Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Fylkesrådmannen anbefaler videre drift på Høgsfjorden

POSITIV: Fylkesrådmannen og hans stab er positive til at fergesambandet over Høgsfjorden kan drives videre av private krefter selv etter åpningen av Ryfast-prosjektet. Sambandet er den eneste direkte forbindelse mellom to kommuner som etter planen blir til én i 2020. Foto: Andreas Kydland

Fylkesrådmannen har i forkant av kommende saksbehandling i samferdselsutvalget gjort en behovsvurdering av et kommersielt fergesamband mellom Lauvvik og Oanes. Han konkluderer med at det vil være behov for videre drift selv etter åpningen av Ryfast.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2017 kl 21:01

Det har lenge vært kjent at politiske og private krefter har jobbet hardt for å opprettholde fergesambandet som knytter Forsand og Sandnes sammen. Høgsfjord Rutelag AS, Fjord 1 AS og Norled AS har alle sendt henvendelser vedrørende konsesjon til å drive et kommersielt ferjesamband uten offentlig subsidiering mellom Lauvvik – Oanes når Ryfast åpner og det offentlig subsidierte riksveisambandet legges ned.

Nå har fylkesrådmannen altså konkludert med en positiv innstilling. Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp), er selvsagt svært fornøyd med utfallet.

– Dette er en bekreftelse på at arbeidet vi har gjort gir resultater. Vi har trodd på dette hele tiden, departementet har trodd på oss, og det samme har EU. Dette letter riggingen av den nye kommunen, men i dag er det først og fremst de reisende som kan feire. Jeg tipper forslaget også vil stå seg gjennom samferdselsutvalget, sier På Morten Borgli.

For å komme med innspill i vurderingen om det er behov for fortsatt fergedrift, hentet rådmannen uttalelser fra kommuner og andre virksomheter.

Positivitet i Forsand og Sandnes

Fortsatt fergedrift har som nevnt vært en av nøkkelfaktorene for kommunesammenslåingen mellom Forsand og Sandnes. Dette er den eneste direkte forbindelsen mellom kommunene som skal bli til én i 2012. Begge ga derfor tydelige og positive tilbakemeldinger til fylkesrådmannen.

Forsand kommune la til grunn at arbeidet med realisering av vei -og tunnelprosjektet Espedal-Frafjord, Ryfylkeporten fortsetter i tråd med gjeldende vedtak i fylket, selv om det skulle bli gitt konsesjon til et privat fergesamband over Høgsfjorden.

Sandnes kommuen henviser til at det etter EØS avtalen gjelder en rettighet for private utøvere til å yte sjøtransporttjenester i Norge.

– Samferdselsdepartementet sier i sitt brev av 4. juli 2017 til Hordaland fylkeskommune at «slik denne rettigheten er utformet skal det mye til for å nekte løyve til en søker», hevder Sandnes kommune i sin tilbakemelding.

Svært urolige i Stavanger

Stavanger-politikerne har utrykket negativ holdning til videre fergesamband etter realiseringen av Ryfast. Kommunen er svært urolig for at privat fergedrift vil medføre inntektsbortfall på mellom 100 til 200 millioner kroner årlig for Ryfast- prosjektet.

– Et inntektsbortfall i denne størrelsesorden kan medføre at det økonomiske garantiansvaret vil bli utløst og Stavanger kommune og Rogaland Fylkeskommune vil potensielt måtte gjøre alvorlige kutt i tjeneste- og velferdstilbud for å overholde forpliktelsene, meldes det fra Stavanger.

De mener også at privat fergedrift over Høgsfjorden vil være et brudd på forutsetningene for stortingsvedtaket om byggingen av Ryfast, og et brudd på forutsetningen for Stavanger kommunes garantiansvar.

Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune har stilt garanti for et maksimalt bompengelån på seks milliarder i 30 år, og begge har vært urolige for at privat ferjedrift vil føre til bortfall av inntekter som kan utløse garantiansvaret. 30 prosent av ansvaret ligger hos kommunen, mens fylkeskommunen har garantert for resterende 70 prosent.

Fylkesrådmannen mener garantiansvaret er irrelevant i vurderingen av fergebehov. Han mener problemstillingen knyttet til garantien eventuelt må tas opp som egen sak. Fylkesrådmannen mener det er avgjørende at det ikke legges vekt på utenforliggende hensyn når saken kommer til behandling den 22. november. Han stiller seg positiv til videre privat drift. Fylkesrådmannen sier videre det finnes en risiko for at Norge kan bli stevnet for brudd på EØS-avtalen dersom samtlige søkere får avslag på sine søknader om løyve til videre drift.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...