Full krise for laksefiskerne

TØRKE: Slik så Dirdalelven ut like før solnedgang fredag 6. juli. Bildet er tatt ikke langt fra fotballbanen. Foto: Frode Olsen

Mangel på nedbør fører til elendige forhold for laksefiske i hele Rogaland. Både Dirdal og Frafjord rapporterer om svært lav vannstand.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 07.07.2018 kl 11:02

Leder for Dirdalelvas fellesforvaltning, Terje Gilja, omtaler den lave vannstanden som en liten katastrofe for dem som har kjøpt fiskekort. Han har drøftet med situasjonen med andre i styret, men foreløpig velger de ikke å stenge elven.

– Vi har diskutert problemstillingen litt løst mellom oss, men vi kom vel til den konklusjonen at det å stenge ikke er nødvendig. Rett og slett fordi det knapt er noen som fisker under disse forholdene, sier Terje Gilja.

Frykter rykkfiske

Den erfarne kjentmannen forteller at slike forhold øker sjansene for rykkfiske.

– Fisken som eventuelt står i kulper og venter, biter ikke. Da øker sjansene betraktelig for å rykke fisk i steden for å fiske den på skikkelig måte. Det er ikke ønskelig, men faren utjevner seg med forholdene. Vannstanden er veldig lav, sier Gilje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MYE STEIN: Det går mye fisk ute i fjorden i påvente av nok vann til å komme seg oppover. Foto: Frode Olsen

Lederen av fellesforvaltningen må ikke så veldig mange år tilbake for å finne forhold som kan minne om det marerittet fiskerne har stått overfor så langt i 2018.

– I 2014 var det også tørt og lite vann, men ikke så ille som det er i år. Den gang søkte vi, og fikk innvilget en forlengelse av sesongen med 14 dager. En slik søknad er noe vi trolig vil vurdere også i år. Det kommer litt an på fortsettelsen, sier han.

Gilja tror det skal én uke til med regnvær før foholdene bedrer seg nok til at håpet stiger.

– Det kan bli raskt bedre, men da må vi få noen saftige regnskyll, sier han.

Vurderer å stenge

Folk i Dirdal er ikke de eneste som følger ivrig med på værvarslingen. I nabobygda Frafjord, er forholdene så ille at elveeierlaget vurderer å stenge elven. Det har de også varslet fra om på nettsidene. Bjørn Kjetil Frafjord sier vurderingen skjer fortløpende.

– Dersom nedbøren uteblir kan bli aktuelt å stenge deler eller hele elven. Vi vurderer fortløpende, og i den sammenhengen blir evalueringen midtveis i sesongen viktig. Foreløpig har vi kun sendt ut varsel, men vannstanden er som i resten av Rogaland, veldig lav, sier Frafjord.

DIRDAL: Det er omtrent ingen som fisker i Dirdal. Fisken som står i elven biter heller ikke. Foto: Frode Olsen

Elven i Dirdal 6. juli, 2018. Foto: Frode Olsen

Dirdal 6. juli, 2018. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...