Fylkesordføreren: – Jeg forholder meg til at vi har grunnlag for å kreve leie

GRATIS: Sandnes og Forsand mener fylkeskommunen ikke kan ta betalt leie ved bruk av offentlig vei. Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) sier hun avventer svaret fra Samferdselsdepartementet. Foto: Frode Olsen

Fylkeskommunen klarer ikke, eller vil ikke vise til hvilken hjemmel i lovverket de har brukt i forbindelse med kravet om rundt tre millioner kroner i leie for kaiområdene ved Lauvvik og Oanes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2019 kl 13:33

Sandnesposten har tidligere omtalt at Rogaland fylkeskommune vil ha betalt over tre millioner kroner årlig i leiepris dersom en privat aktør skal drive privat fergesamband over Høgsfjorden.

Les også: Mener kravet om leiepris strider mot veiloven

Sandnes og Forsand har på sin side sendt brev til Samferdselsdepartementet for en avklaring på om fylkeskommunen i det hele tatt har lov å kreve leie for bruk av offentlig vei.

– Veiloven er tydelig. Fylkeskommunen kan ikke kreve leie. Dette er en offentlig vei. Vi mener administrasjonen har gjort feil, og nå venter vi på at Samferdselsdepartementet skal vurdere lovverket, sier ordfører i Forsand, Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H).

Da fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) i romjulen ble servert påstandene i brevet, hadde hun av praktiske grunner ikke mulighet til å svare på detaljene. Etter å ha snakket med sin administrasjon, sier Solveig Ege Tengesdal dette:

– Jeg forholder meg til at vi har grunnlag for å kreve leie, så avventer vi en eventuell annen vurdering av dette fra Samferdselsdepartementet, sier fylkesordføreren.

– Vi det si at fylkeskommunen krever en leiepris som dere ikke er sikre på kan kreves i henhold til lovverket, og hvilken hjemmel kan fylkeskommunen vise til som danner grunnlaget for kravet?

– Som sagt, jeg forholder meg til at vi har grunnlag for å kreve leie, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTYDELIG: Det eneste fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) vil si, er at hun forholder seg til at fylkeskommunen har grunnlag for å kreve leie. Foto: Frode Olsen

Ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) i Forsand er først om fremst forundret over svaret fra Solveig Ege Tengesdal.

– Jeg registrer at fylkeskommunen ikke henviser til hjemler de bruker, eller bakgrunnen for vurderingene når de krever leie for offentlig veianlegg. Det er jo viktig at våre fylkespolitikere har et best mulig saksgrunnlag når viktige regionale avgjørelser blir tatt. Jeg ser fram til Samferdselsdepartementets uttalelser i saken, sier Dagestad.

Krever for vedlikehold

Et annet moment de to kommunene har påpekt i brevet til departementet, er at kapitalkostnader inngår i foreslått leiepris. Bjarte Sveinsvoll Dagestad hevder at fylkeskommunen ikke overtar kapitalkostnader når veiene nedskaleres og overtas fra staten, og at fylkeskommunen i så måte forsøker å kreve leie for en utgift de ikke har.

– Det er riktig noe av det Dagestad sier. Vi overtar kaiene uten kapitalkostnader, men med all risiko. Ifølge Statens vegvesen må vi til med noen større investeringer i nær framtid dersom kaien skal opprettholdes som operativ kai. Kapitalkostnader, som vi krever, dekker de investeringene. Uten nytt fergesamband hadde vi ikke gjennomført investeringer. Leiekostnader er de reelle kostnadene Statens vegvesen har i dag. Ved at løyvehaveren betaler kaileie, påtar fylkeskommunen seg plikten til å drifte og vedlikeholde kaiene slik at løyvehaveren kan drive fergesamband, sier Ege Tengesdal.

Bjarte sveinsvoll Dagestad peker på det som i hans øyne minner om konkurransevridning.

– Det finnes ingen andre private aktører i Rogaland som betaler leie. Kolumbus er et eksempel, og vi har snakket med flere. Da er det til forundring at fylkeskommunen plutselig skal ta betalt for ett konkret område. Her må jo likhetsprinsippet være ufravikelig. Så vidt meg bekjent, finnes det heller ingen andre fylkeskommuner som krever lignende leie til private aktører, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORUNDRET: Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) mener det er bemerkelsesverdig at fylkeskommunen ikke kan peke på grunnlaget i lovverket de benytter når de krever leie for kaianleggene. Foto: Frode Olsen

Når det gjelder kravet om leie for kaiområdene, viser Solveig Ege Tengesdal til fylkeskommunens egne vedtak fattet både i fylkestinget og i samferdselsutvalget. To av dem er saksnummer 46/17 fra fylkestinget og 50/18 fra samferdselsutvalget. Sistnevnte sak ble tatt til orientering.

«Eventuelle kommersielle ferge-/båttilbud som skal benytte kaiene i fylkeskommunalt eie skal pålegges anløpsavgift til dekning av kostnadene til drift og vedlikehold».

«Fylkesrådmannen vil, på bakgrunn av tilbakemelding fra Statens vegvesen, fastsette anløpsavgift mv. til kostpris, basert på vurdering av fremtidige kostnader til drift, vedlikehold og investeringer».

– Vedtakene er jo en ting, men nå sjekkes de opp mot veiloven av Samferdselsdepartementet. Jeg ser fram mot svaret, sier Dagestad.

Ifølge fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal har fylkeskommunen ingen intensjoner om å ta mer betalt i leie enn det lovverket gir grunnlag for.

Samferdselsdepartementet bekrefter at de har mottatt brevet fra kommunene.

– Samferdselsdepartementet skal nå behandle saken før kommunene får svar, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Jonassen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...