Folk i togsporet bremser togtrafikken

STO STILLE: En ustabil person som oppholdt seg i sporet mellom Ganddal og Skeiane gjorde at toget til Stavanger ble stående stille en halvtime på Ganddal stasjon.

Personer som oppholder seg i sporet på strekningen Stavanger–Ganddal har blitt en verkebyll for Bane Nor. Tog som må senke hastigheten eller vente på stasjoner er ikke uvanlig.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

JERNBANE: Sandnesposten fikk lørdag en telefon fra en passasjer på 17.39-toget, mellom Stavanger og Ganddal om at dette var blitt stående stille etter observasjoner av en person som oppholdt seg i eller farlig nær togsporet.

– Toget ble stående en halvtime på Ganddal. Vi fikk opplyst via høyttaler at dette var på grunn av ustabil person som visstnok skulle oppholde seg i sporet mellom Ganddal og Skeiane, sier passasjeren.

Ifølge passasjeren er ikke hendelsen han opplevde lørdag et enkelttilfelle.

– Det samme skjedde da jeg skulle ta toget for et par uker siden. Ifølge konduktøren jeg snakket med, var dette noe som skjedde nesten hver dag, sier passasjeren.

Nå viser det seg at passasjeren fra Ganddal ikke er den eneste som har opplevd forsinkelser eller togstopp som følge av personer som oppholder seg i eller farlig nær togsporet.

Mottar meldinger

Kommunikasjonssjef Randi Folke-Olsen i kunde- og trafikkdivisjonen hos Bane Nor bekrefter at man også den senere tid har mottatt flere bekymringsmelinger om personer som oppholder seg i og ved togsporet på strekningen Stavanger - Ganddal. Man har også mottatt meldinger fra nødetater.

– Jeg har ikke noen konkrete tall, men kan bekrefte at det har vært flere henvendelser. Dette har ført til at vi tidvis har vært nødt til å sette ned hastigheten langs strekningen og i noen tilfeller også stoppe togtrafikken for en kortere periode, sier hun.

Så langt har det ikke vært noen alvorlige hendelser eller ulykker, men Folke–Olsen sier at Bane Nor tar meldingene på fullt alvor og at man er i full gang med å se på forebyggende tiltak.

– Det er umulig å fysisk gjerde inn hele strekningen, men vi vil se på forebyggende tiltak for å få bukt med problemet. Her er vi også i dialog med politiet, sier hun.

Folke–Olsen vil ikke si noe om hvilke personer som registreres i og langs sporet, og om det er enkeltpersoner som kan karakteriseres som psykisk ustabile, men sier at det er snakk om flere kategorier mennesker.

– Det er langt fra sikkert at alle som oppholder seg i eller farlig nær sporet forstår hvor farlig det er å oppholde seg her. Det går ofte både godstog og arbeidstog som ikke står i rutetabellene. De større godstogene har en bremselengde på en kilometer og de kommer fort og brått så det er klart at det her kan oppstå svært farlige situasjoner, sier hun.

Ikke nytt problem

Problemet er langt fra nytt. I november i fjor gikk Bane Nor ut med informasjon om at området ved Ganddal stasjon var det stedet i landet der var flest registrerte tilfeller av barn farlig nær jernbanesporet. Bane Nor tok den gang grep og gikk ut til skolene med informasjon for å skape bedre holdninger.

Lokfører Vegar Ombrestad, som nesten daglig kjører på strekningen, fortalte i den sammenheng at lokførerne stadig observerte at både barn og voksne krysset sporet.

– Så langt har vi ikke hatt alvorlige ulykker, men utviklingen er ikke bra. Vi som fører togene observerer stadig folk som beveger seg i og rundt jernbanesporet og det skaper jo også bekymring og frykt hos oss. Dette er også noe vi stadig snakker om, sa han.

Folke–Olsen understreker at alle hendelser som Bane Nor får inn om personer som oppholder seg i eller farlig nær jernbanesporet blir politianmeldt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...