Fra stensilark til glanset papir

STOLT: Alvhild Steffensen er stolt over Leirgauken. Fra å være en liten internavis for Gandsfjord eldresenter trykkes den i dag i 7000 eksemplarer og går ut til alle gauker over 67 år. Foto: Trond Eirik Olsen

Alvhild Steffensen (75) var den første lederen da Gandsfjord eldresenter startet opp for 40 år siden. Steffensen hadde også ideen til bladet «Leirgauken» som har blitt en uvurderlig informasjonskilde for eldre i Sandnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Fire ganger årlig får alle gauker som har fylt 67 år «Leirgauken» gratis tilsendt. Her får de viktig informasjon om alt som skjer i forhold til alt det som måtte rører seg av aktiviteter og hendelser i Sandnes for gauker som har levd en stund. For primus motor Alvhild Steffensen er det stort å oppleve at bladet holder koken etter hele 40 år. Det som begynte som en liten hjemmelaget sak har blitt til en fyldig informasjonskilde på glanset papir.

– Hvordan oppstod Leirgauken?

– Da Gandsfjord eldresenter oppstod gikk det ikke lang tid før vi følte det var behov for å nå ut med informasjon om hva vi kunne tilby. Vi bestemte oss derfor for å lage en internavis som belyste litt av det vi holdt på med.

– Hvordan var den første tiden?

– Det var nok litt kaotisk. Skrivemaskin hadde vi ikke råd til så jeg brukte min egen reiseskrivemaskin i den første tiden. Avisen ble også skrevet på stensilark. Jeg husker at vi hadde fått inn en gammel stensilmaskin og vi sveiva i vei så sverta skvatt i et avlukke bak resepsjonen, men mottakelsen var god. Det gikk ikke lang tid før andre steder ba om å få avisen. Da måtte vi lage den på andre måter og hente inn penger.

– Hvordan fikk dere inn midlene?

– Det var ikke helt enkelt. Jeg husker at jeg selv gikk rundt til lokale bedrifter og spurte om de ville sponse oss med 50 kroner i året. Til gjengjeld skulle bedriftene få navnet sitt bakpå bladet. Heldigvis kom kommunen på banen litt senere og vi fikk trykket og sendt ut avisen gratis, men redaksjonen ble værende på Gandsfjord eldresenter.

– Hvorfor navnet Leirgauken?

– Vi laget en konkurranse blant de eldre. Det kom inn flere forslag, men til slutt falt vi ned på Leirgauken. Tora Wulvik og Arne Hana hadde begge dette som forslag.

– Hvor viktig er Leirgauken for de eldre?

– Veldig viktig. Det er den eneste plassen eldre i Sandnes får en samlet oversikt over arrangementer og hendelser som berører dem. Om noen ikke får den i posten får vi snart høre det. Jeg hører også ofte at mange sier at dette leste jeg i Leirgauken, det viser at bladet betyr mye.

– Er du fremdeles med i arbeidet med Leirgauken?

– Nei, men jeg er stolt over at «barnet mitt» fremdeles lever godt etter 40 år. I dag trykkes bladet i hele 7000 eksemplarer og det er blitt en utrolig flott informasjonsavis.

– Du bor ikke lenger i Sandnes, men har du likevel et favorittsted i byen?

– Utvilsomt Høle. Her har jeg bodd i 20 år, en gang hølebu, alltid hølebu.

– Om du fikk være ordfører for en dag, hva ville du gjort?

– Jeg tror jeg ville tatt meg en tur rundt på alle sykehjemmene for å se med egne øyne på hvordan betjeningen og de eldre har det.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...