Full jubel på Ganddal

Fylkesmannen overprøvde Sandnes kommune

RØDT LYS: Fylkesmannen har opphevet Sandnes kommunes klarsignal til Posten og Rema. Før de starter driften i Vagle Næringspark må enten rekkefølgekravene være oppfylt, eller så må det legges til rette for konkrete botemidler for den økte trafikken. Foto: Frode Olsen

Hverken Utvalget for byutvikling eller bystyret tok hensyn til klagene fra bekymrede naboer da de ga dispensasjon fra rekkefølgekravnene i forbindelse med Vagle næringspark. Nå har Fylkesmannen i Rogaland satt ned foten.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2017 kl 17:32

Helt siden det ble kjent at kommunen ville gi dispensasjon fra rekkefølgekravene i forbindelse med åpningen av Vagle næringspark, har det pågått en politisk drakamp.

Flere instanser og private organisasjoner har klaget over dispensasjonsavgjørelsen som først ble fattet i Utvalget for byutvikling og senere i bystyret.

Innbyggerne og andre organisasjoner har uttrykt stor bekymring for kommende trafikkøkning som følge av at den planlagte tverrforbindelsen Skjæveland-Foss-Eikeland er forsinket, og planlagt klar i desember 2018.

Sandnes kommune tok ikke hensyn til klagene, men nå har fylkesmannen talt ved å oppheve kommunens vedtak fra november 2016. Vedtaket kan ikke påklages, og kommunen bes behandle saken med nye øyne.

Medhold i alt

Hilde Skogland Klogh har på vegne av mange innbyggere i Ganddal vært en iherdig forkjemper mot den gitte dispensasjonen.

– Vi er svært fornøyde og veldig glade over avgjørelsen. Det er full jubel blant folk akkurat nå. Trafikksituasjonen er allerede prekær, og det kjennes direkte ubehagelig å gå langs veiene. Det kjenner jeg selv på hver dag, og vi kan bare tenke oss påkjenningen en sterk økning i tunge kjøretøy ville medført for barn, innbyggere, skoler, barnehager og andre, sier Skogland Klogh.

Saken fortsetter under bildet

FIKK STØTTE: Det var mange mennesker som møtte frem i Ganddal bydelshus da det ble avholdt folkemøte om dispensasjonen som ble gitt av kommunen. Nå har de fått full støtte av fylkesmannen. Foto: Frode Olsen

Hun er, som mange andre på Ganddal, overrasket over kommunens tidligere behandling av saken.

– Fylkessmannen ga oss medhold på alle punkt. De har sett på konsekvensene dispensasjonen ville gitt, og begrunnet sine svar i henhold til gjeldende paragrafer. Svaret er veldig tydelig, og nå må kommunen behandle saken på en helt annen måte, sier hun.

Hestehandel

Hun synes lite om måten dispensasjonen ble gitt på, og ennå mindre om hvordan klagene til kommunen ble behandlet.

– Våre klager til Utvalget for byutvikling ble avslått med skuldertrekk og uten begrunnelse. Kommunen har gitt en dispensasjon hvor de kun har skrevet at utbedringer av trafikkmessige hensyn bør komme på plass. I den nye behandlingen, og en eventuell ny søknad om dispensasjon, må de vise til tiltak og utbedringer som skal på plass. Den gitte dispensasjonen minner om en hestehandel hvor kommunen har tatt større hensyn til næringslivet og ikke til befolkningen. Det nytter ikke å drive politikk på samme måte som for 40 år siden. Sandnes kommune har vokst, sier Skogland Klogh.

Samtidig skjønner hun at Rema og Posten som skal inn på Vagle får en utfordring i fanget.

– Det er sikkert ikke bra for dem, men de har tatt en stor sjanse. Rekkefølgekravene har de kjent til fra første dag, sier hun.

Kommuneadvokaten uenig

Ordfører Stanley Wirak (Ap) er overrasket over fylkesmannens konklusjon, men samtidig innstilt på å behandle saken på nytt. Først gjennom Utvalget for byutvikling, og senere i bystyret.

Saken fortsetter under bildet

BEKYMRINGER: Ordfører Stanley Wirak (Ap) har tidligere møtt ganddalitter som har uttrykt bekymring over trafikkøkningen dispensasjonen fra rekkefølgekravene ville føre til. Her er han i Kvernelandsveien sammen med Jostein Hølland. Foto: Frode Olsen

– Kommuneadvokaten til Sandnes kommune er uenig i denne avgjørelsen, men den kampen tar vi ikke inn mot fylkesmannen. Vi aksepterer avgjørelsen og jobber nå for ny behandling. Saken vil mest trolig bli behandlet igjen på neste Utvalg for byutvikling om en måned, sier Wirak.

Han tror ikke at fylkesmannens avgjørelse vil føre til forsinkelser i planene.

– Kommunen har på alle måter drøftet alle de punktene fylkesmannen påpeker i sin avgjørelse. Nå må vi bare dokumentere innholdet på en annen måte. Da er jeg sikker på at dispensasjonen vil gå gjennom, sier han.

Ny behandling

Leder for Uvalget for byutvikling, Inger-Lise Erga (Frp) tar avgjørelsen til fylkesmannen til etterretning, og håper for alles parter at den nye søknaden vil oppfattes som bedre dokumentert.

– Nå er det opp til administrasjonens medarbeidere å utbedre og få på plass de tingene fylkesmannen har påpekt. Deretter vil saken tas opp til behandling hos oss i utvalget. Førstkommende mandag får jeg vite hvilke saker som skal opp til behandling, og det vil ikke overraske meg om dette blir en av dem, sier Erga.

Saken fortsetter under bildet

BLE STOPPET: Kommunens vedtak om dispensasjon for innkjøring av flere tunge kjøretøy i Jærveien og Kvernelandsveien ble stoppet av Fylkesmannen i Rogaland. Nå jubler innbyggerne i områdene. Foto: Frode Olsen

Da både saken og klagene var oppe til vurdering i fjor høst, var det flere av politikenre som uttrykket sterk medfølelse for økt trafikk i et allerede belastet område, med det var kun Kristelig Folkeparti som stemte i mot å gi dispensasjon for rekkefølgekravene.

– Vi skjønner alle at økt trafikk vil skape bekymring. Det gjelder for alle veier i kommunen. Jeg vet administrasjonen allerede har begynt jobben med å dokumentere kommunens tiltak på en mer tilstrekkelig måte. Så skal vi behandle saken når den igjen kommer opp, sier Erga.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...