Fylket sier fortsatt nei til Øglændkvartalet

ØGLÆNDKVARTALET: Kommunen sier ja, men fylkeskommunen opprettholder innsigelsen på saltaket som de mener ikke blir godt nok ivaretatt. Foto: Link Arkitektur / Brick Visual

Ordfører Stanley Wirak (Ap) er skuffet over at fylkeskommunen opprettholder innsigelsen på Øglændkvartalet. Nå skal saken prøves for departementet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2017 kl 12:15

Forrige uke vedtok bystyret i Sandnes å gå videre med planene for Øglændkvartalet, til tross for innsigelser fra fylkeskommunen.

Vedtaket innebar at kommunen og fylkeskommunen skulle forsøke å rydde av veien den siste innsigelsen, som fylkeskommunen har fremmet med tanke på saltaket de ikke mener blir godt nok ivaretatt i Øglændkvartalet.

Les også: Kommunen gir gass tross fylkets advarsler

Mandag denne uken møttes ordfører Stanley Wirak, Annelin Tangen (Ap), Oddny Helen Turøy (KrF), Ole Tonning (fagansvarlig sentrum), tre fra administrasjonen og kommunaldirektør fra Sandnes fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) til mekling i håp om å komme til enighet om veien videre. Slik gikk det ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØGLÆNDKVARTALET: Slik ser det ut i dag. Foto: Andreas Kydland

Til departementet

For i planene som bystyret i Sandnes har godkjent, skal saltaket erstattes med en ny, inntrukket etasje.

– Det er trist de skal komme med innsigelse på taket, for i gjeldende reguleringsplan ble det godkjent å rive og lage nytt, flatt tak. Så er det svært synd at de velger å utsette utviklingen i byen på denne måten, sier ordfører Stanley Wirak oppgitt.

Nå skal saken oversendes kommunaldepartementet for endelig avgjørelse der.

– Prinsipielt

– Jeg klarer ikke se for meg at de skal opprettholde innsigelsen i departementet. Skulle de gjøre det må vedtaket forandres og saltaket beholdes som det er, sier ordføreren.

Han hadde håpet det omsider gikk mot en endelig tommel opp til utbygger som er klare til å gå i gang når endelig godkjenning ligger på bordet.

– Nå har vi knadd på dette prosjektet i så mange år. Jeg mener det er oss politikere i Sandnes som skal bestemme i vår egen by. 46 av 49 representanter i bystyret er enige om at planene er gode og at prosjektet kan igangsettes, men så skal det sitte noen i fylkeskommunen og si at de vet bedre enn oss. Dette er prinsipielt for oss, og vi må vise at det er det kommunale selvstyret som skal bety noe, sier Wirak.

– Har strukket oss langt

Nå håper ordføreren på rask avklaring i departementet.

– I verste fall går det et halvt år før vi får en endelig avklaring i departementet, sier Wirak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØGLÆNDKVARTALET: Slik ser det ut i dag. Foto: Andreas Kydland

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) utdyper hvorfor fylkeskommunen opprettholder innsigelsen på saltaket.

– Vi har myndighet til å se til at kulturminner blir ivaretatt. Vi mener kvartalet og bygget er viktig å ta vare på. Bygget har mange kvaliteter knyttet til Langgata som er et viktig område, på lik linje med gamle Stavanger, av nasjonal verdi og interesse. Men fylkestinget har strukket seg langt og har langt på vei imøtekommet det Sandnes har hatt som ønske, sier fylkesordføreren.

– Uenige om 218 kvadratmeter

Hun utdyper det med at fylkestinget har gått med på at bygghøyden blir langt høyere enn hva bygghøyden egentlig gir rom for.

– Området som sådan blir endret, men vi mener vi kan gå med på endringene på grunn av argumentet om tetthet i sentrum, nærhet til kollektivtrafikk og så videre. Men det må være mulig å gjøre det samtidig som en tar vare på det vi påpeker. Av totalt 20.000 kvadratmeter er vi uenige om 218 av dem. Vi har strukket oss langt og hadde håpet vi kom til enighet om også den siste biten, sier Ege Tengesdal.

ØGLÆNDKVARTALET: Slik ser det ut i dag. Foto: Andreas Kydland


ØGLÆNDKVARTALET: Slik ser det ut i dag. Foto: Andreas Kydland

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...