Frp vil stanse bussveien ved Kvadrat

Oppsiktsvekkende forslag fra Frp til bystyret

NEI: Fremskrittspartiet og Mangor Malmin fremmer forslag om at Sandnes skal stille seg utenfor Bypakke Nord Jæren. Partiet vil at bussveien skal stanse ved Kvadrat, og at sykkelstamveien droppes til fordel for fravær fra bomring. Foto: Frode Olsen

I bystyremøtet mandag fremmer Frp et forslag om å kutte bomringene rundt Sandnes. De frykter at prosjektet Bypakke Nord Jæren kommer helt ut av kontroll og blir en skandale.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2018 kl 18:48

Det blir trolig en heftig debatt i mandagens bystyremøte. Etter intern møtevirksomhet i Sandnes Fremskrittsparti, har de bestemt seg for å sette bremsene på for fullt. Mangor Malmin og resten av partiet vil at de andre politikerne skal være med på at Sandnes stiller seg utenfor Bypakke Nord Jæren.

– Bussveien handler om fortetting, og den handler som å kunne hente ut en samfunnsmessig gevinst. Derfor foreslår vi å stoppe dagens bussvei ved Kvadrat. Det gjør at den delen av traseen som har størst potensial for å huse fortetting kan fullføres. Nemlig strekket fra Kvadrat og inn til Stavanger, sier Malmin.

Med forslaget fra Frp blir det eventuelt ikke fullverdig bussveiløsning fra Kvadrat og ned til sentrum, ei heller opp mot Vatnekrossen. Det bekymrer ikke Malmin seg over. Han og partiet mener også at de store bussene som skal kjøre på bussveien, med enkle grep også kan kjøre ned til sentrum uten tiltenkt bussvei. Alternativet er et påkoblingspunkt ved Kvadrat med mindre busser.

– Den tiltenkte Bussveien videre til Vatnekrossen vil bli dyr, og det er knyttet stor usikkerhet til både kostnadene og løsningene som skal brukes. Bussveien vil dele bydeler i to og er svært hemmende for næringsutvikling og arbeidsplasser. Vi vil legge den på is. Det samme gjelder sykkelstamveien. Legger vi disse prosjektene på is, så legger vi ned bommen rundt Sandnes samtidig, sier Malmin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RUNDKJØRING: Mangor Malmin vil gjøre det mulig for at bussene kan snu tilbake i retning Stavanger ved Kvadrat. Foto: Frode Olsen

Politikeren mener Sandnes kommune gjennom årene har hatt en tendens til å gi etter altfor enkelt i flere sammenhenger. Det gjelder også for høringsvedtaket rundt Bypakke Nord Jæren bystyret stemte for. Malmin peker på noe som er forsvunnet.

– Det er som vi føler oss tvunget til å bare takke og bukke. Det blir ikke kulvert på dobbeltsporet, ingen kulvert og dårlig støyskjerming på E39. Ingen støtte heller til Gandsfjord bru. Det er på tide å stå opp for innbyggerne og arbeidsplassene våre. Vi har vært gjennom trange tider, og vi vil ikke være med på å ramme folk med 15 til 30.000 ekstra nettokroner, for å kjøre gjennom bomringen i Sandnes. Handelslekkasje er et annet argument, sier han.

Malmin sier at hensynet til dagens innbyggere i dette tilfellet må vurderes så sterkt at et nei til Bypakke Nord Jæren er det beste alternativet.

– Bompengeinnkrevingen og bussveiløsningen oppfattes ene og alene, både av oss og innbyggerne, som den kraftigste pisken vi noen gang har svingt over vanlige folk. Folk som bare vil komme seg på jobb, levere i barnehage, sitte barnevakt for syke barnebarn og alle tenkelige dagligdagse gjøremål blir rammet for hardt, sier han.

Klar til å ta støyten

Fremskrittspartiet er klar over at byen allerede har gjort investeringer i påvente av Bypakke Nord Jæren. Mange av byens veiprosjekter har også stått på vent. Frp vet kritikerne vil bruke dette som argument. Disse er partiet beredt på å stå opp for.

– Vi er klar over at vi på mange måter melder oss av storbypakken med dette forslaget, men vi får heller vokse litt saktere, samtidig som vi tar vare på innbyggerne, sier Malmin.

Posisjonen er splittet

Gruppeleder for Arbeiderpartiet, Annelin Tangen, sier at det er uaktuelt for dem å støtte forslaget fra Fremskrittspartiet. Hun påpeker at Arbeiderpartiet på sikt ønsker andre former for finansiering av veiprosjekter enn bompenger, men det blir ikke aktuelt å vurdere fritak for bom inn mot Bypakke Nord Jæren.

– Vi ønsker å holde trykket oppe når det kommer til å vurdere fritak for vanskeligstilte og småbarnsforeldre som benytter bil til og fra barnehage. Det finnes i dag rundt 100 familier som har dette fritaket, som for eksempel folk på Figgjo. Samme fritak har enkelte med funksjonsnedsettelse. Det viser jo at det rent praktisk er mulig å gi fritak for enkelte personer og grupper. Dette vil vi jobbe videre for å realisere. Vi leverer følgende forslag til vedtak i bystyret mandag.

Dette er forslaget fra Arbeiderpartiet vedrørende Bypakke Nord Jæren.

  • Bystyret er fortsatt av den oppfatning at Gandsfjordbru og Ålgårdsbanen burde bli realisert snarest mulig.
  • Sandnes Bystyre mener man i fremtiden må se på andre løsninger for prising av vei enn dagens bompengefinansiering.
  • Sandnes bystyre mener staten må ta større ansvar for investeringskostnadene i store kollektivutbygginger i storbyområdene og dekke minst 70 prosent av finansieringen.
  • Sandnes bystyre vil at det i den nye bompengeordningen på Nord-Jæren blir sett på ulike løsninger som bidrar til en lavere økonomisk belastning for lavlønte blant annet familier med barn i barnehage.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...