Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Fra jublende barn i Vågen til Silent Disco på Ruten

SAVNER 40 PROSENT: – Hvordan kan vi legge til rette for en arena hvor unge har lyst til å være? spør Cecilia Lindbåge Karlsen. Foto: Privat

Bystyrepolitiker Cecilia Lindbåge Karlsen (Ap) spør i dette debattinnlegget hvor 40 prosent av byens befolkning befinner seg, hva de gjør, hva de trenger og hva de vil.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.01.2019 kl 10:50

DEBATT: Når jeg vandrer rundt på mine altfor skitne Addidas joggesko i sentrum av Sandnes, er jeg omringet av et folketog av Grace Kellys krøller, overdøvende aftershave, sixpence, strikketøy og ergonomiske Ecco-sko som slapper av på Konditoriet Cl Stokvik, med Magnus Carlsen-remis rullende over tunga. Da jeg går forbi pottemaker Simonsen, kysser dansende barn som spiller på gauken når handelsflåtene kommer inn i Vågen tankene mine. Hvor er ungdommen i Sandnes i dag?

Sandnes er Norges syvende største by, noe jeg minner enhver jeg treffer på i Oslo når jeg er der for å studere. Vi er i tillegg den yngst befolkede byen her til lands. Ca 40 prosent av befolkningen er under 30 år. Da jeg går forbi sentrumsperlen av patriotisme, GamlaVærket, er det byens 8 prosent med silverhår som varmer setene. Hvor er mine 40 prosent medsammensvorne?

Etter åtte års fartstid i politikken, har jeg tilvendt meg selskap av de eldre enn meg og trolig blitt litt grå i håret selv. Jeg trives blant visdommen selv, men hadde også verdsatt om mine jevngamle også var synlige. Hva er årsaken til at mine kamerater ikke drar samme nytten av sentrum av Norges romsligste by? Er alle naboer av Ingebrigtsen og tilbringer dag og natt på Sandnes stadion eller Sandneshallen? Tilbringer de timer over McFlurry på Kvadrat? Reiser de til Folken i Stavanger for å høre på Kamelen? Har det blitt så gøy å gå på videregående eller å studere at alle er limt til bøkene, til og med i helgene?

Uavhengig av hvor de tilbringer sin fritid nå, er det interessant å sette spørsmålstegn ved hvorfor de ikke er i Sandnes sentrum. Historisk sett hadde Nord-Jærens knutepunkt for offentlig transport, vår kjære Ruten, et klientell sentrert mer i denne aldersgruppen. Dette har likevel ikke vært et sted for alle, da det på den tiden var preget av kriminalitet og rus. I dag er dette mer eller mindre et fjernt minne for alle født post 90-tallet, og det er nettopp hit man må for å spotte byens ungdommer. Ungdommen observeres som uten øyekontakt med andre enn bakken, og i ørene danser musikken seg. Man skulle trodd det var et såkalt ”Silent Disco”. Hva er det disse ungdommene og de unge voksne ønsker i byen vår? Hvordan kan vi legge til rette for en arena hvor unge har lyst til å være?

Basert på egen erfaring, virker det til at ungdomshus er utdatert. Har biblioteket fått sin renessanse? Jeg er student og jeg opplever at det meste av interaksjon mellom oss studenter befinner seg i lesepausene på biblioteket. Er det her vi må legge inn enda mer penger? Eller er det mer interessant å treffe andre gjennom mer fysiske aktiviteter? Eller er det næringslivet som bør satse ytterligere på denne delen av befolkningen gjennom rimelige studentbarer, shuffleboard, biljard og attraktive artister med liveshow? Eller er det en konsertarena som må til?

For meg er det viktig at den arenaen(e) som skapes, er til og inspirert av de unge selv. Men kjære 40 prosent av befolkningen, hvor er dere, hva gjør dere, hva trenger dere og hva vil dere?

Av Cecilia Lindbåge Karlsen
Bystyrerepresentant for Sandnes Arbeiderparti

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...