Sandnesposten A/S

Frykter unik naturperle skal gå tapt

NATURPERLE: Erlend Kristensen (MDG) vil kjempe for å beholde det han mener er det desidert flotteste naturområdet i Sandnes innenfor markagrensene. Foto: Trond Eirik Olsen

Erlend Kristensen (MDG) er oppgitt over at Sandnes kommune vil ta ut et naturområde i grensesjiktet mellom Foss-Eikeland og Bråstein fra den såkalte markagrensen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

FIGGJO: – Vi snakker her kanskje om det desidert flotteste naturområdet i hele Sandnes. Personlig mener jeg det er det flotteste vi har i kommunen. Området og landskapet er helt unikt og det vil være trist om det skulle gå tapt, sier Kristensen.

Området Kristensen sikter til starter på nordsiden av Figgjoelva, like ved skinnegangen til Ålgårdbanen og strekker seg mellom Foss-Eikeland og Bråstein. Noe av området er i dag nyttet som landbruksjord og i tillegg er det et større naturskjønt område med utmark og skog ned mot Figgjoelven.

– Jeg er stort sett enig i grensejusteringene som har kommet når det gjelder Sandnesmarka, men her er jeg helt uenig. Dette er et fantastisk rekreasjonsområde som bør beholdes for framtiden, sier han og skuer utover området før han fortsetter;

– Både av hensyn til byens befolkning og miljøet bør dette områdes vernes for framtiden. Tenk å kunne vise dette landskapet fram for turistene som kommer til byen, det vil være en gave som vi knapt kan ane verdien av. Som rekreasjonsområde for lokalbefolkningen er dette også en perle. Samtidig er området viktig i et naturvernperspektiv. Figgjoelva har elvemusling som i dag står i fare for å bli utryddet. Området er også viktig for å bevare insekter som flere i den senere tid har innsett betydningen av. Det er mye som taler for vern av området.

Må gjøre unntak

Kristensen mener argumentasjonen for å ta det omtalte området ut av markagrensene er svak. Nye vedtekter gjør imidlertid at vern av landbruksjord ikke lenger skal være en del av målsettingene for sandnesmarka og ettersom det finnes et gårdsbruk i det omtalte området, tas det ut. Kristensen mener uansett at dette er galt og at det er mulig å gjøre unntak.

– Jeg forstår ikke at et lite gårdsbruk skal være nok til å ta hele dette unike området ut av sandnesmarka. Det er også eksempler på andre steder der man har gårdsbruk på områder innenfor markagrensene, sier han, og viser til Melshei.

– På Myklebust har man valgt å ha bondegårder innenfor markagrensene. Noe av argumentasjonene her har til og med vært at det å ha gårdsbrukene innenfor markagrensen vil kunne generere mer støtte til bøndene. Jeg kan ikke forstå hvorfor det ikke skulle være mulig å gjøre unntak og nytte samme argumentasjon i dette området. Det blir helt feil å ta dette området ut av markagrensen, sier han.

Fremmer forslag

Kristensen legger ikke skjul på at han på sikt frykter at området skal gå tapt til fremtidig utvidelse av nærliggende industriområder.

– Det er allerede industriområde tett opp til dette området og ved videre ekspansjon vil dette området være i fare. Et slikt scenario vil være katastrofalt, sier han.

Kristensen vil nå ta saken videre politisk og vil komme til å fremme forslag om at området skal beholdes innen markagrensene.

– Jeg håper at politikerne her kjenner sin besøkelsestid og sørger for å sikre området for framtiden. Her bør også andre som kjemper for naturverninteresser komme på banen. Det er viktig å få vernet dette området for all framtid, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...