har fostret fram, og som de ikke har råd til å miste til konkurrenter når de er i ferd med å slå igjennom for fullt.

Det samme gjelder 20 år gamle Vegard Erlien, som har hatt en god debutsesong i klubben – og som utvilsomt er et stort talent.

Anvendelige Herman Kleppa er trolig også en spiller som kan få bedre lønnsbetingelser, og et ekstra år i kontraktstiden, etter å ha spilt halvparten av kampene fra start og vært på banen i ytterligere ti.

Av spennende juniorer er 2002-modellen Koloyan Kalinov Kostadinov den mest spennende. Han har vært på benken i flere kamper allerede denne sesongen, og blir trolig løftet opp på en proffkontrakt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...