Forsand-politiker er politianmeldt

DRAMATIKK: Diskusjonene rundt kommunesammenslåingen av Forsand og Sandnes har ført til politianmeldelse. Foto: Andreas Kydland

En politiker i Forsand er politianmeldt av en annen gruppe politikere i kommunen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 18.04.2018 kl 10:30

Den eskalerende konflikten blant Forsand-politikere skyldes i utgangspunktet den vedvarende uenigheten om kommunesammenslåingen mellom Sandnes og Forsand. Den bitre striden har vært kjent lenge, og nådde sitt høydepunkt sommeren og høsten 2017.

Motstandspolitikere av kommunesammenslåingen laget i den sammenheng en egen samtalegruppe, der de internt diskuterte strategi og andre momenter. Loggen av disse samtalene, som strekker seg på over en måned, har kommet på avveie.

Sandnesposten har sett samtalene mellom politikerne, der de omtaler seg selv som «Nierbanden». Dokumentet har også nådd Høyres ledergruppe i Forsand, inkludert ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H).

I løpet av samtalene levnes det liten tvil om mistilliten de har til ordfører Sveinsvoll Dagestad (H), kommunes rådmann og andre. «Nierbanden» diskuterer ved hjelp av en retorikk som til tider ikke er direkte pen, men som heller aldri var ment for offentligheten.

Bevisste handlinger

De politisk interessante poengene i samtalene dreier seg i hovedsak om to ting. Det ene er at tidligere ordfører, Ole Tom Guse (KrF), og de andre i «Nierbanden», bestemmer seg for å melde på tre representanter til en høring i samferdselskomiteen på Stortinget, mens de bevisst unnlater å informere kommunens ordfører før fristen til at han kan melde på seg selv, er utgått.

«Jeg melder oss på i kveld, og informerer ordføreren først når fristen er ute,» skriver Ole Tom Guse etter at «Nierbanden» har valgt ut de tre som skal representere kommunen.

Sandnesposten er også kjent med påstander om at Ole Tom Guse fikk informasjon om høringspåmeldingen gjennom datidens jobb for servicekontoret i kommunen. Da var han blant de første som leste det som datt inn i innboksen. At det skjedde slik, avkrefter Ole Tom Guse overfor Sandnesposten, men innrømmer samtidig at det stemmer at gruppen bestemte seg for å ikke informere ordføreren, slik at han ikke skulle rekke å melde seg på.

– Det stemmer ikke at jeg fikk vite dette gjennom at jeg hadde tilgang til kommunens eposter. Jeg var i Lyngdal på et opplegg i regi av KrF da jeg fikk vite om påmeldingen til denne høringen, men ja, vi ønsket ikke at ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad skulle bli med til Oslo. I så måte var dette et grep vi gjorde i det politiske spillet. Vi hadde ikke tillit til at ordføreren ville snakke flertallet sin sak, noe han etter vårt syn heller ikke gjorde, sier Guse.

Problemet var at de politiske motstanderne ikke hadde juridisk grunnlag for å melde på Forsand kommune på en offentlig høring.

– Sett i ettertid burde jeg spesifisert tydeligere at vi kun representerte flertallet i Forsand, men at vi ikke hadde fått et mandat i samlet kommunestyre. Måten vi gjorde det på burde vært unngått, sier Guse i dag.

Ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad fikk nyss i at de var påmeldt til høringen. Han rakk dermed også å reise til Oslo, samtidig som han ble klar over det politiske knepet som ble forsøkt mot ham. Ordføreren har også fått tildelt samtaleloggen mellom «Nierbanden».

– Jeg kan bekrefte at vi i Høyre også har fått tilsendt disse dokumentene via en anonym epostadresse. Vi har sett gjennom samtalene, og som gruppe bestemte vi oss for å ikke gjøre noe mer enn å legge dem bort. Forsand kommune trenger politisk ro. Det er den eneste kommentaren jeg har til saken, sier Dagestad til Sandnesposten.

