Fra Lindesnes til Nordkapp på ski

I MÅL: Etter over fire måneder nådde sandnesgutten Ådne Magnus Viga Skretting og kjæresten Thea Martine Marstrander Nordkapp. De hadde da i snitt gått to til tre mil på ski daglig. Foto: Privat

I ti år har sandnesgutten Ådne Magnus Viga Skretting (25) drømt om å gå på ski fra Lindesnes til Nordkapp. I år virkeliggjorde han drømmen sammen med 
kjæresten Thea Martine Marstrander.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

TØFF TUR: – Å si at alt har vært en stor fornøyelse blir å ta litt i. Det har vært både opp- og nedturer, men alt i alt angrer jeg ikke et sekund. Opplevelsen har vært helt enorm, sier Viga Skretting som til daglig studerer til bioingeniør ved NTNU i Trondheim.

Overnattet i telt

Sammen med kjæresten Thea Martine Marstrander, som går på samme studie, har Viga Skretting det siste halvåret latt studier være studier til fordel for det som må kalles en lang skitur med pulk fra Norges sørligste punkt til Norges nordligste punkt. Ferden startet i Lindesnes 3. januar og endte på Nordkapp 11. mai. Underveis har kjæresteparet opplevd alt fra stormer og ekstremvær med kulde til flotte solskinnsdager i vakker norsk fjellnatur. Hardangervidda, Jotunheimen og andre fjellpartier har blitt passert med overnattinger som for det aller meste har vært i telt eller i DNT-hytter når anledningen har bydd seg.

– For meg har dette vært noe jeg har drømt om de siste ti årene, men det har aldri passet å gjøre det før nå, sier Viga Skretting.

Mange utfordringer

Han innrømmer at turen har vært tøff med mange utfordringer. For å holde tidsplanen var paret avhengig av å gå to til tre mil daglig i tøft terreng.

– Det var mye løssnø i starten og det å skulle dra pulk under slike forhold var knalltøft. Heldigvis bedret forholdene seg etter en stund så ting ble lettere, men vi møtte jo også på stormer og dårlig vær, sier han

– Var dere nær ved å gi opp noen ganger underveis?

– Ja, jeg ble rammet av omgangsyke underveis og lå utslått i en hytte i fire dager. Kroppen var helt ferdig, men jeg kom meg heldigvis på bena igjen. Vi var innom et tettsted og fikk pizza og noe godt å drikke. Det hjalp på, sier han og fortsetter;

– Vi var nok heller ikke helt sikker på å klare å ta oss helt fram til Nordkapp i tide da vi lå værfast i mange dager et stykke sør for Haukeliseter, men det var aldri snakk om å snu eller gi opp.

– Om du skulle trekke fram én spesiell opplevelse?

– Da må det bli villreinflokken jeg så ved Skarveheimen. Å se over 100 villrein springende over vidda kan knapt beskrives i ord. Jeg har aldri tidligere sett villrein i naturen så dette er et minne som har brent seg fast, sier han og fortsetter;

– Vi må heller ikke glemme alle de hyggelige folkene vi har truffet på underveis. Vi støtte ofte på hytteeiere og andre som inviterte oss inn på mat, drikke og iblant overnatting. Ellers er det flott å kunne kjenne på den flotte mestringsfølelsen en slik tur gir.

– Hvordan er forholdet mellom dere etter å ha tilbrakt så mange dager tett sammen?

– Overraskende bra. Vi kom bra fra det meste, også all ventingen da vi lå værfaste. Oppskriften da var nok å ikke erte hverandre for mye, sier Viga Skretting og ler.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...