Ga liv til sin døde oldefar

REISE: Når han ikke skriver er Morten Bjerga lektor ved Sandnes videregående skole. Nå håper han på god mottakelse av romanen «Lars O. Bru og havet» der han tar leserne med på en fiktiv og ikke fiktiv reise i sin oldefars liv. Foto: Trond Eirik Olsen

Funn av erindringer som oldefaren hadde skrevet ned 
pirret nysgjerrigheten til Morten Bjerga. Det ble starten på en både fiktiv og ikke fiktiv reise tilbake i tid.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BOK: – Personer, årstall, steder og viktige hendelser er fiktivt, men resten er oppdiktet slik jeg tror historien om min oldefar kunne vært. Jeg liker i alle fall å tenke på at dette er den virkelige historien om min oldefar fra Bru, som jeg selv aldri fikk treffe, sier Morten Bjerga (47).

Siste fase av livet

Denne måneden kom ganddalitten, som til daglig er lektor ved Sandnes videregående skole, ut med romanen «Lars O. Bru og havet» på Det Norske Samlaget. Forlaget beskriver romanen som en skildring av en ramsalt kystkultur på Vestlandet i perioden 1870 til 1949. Det handler mye om livet, havet og døden. En beskrivelse som Bjerga selv mener er dekkende.

– Vi møter oldefar i siste fase i livet. Han er 79 år og forstår at slutten nærmer seg. I boken ser han tilbake på livet samtidig som han tenker gjennom mange spørsmål i forhold til eksistensielle forhold. Det handler både om forsoning, tap av relasjoner og forhold til tro. I forhold til det sistnevnte blir det også et møte med en kystkultur der kristendommen har spilt en stor rolle, sier Bjerga og forteller samtidig at han håper den nye boken kan være med på å bryte ned flere fordommer omkring en streng og pietistisk kystkultur:

– Oldefar bodde på Bru og mange tror at samfunnet her og andre steder i Ryfylke var innestengt og lukket uten at det kom inn impulser utenfra. Det stemmer ikke, for havet var en viktig ferdselsåre ut for mange. Min oldefar, som var både fiskerbonde, handelsmann og damskipsekspeditør, var en av dem som ofte reiste ut og han tok med seg sterke inntrykk og nye impulser hjem. Også for meg har dette vært nye oppdagelser.

Fant skatt

Ideen til romanen kom da Bjerga under en opprydding kom over håndskrevede erindringer fra oldefaren. Disse erindringene var i store trekk praktiske beskrivelser av hendelser og gjøremål mens indre tanker og refleksjoner ble holdt borte.

– For meg var det uansett en liten skatt som dukket opp. Erindringene ga klare indikasjoner på at dette var en mann som jobbet hardt og var svært aktiv på mange felt. Samtidig opplevde han mange prøvelser, ikke minst da kona døde tidlig, sier Bjerga og fortsetter:

– Nysgjerrigheten ble vekket og jeg følte sterkt behov for å bli bedre kjent med personen Lars Bru. Jeg bestemte meg for å foreta en reise som også gikk innover i hans tanker og følelser.

– Ble du bedre kjent med han?

– Ja, jeg mener det. Ikke bare oldefar, men hele slektshistorien min har fått et litt nytt lys. Jeg sitter eksempelvis igjen med en enorm respekt for det pågangsmotet de viste i tider som var svært tøffe, sier han.

Kjent med familie

Bjerga har jobbet med romanen i over ett år og har i løpet av denne tiden også blitt kjent med familiemedlemmer han knapt visste om tidligere.

– Det ble mye leting i slektstrær og det førte meg til flere eldre familiemedlemmer som hadde møtt oldefar. Det ble mange interessante samtaler og sterke møter, sier han.

– Hva vil du leserne skal sitte igjen med?

– Jeg håper at mange kan få et nytt bilde av sin egen historie og samtidig tenke gjennom en del eksistensielle spørsmål rundt hva som er det viktige i livet, sier han og innrømmer at han er spent på mottakelsen.

– Bare det å få gitt ut en bok på et større forlag som Det Norske Samlaget er stort for en hobbyforfatter. Selv er jeg veldig godt fornøyd med resultatet og nå håper jeg at kritikerne også vender tommelen opp.

– Kan vi vente oss flere bøker?

– Ja, jeg håper det. Det blir imidlertid uten oldefar, men jeg brenner inne med mange ideer, sier Bjerga.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...