I den forbindelse sier Ole Tom Guse at han er skuffet over at Høyre og ordføreren har sittet på informasjon om at noen har hatt tilgang til private samtaler, uten å gi beskjed med en gang.

– Flere av oss har tatt dette tungt. Det er ingen god følelse å være redd for at noen har tilgang til private samtaler, sier Guse.

I løpet av de relativt lange interne samtalene kommer det også frem hvor stor prestisje det lå og ligger hos motstanderpolitikerne i sin kamp for å forhindre at kommunesammenslåingen skulle skje. Mens «Nierbanden» diskuterer formuleringer av et brev som skal sendes til hele rogalandsbenken, ønsker ett av medlemmene i «Nierbanden» innspill fra gruppen på et moment han tenker å ta med i brevet:

«Jeg har grublet på en ting, og vil lufte en tanke. Hva om vi tar med et punkt til, der det blir velformulert sagt at vi i Forsand kommunestyre kommer til å anbefale en grensejustering ved neste korsvei om Nye Sandnes blir endelig vedtatt på tinget? Det vil sette en liten spiss på saken og samtidig stresse Sandnes voldsomt. Det er Preikestolen som er rosinen i pølsen for Sandnes. Mange bekker små gjør en stor å,» skriver vedkommende.

Ville gi bort deler av kommunen

Gruppen diskuterer regelrett om flertallet i Forsand skal gi bort deler av kommunen til Strand kommune, for å forhindre kommunesammenslåing.

«Oi, det var en artig tanke som definitivt vil lage litt rabalder. Men jeg må gruble litt på om det blir for mye å ta med. Det er jo faktisk sannheten det du sier, og da bør kanskje Stortinget ta det med i vurderingen,» svarer Ole Tom Guse.

«Spenstig tanke. Det er vel ikke tid for å spare på noe nå. «All in» er mitt motto,» svarer forslagsstiller.

Ole Tom Guse har ingen problemer med å innrømme at også grensejustering var et tema de vurderte å prøve seg på i sin kamp mot kommunesammenslåingen.

– Som et ledd i kampen mot kommunesammenslåing så var grensejusteringen ett av flere punkt som ble diskutert for å vise motstanden mot Nye Sandnes, men dette har ikke gruppen som helhet tatt stilling til. I utgangspunktet er de fleste i kommunestyre tilhenger av at fergetrafikken over Høgsfjorden skal fortsette, men som strategi mot kommunesammenslåingen er det klart at usikkerheten rundt ferja har vært et viktig tema. Hele samtaleloggen dere har tilgang til, handler om å diskutere de politiske midlene som kunne brukes. «Nierbanden» har ikke tillit til hverken ordfører eller rådmann. Det skal jeg innrømme, og det har vi også uttalt fra talerstolen. Vi ønsket heller ikke at han skulle være med til høringen, sier Guse.

Politianmeldelse

«Nierbanden» ser meget alvorlig på at noen har kopiert en intern samtale som ikke var ment for dem og gjort den tilgjengelig for media og andre. De tror de vet hvem som står bak, og har anmeldt forholdet til politiet i Strand og Forsand.

– Vi er relativt sikre på hvem dette dreier seg om, og vi har anmeldt vedkommende til politiet for brudd på straffelovens paragraf 205, krenkelse av retten til privat kommunikasjon, sier Ole Tom Guse.

Guse forteller at de tror det dreier seg om en politiker som er blant faste medlemmer eller varamenn i kommunestyret.

Brudd på straffelovens paragraf 205 har for øvrig en øvre strafferamme på to års fengsel. Den nedre rammen er bøter, alt avhengig av hvor mange punkter som er brutt, og alvorlighetsgraden i handlingene.

– Forholdet er anmeldt. Nå følger en vurdering av jurist før politiet avgjør om anmeldelsen skal etterforskes. Samtalegruppen fungerte som ventil for frustrasjon, oppgitthet og sinne. Vi får stå med det vi har skrevet oss mellom, men vi liker ikke at samtalene har lekket ut til offentligheten på det vi anser som en ulovlig måte, sier Guse.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...