Sandnesposten A/S

Fra sandkasse til politikk

I BRESJEN: Som fjerdekandidat på Rogaland Sps liste har Sofie Margrethe Selvikvåg vært sentral i partiets valgkamp. Hun tror på et godt valg for partiet, men neppe så godt at hun må pakke Oslo-kofferten. Foto: Trond Eirik Olsen

Kamp for gang og sykkelsti mellom Vatnekrossen og Sviland førte Sofie Margrethe Selvikvåg inn i politikken. Nå går hun i bresjen for å sikre Sp et godt valg i Rogaland.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2017 kl 10:59

STORTINGSKANDIDATEN: – Som fjerdekandidat og frikjøpt politiker er det naturlig at jeg deltar aktivt og blir kjørt fram i valgkampen, men noen stortingsplass blir det vel neppe. Det skal i så fall svært mye til. Vi har gode yngre kandidater foran på listen som har gjort og vil gjøre en god jobb sentralt. Etter valget kommer jeg nok til å konsentrere meg mest om lokalpolitikken som gruppeleder for Sp i bystyret og vervet i fylkestinget. Oslo-kofferten har jeg ikke pakket, sier Selvikvåg.

Sp har den siste tiden hatt mye medvind.

– Og jeg ønsker at vi skal gjøre et best mulig valg. Valgkampen har vært et lite eventyr så langt, responsen fra folk er god og det er en fryd å stå på stand enten det er i sentrum eller i bydelene.

Startet i sandkassen

Starten på Selvikvågs egen politiske karriere startet i en sandkasse på Sviland tidlig på 1990-tallet. Selv om sykepleieren og helsesøsteren alltid har vært samfunnsengasjert hadde hun på denne tiden ingen planer om å gå inn i politikken.

– Jeg og en nabo var ute med barna og kom i sandkassen i snakk om viktigheten av å få en gang og sykkelsti mellom Vatnekrossen og Sviland. Mye tungtrafikk gjorde at vi fryktet for sikkerheten til barna som ofte syklet og befant seg i området. Tilfeldigvis kom bydelslederen forbi mens vi diskuterte og da jeg slang litt med leppa fikk jeg klar beskjed om at jeg burde komme meg inn i bydelsutvalget, sier hun og fortsetter:

– Etter mange nei og mye mas tok jeg han til slutt på ordet og stilte på listen til bydelsutvalget i 2003. Den gang var det direkte valg til bydelsutvalget og man trengte ikke være medlem av et parti, men mange personlige stemmer gjorde at jeg fikk plass. Jeg ble til og med bydelsleder og følte at vi fikk gjennom mye. Gang og sykkelstien er på plass, det er også ny barnhage og utvidelser av gravplassen. Jeg så at det nyttet å stå på.

Smaken på den ultralokale politikken gjorde også at Selvikvåg tok steget videre. I 2007 kom hun inn i bystyret for Sp.

– Nå kommer jeg ikke akkurat fra noen bondefamilie, men det er klart at bor man i et matjordområde ønsker man også å ivareta matjorden best mulig, men også Sp sin vilje til å satse på og ivareta de ytre bydelene var faktorer som gjorde partivalget mitt enkelt. Kamp mot enda mer sentralisering er ikke akkurat noe tema som er blitt mindre aktuelt i dag, sier hun og fortsetter:

– Gode lokalesamfunn forutsetter at folk har de viktigste tjenestene i sitt nærmiljø. Vi må sørge for at også folk på Høle og Riska har de samme gode tilbudene som folk som bor mer sentrumsnært. Her mener jeg Sp er den største garantisten og som helsesøster på Riska har jeg selv erfart takknemligheten og viktigheten av å ha et slikt tilbud i nærmiljøet.

Jordvern

Vern av matjord og økning av norsk matproduksjon er også en av kjernesakene til Sp i høstens valg. Selvikvåg føler at bevisstheten hos folk rundt dette temaet er økende og at Sp drar nytte av dette.

– Temaet er i alle fall blitt mer aktuelt og det kan virke som om folk nå er mer bevisste i forhold til å sikre mat som er i verdensklasse i forhold til trygghet og miljø. Sandnes er også en jordbrukskommune og også her er det mer bevissthet rundt viktigheten å ta vare på det vi har og legge til rette for forutsigbarhet og gode premisser. Næringen er blitt bedre ivaretatt gjennom ulike planer og det er en utvikling vi må forstette, sier Selvikvåg.

Er det én ting hun ikke vil høre at noen omtaler Senterpartiet som, er det «populistisk».

– Valgforsker Frank Aarebrot har et godt poeng når han uttaler at partiet har stått for samme politikk i tiår etter tiår. Folk vet hva de får når de stemmer på oss. Samtidig har vi nå en fantastisk god partileder i Trygve Salgsvold Vedum. Han bobler av energi og er flink til å få kontakt med folk og fremme vår politikk på en måte som gjør at folk får med seg helheten, sier hun.

For mye byråkrati

Mindre testing og byråkrati i skolen og satsing på helstjenester av god kvalitet for alle er også fanesaker for Selvikvåg. Egen erfaring som sykepleier gjør henne bekymret for fremtidig sykepleiermangel.

– Jeg har selv opplevd tøffe forhold som sykepleier på større sykehus med stort arbeidspress og tøffe turnuser. Rogaland kommer snart til å mangle 600 sykepleiere og samtidig bør det være et varsku når 20 prosent av de som er ferdig utdannet går over i andre stillinger. Nå må vi sikre at de ansatte får gode arbeidsforhold og muligheten til å konsentrere seg om kjerneoppgaver og samtidig gjøre det attraktivt å stå i yrket, sier hun og fortsetter:

– Når det gjelder lærere må vi sikre disse tillit og gi dem nok tid til å drive praktisk, variert og relevant utdanning. I dag er det for stor vekt på testing og byråkrati, dette kan igjen få negative konsekvenser for elevens sin læring.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...