Fortviler over byggeavfall i naturen – utbygger vil rydde opp

FORTVILER: Beboer Thomas Gardum har sett seg lei av å finne byggeavfall i naturen rundt Hove/Søbøhagene. Foto: Trond Eirik Olsen

Byggeavfall i utbyggingsområdet på Hove/Sørbøhagene og i området rundt har lenge skapt irritasjon og fortvilelse for beboere i området.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2019 kl 20:18

AVFALL: En av dem som har stilt seg i bresjen for å få utbyggere til å rydde opp er beboer Thomas Gardum. Han har sett seg lei på å finne avfall fra utbyggere i nærområdet og etterlyser sterkere ansvar for å rydde opp.

– Avfallet er over alt, i gater, bed, hekker, midt i områder der det ennå ikke er bygget. Det er i elva, det er nede ved våtområdet og langs hele Stokkelandsvannet og også langs motorveien, sier han og fortsetter;

– Det verste er at avfallet ofte blåser vekk fra byggområdene og inn i sårbare områder hvor det ikke bør ligge avfall. Å finne plast i skogsområder og langs vannet er eksempelvis ikke bra. Jeg har ved selvsyn sett flere eksempler på hvordan byggavfall blåser ut av containere og det er heller ikke så trivelig å se fugler som plukker ut boss fra restavfallet til arbeiderne. Dessverre har det vært en del av dette i området i forbindelse med all byggingen og jeg tror heller ikke at Hove/Sørbøhagene er den eneste plassen der dette har vært et problem.

Gardum etterlyser bedre sikring av åpne containere og bedre regler for jevnlige oppryddinger i forbindelse med utbygging.

– Jeg har henvendt meg til utbyggerne i området flere ganger og er glad for at de nå endelig vil rydde opp i utbyggingsområdet, men jeg mener samtidig at utbyggerne burde utvidet oppryddingen utover området ettersom mye av avfallet har blåst lengre vekk. Spørsmålet er hvem som skal rydde opp her, sier han og fortsetter;

– Det burde vært obligatorisk og nedfelt i kontrakt fra Sandnes kommune om jevnlige oppryddinger.

Vil rydde opp

Daglig leder Tove Marie Sandvik i utbyggingsselskapet Sørbø Hove AS bekrefter at selskapet nå vil foreta en større opprydding i utbyggingsområdet på Hove/Sørbøhagene førstkommende onsdag, etter å ha fått henvendelsen fra Gardum og en egen inspeksjon av området.

– Mye av avfallet kan i dette tilfelle forklares med at det har vært en høst og vinter med dårlig vær og mye vind, men det er uansett lite trivelig med plast og annet avfall som kommer på avveie. Vi har nå inspisert området og engasjert Stangeland Maskin til å rydde opp. Vi kommer også til å ta en runde med de enkelte utbyggerne i forhold til rutiner for opprydding, sier hun og fortsetter;

– Byggeaktivitet vil alltid medføre litt søppel, og vi det er på igen måte ikke slik at vi ikke rydder opp. Vi har jevnlige inspeksjoner og oppryddinger. Tidligere har vi hatt større oppryddinger i området. Får vi henvendelser fra publikum tar vi dette på alvor og affære dersom det er nødvendig. Vi ønsker å ha en god dialog med naboer og velforeninger og reagerer raskt om vi får inn henvendelser. Denne gang har det dessverre tatt litt tid ettersom en tidligere melding av ulike årsaker ikke kom meg i hende før nå.

Sandvik sier samtidig at hun ikke kjenner seg igjen i bildet Gardum beskriver i forhold til byggavfall langs Stokkelandsvannet og i områder utenfor byggområdet.

– Jeg har selv gått runder langs Stokkelandsvannet uten å finne byggavfall. Vi tar ansvar for å rydde opp i byggområdet og der vi ser at det er avfall fra byggevirksomhet. Hensikten med den oppryddingen vi nå foretar, er ikke å rydde opp etter arbeid som er utført på tomtene etter at boligene er har blitt tatt i bruk, sier hun og legger til at en del av avfallet ikke kan tilskrives byggevirksomhet.

– På turstier ligger det eksempelvis en del avfall som stammer fra private. Det er ikke vårt ansvar å rydde dette.

Utbyggers ansvar

Virksomhetsleder Ane Rostrup i park, idrett og vei i Sandnes kommune bekrefter at det er klare regler for den enkelte utbygger i forhold til å ivareta og rydde opp søppel på en forsvarlig måte på kommunal eiendom.

– Hvis vi oppdager at det er tilfeller der det ikke er ryddet forsvarlig opp eller sikret godt nok vil vi pålegge utbyggeren å ta grep. Her er vi imidlertid ofte avhengig av henvendelser fra publikum, vi foretar ikke egne inspeksjoner, sier Rostrup.

Rostrup har ingen klare tall på hvor mange henvendelser kommunen får om avfall og boss i forbindelse med utbygginger, men bekrefter at det jevnlig kommer inn meldinger.

– Ofte skjer dette i etterkant av storm og uvær, og vi følger opp disse tilfellene i forhold til dialog med utbygger som har ansvaret. Jeg har ikke grunnlag for å si at dette er et problem i kommunen, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...