– For oss er dette nesten katastrofalt

Stanley Wirak møtte bekymrede Ganddal-beboere

Etter at utvalget for byutvikling fattet vedtak om ja til midlertidig dispensasjon for drastisk økning av tungtransport gjennom Ganddal-området, har stadig flere beboere sluttet seg til en protestgruppe. Stanley Wirak tok seg tid til et personlig møte med noen av de som blir rammet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.11.2016 kl 20:33

Sandnesposten har tidligere omtalt de trafikale utfordringene innbyggerne i Ganddal- og Kvål området står overfor. Forsinkelser av fylkesvei 505 Foss Eikeland-Skjæveland fører til at beboerne må belage seg på at all tungtransport til og fra Vagle næringspark passerer like utenfor soveromsvinduene. I realiteten må innbyggerne belage seg på ytterligere 600 til 700 lastebil- og vogntogpasseringer i døgnet. Dispensasjonen som ble gitt varer til medio 2109.

Les også: Elendige nyheter for folk på Ganddal

På tross av bekymringsmeldinger fra innbyggerne fant utvalget for byutvikling ikke den trafikale situasjonen tilstrekkelig bekymringsfull, og ga dermed dispensasjon for rekkefølgekravene som ligger i reguleringen. Det får naboene til å reagere. Stanley Wirak forstår på alle måter fortvilelsen, og tok seg tid til et møte med noen av dem som bor i området. Av Jostein Hølland fikk ordføreren servert meningene direkte.

– Vi er flere naboer som nå har gått sammen i en Facebook-gruppe. Målet er selvfølgelig å få politikerne til å skjønne alvoret i situasjonen. For oss er vedtaket om dispensasjon nesten en katastrofe. Vi snakker om enda større belastning i et området som allerede er overbelastet. Her går det skolebarn, og for dem som jobber skift, vil trafikkstøyen føre til urolig søvn. Hvis ikke det er helse miljø og sikkerhet - så forstår jeg ingenting, sier Hølland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOK TID: Ordfører Stanley Wirak tar Jostein Hølland og de andre naboenes alvorlige bekymringer på fullt alvor. Han valgte å møte noen av beboerne i Kvernelandsveien utenfor arbeidstid. Det satte naboene pris på.

I likhet med medlemmene i bytuviklingsutvalget skjønner Stanley Wirak godt naboenes frustrasjon.

– Vi forstår dette alle sammen, og jeg liker heller ikke at denne situasjonen nå oppstår. Veien over godsterminalen skulle stått ferdig i 2017, men uenigheter i detaljene mellom Jerbaneverket og Statens vegvesen har ført til forsinkelser. Kommunen kom i en tvangssituasjon og måtte velge mellom pest og kolera, sier Wirak oppgitt.

Les også: Sa ja til mer tungtransport gjennom Ganddal

Ordføreren sitter faktisk i posisjon til å kunne påvirke til at dispensasjonen som ble fattet i byutvikling, blir nedstemt i kommende bystyremøte, men det er lite trolig skjer. Ordføreren nekter plent på at kapitalkreftene er så sterke at de overskygger innbyggeres bønn om at helse og miljø bør være grunn nok til å ikke gi dispensasjonen.

– Nei, det er ikke slik. Det som har skjedd er ikke noe vi har planlagt, og vi hadde aldri sagt ja om dette dreide seg om en permanent løsning. At det dreier seg om 500 arbeidsplasser er selvfølgelig tatt med i vurderingen, men vi skal huske på at det hverken er Rema 1000 eller Postens skyld at veien ikke står ferdig. Jeg ser ikke for meg at bystyret sier nei til dispensasjonen, og samtidig ja til å legge utviklingen av Vagle næringspark på is, sier Wirak.

Orføreren foreslo overfør Jostein Hølland at kommunen sammen med innbyggerne kunne se på virkefulle tiltak mot fart og støy.

– Jeg synes vi skal ta et møte hvor vi drøfter mulige tiltak. Vi kan snakke med politiet om muligheten for å sette ned fartsgrensene ytterligere. Det er en mulighet vi har. Jeg lover også personlig oppfølging av fremdriften til veiprosjektet. Kommunen skal ha månedlige rapporter, sier Wirak.

Samtidig som han ikke ønsker å endre vedtaket som ble fattet, har ordføreren stor forståelse.

– Som politiker og ordfører står man av og til overfor vanskelige og tunge avgjørelser. Dette er en avgjørelse i den kategorien. Jeg liker det slettes ikke, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...