Frykter for ildspåsettelse og personskader

LURA: Slik ser det ut på tomten som eies av Sandnes eiendomsselskap. Foto: Frode Olsen

I enden av et byggefelt på Stokkastø, har en eldre enebolig stått tom i snart fire år. Tomten ble i sin tid kjøpt av eiendomsselskapet til Sandnes kommune, men siden overtakelsen har det ikke skjedd noe annet enn forfall.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2017 kl 16:14

LURA: Ole Reidar Mæle er en av de nærmeste naboene til tomten. Han frykter for hva som kan skje.

– Dørene er åpne og huset er veldig forfallent. Der i blant holder taket på å falle sammen. Utenfor flyter det av materialer og boss. Naboer har tidligere observert mennesker i huset på kveldstid. Inne flyter det glasskår på gulvet, sier Mæle til Sandnesposten.

Mandag ettermiddag passerte hans kone Hanne Elisabeth Kjelland Skarås tomten da hun syklet hjem fra arbeid. Det ble en utrivelig seanse.

– Da jeg rundet hjørnet merket jeg at dørene til skuret ved siden av boligen var presset opp. Plutselig oppdaget jeg en mann sittende på trappen til inngangsdøren. Han drakk øl og forsøkte å si noe til meg på et språk jeg ikke helt forstod. Der virker tilsynelatende til at noen er i ferd med å etablere seg i det tomme huset, sier Kjelland Skarås.

Kjelland Skarås opplevde hendelsen ubehagelig, og ringte til politiet for å fortelle at folk hadde tatt seg inn i bygningen. Lovens lange arm responderte ikke på bekymringsmeldingen.

– Vi fikk et anrop om at det hadde blitt observert en øldrikkende mann på tomten, men anså det ikke som viktig nok til å sende en patruljebil, sier operasjonsleder Kurt Løklingholm i politiet.

Frykter brann

Naboene frykter mer enn øldrikkende menn. De er spesielt redde for to scenarioer. Det har med relativt korte mellomrom oppstått flere branner i forlatte hus. Et verneverdig hus i Solaveien, mellom Rema-butikken og Stangeland skole, brant i fjor høst ned til grunnen. Lignende skjedde også forbindelse med Oalsgata og på Dale-siden.

– Tomme hus har en tendens til å tiltrekke vanskeligstilte eller ungdommer. Jeg frykter for brann, og for at noen kan komme til skade dersom de oppholder seg der. Jeg like heller ikke tanken på at yngre og nysgjerrige barn tar seg inn i huset, sier Mæle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GLASS: Like innenfor døren støter man på knust glass. Foto: Frode Olsen

Avdelingsleder for beredskapsavdelingen til Rogaland brann og redning IKS, Ståle Fjellberg, forteller at forlatte hus alltid utgjør en risiko for uønskede hendelser.

– Det kan fort ende med ildspåsettelse på slike steder. Det er til bekymring også for brannvesenet. Ved enkelte anledninger jobber vi sammen med kommunen for å gjøre sikringstiltak, sier Fjellberg.

Avdelingslederen sier det ikke kun er branntilløp som utgjør risiko i forbindelse med forlatte boliger.

– Kuttskader og fallulykker er også noe som kan oppstå hvis noen beveger seg inn eller oppholder seg rundt slike bygninger. Disse eldre husene har veldig ofte dårlige og svake konstruksjoner, forteller Fjellberg.

Vil se på forholdene

Daglig leder i Sandnes eiendomsselskap KF, Torbjørn Sterri, forteller at det på er generelt grunnlag er tomteeier som er ansvarlig for å sikre eiendommen, og i dette tilfellet Sandnes eiendomsselskap.

– Det er ikke alltid vi er i posisjon til å gjøre ting like fort. Noen ganger skriver vi intensjonsavtaler, og kan ikke gjøre noe før vi faktisk sitter med skjøte som hjemmelhaver. Når det gjelder denne bestemte saken, mener jeg at det er Sandnes eiendomsselskap som er hjemmelhaver. Vi skal dra ut for å vurdere hvilke tiltak som kan gjøres for å sikre eiendommen. Noen ganger skalker vi igjen med lemmer for å hindre at folk ikke skal ta seg inn i bygningene. Det ser ikke alltid like pent ut, men nødvendig i en overgangsfase, sier Sterri.

Sandnes kommune har etter lange vurderinger og påfølgende klager bestemt seg for å føre opp fire boliger for vanskeligstilte på den aktuelle tomten. Naboene har klaget på vedtaket fordi de mener tomten ikke er egnet.

Argumenter som vanskelig adkomst og at tomten ligger uten innsyn, ble ikke tatt hensyn til av Sandnes kommune.

Saken skal avgjøres av Fylkesmannen i Rogaland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...