Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Flertallet i Forsand vil oppheve sammenslåing med Sandnes

Sendte åpent brev til bystyrerepresentantene

SER TIL SANDNES: Forsand-ordførar Bjarte S. Dagestad (på talarstolen) ser mot Sandnes. Varaordførar Tore Hans Mikkelson (til høyre) ville til Strand. Nå har han på vegne av det som nå utgjør flertallet i diskusjonen, sendt åpent brev til bystyrepolitikerne i nabokommunen. Foto: Elin Moen Karlsen, Strandbuen Foto: Elin Moen Karlsen

Varaordfører Tore Hans Mikkelson i Forsand har på vegne av et flertall i kommunen sendt et åpent brev til alle bystyrepolitikerne i Sandnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 17.11.2017 kl 06:34

I brevet ber de bystyrerepresentantene om at Sandnes nøye drøfter situasjonen før kommunalkomiteen på Stortinget legger fram sin innstilling den 30. november.

Her kan du lese hele brevet som Tore Hans Mikkelsen (Sp) fra Forsand kommune har sendt til bystyrerepresentantene i Sandnes. Hensikten med brevet er å overbevise Sandnes kommune om å ikke slå seg sammen med Forsand fordi majoriteten i den lille kommunen ikke ønsker det:

Som kjent vedtok eit fleirtal i Stortinget i møte den 8. juni 2017 at kommunane Sandnes og Forsand skulle slåast saman med verknad frå 1. januar 2020. Fleirtalet i Forsand kommunestyre meiner at dette vedtaket blei gjort på feil grunnlag, då kommunestyret i møte den 6. juni 2017 blei forhindra i å gi uttrykk for fleirtalet sitt syn ved at ordførar og kommunestyret sitt mindretal gjennom feil bruk av lovverket, stansa ei handsaming av saka, jfr. brev frå Fylkesmannen i Rogaland datert den 18. oktober 2017.

Saka blei tatt opp att gjennom ein interpellasjon i kommunestyret den 25. oktober 2017. Av dette vedtaket går det klart fram at kommunestyret i Forsand ikkje ønskjer ei samanslåing med Sandnes, men heller vil ha ei samanslåing med Strand kommune.

Det må òg nemnast at det er teke eit innbyggjarinitiativ frå innbyggjarane som bur på nordsida av Lysefjorden. Dei ønskjer
ei grensejustering slik at denne delen av Forsand blir ein del av Strand kommune i framtida, dette med bakgrunn i motstand om å tilhøyra Sandnes.

Tvangssamenslåing

Med dette som utgangspunkt, meiner Forsand kommune at vedtaket som blei gjort i Stortinget 8. juni 2017 må sjåast på som ei tvangssamanslåing.

Desse synspunkta har og representantar for fleirtalet i kommunestyret lagt fram for kommunalkomiteen på Stortinget i ei høyring som omhandla tvangssamanslåtte kommunar den 7. november 2017.

Det er rett at det på eit tidlegare tidspunkt var fleirtal i kommunestyret i Forsand for ei samanslåing av desse to kommunane. Men i eit opent, levande og velfungerande folkestyre, må det vera rom for at det gjennom prosessen kan oppstå situasjonar der folkevalde representantar og eit kommunestyre kjem til ein anna konklusjon enn det ein først har gjort.

Ja, nettopp i eit opent og velfungerande folkestyret må dette sjåast på som ein kvalitet. Det er difor ikkje i samsvar med god demokratisk tradisjon, og då heller ikkje i samsvar med kommunelova, rett å hindra ei lokal folkevald kommunestyre i å gi uttrykk for si meining før saka kjem opp til handsaming i Stortinget med den grunngjevinga at dette har kommunestyret meint noko om ti månader tidlegare.

Ber Sandnes tenke seg om

Fleirtalet i kommunestyret i Forsand vil difor oppmoda representantane og kommunestyregruppene i bystyret i Sandnes om nøye å vurdera og drøfta denne situasjonen før kommunalkomiteen på Stortinget legg fram si innstilling den 30. november 2017. Eit fleirtal av representantane på Stortinget tilhøyrer parti som gjekk til val på at kommunesamanslåingar skulle vera frivillig. Vi reknar med at representantar for dei same partia i bystyret i Sandnes stør opp om sine respektive stortingsvalprogram.

For Forsand sin del vil det i alle tilfeller vera slik at om Stortinget sitt fleirtal går imot å oppheva vedtaket frå den 8. juni 2017, vil vi sjå på samanslåinga med Sandnes som uønska og som ei tvangssamanslåing som ikkje er i samsvar med synet til fleirtalet i Forsand.

Det vil vera oppsiktsvekkjande at Sandnes nå trosser viljen til Forsand, det har jo heile vegen vore presisert frå Sandnes si side «berre dersom Forsand vil». Skulle Sandnes trosse viljen til Forsand nå, lurer faktisk fleirtalet i Forsand kommunestyre om det er slik å forstå at bystyret i Sandnes støtter mindretallet i Forsand si framferd i ekstraordinært kommunestyremøte på Forsand den 6. Juni 2017?

På vegne av fleirtalet i Forsand kommunestyre (Sp, KrF og Ap)

Varaordfører i Forsand, Tore Hans Mikkelson (Sp).

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...