Leserbrev: – Gang- og sykkelsti til rulleskianlegget i Melsheia til sommeren

SYKKELSTI: Det er blant annet denne grusstien mellom Brattebø og Melshei Erlend Kristensen i dette leserbrevet foreslår å gjøre om til sykkelsti. Foto: Privat

I dette leserbrevet tar bystyrerepresentant Erlend Kristensen (MDG) til orde for å gjøre to grusveier opp til Melsheia om til sykkelsti.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2017 kl 15:14

Miljøpartiet De Grønne vil ha gang- og sykkelsti opp til det nye rulleskianlegget ferdig til åpningen til sommeren! Dette ønsker vi skal gjøres rimeligere og mer miljøvennlig enn alternativet langs Melsheiveien. Dette kan til og med bli en utvidet del av rulleskianlegget til både trening og konkurranser.

Det vi ønsker å gjøre er å asfaltere de allerede etablerte turstiene som går fra Kleivane (ca. 700 meter) og opp fra Brattebø (ca. 1000 meter). Disse er til og med allerede lyslagte.

Til sammenligning ble en strekning i Sørmarka asfaltert i 2013, slik at Stavanger fikk en fullverdig sykkelrute til Forus. Denne ble vedtatt og bygget på rekordfart. Dette burde også Sandnes kunne gjøre i forhold til rulleskianlegget i Melsheia.

Men vedtaket fikk også noe kritikk i forhold til at en grusvei er et mindre naturinngrep. I forhold til inngrep i naturen er nok fortsatt meningene delte. Men dette kan kompenseres ved å velge en type asfalt som gjør at en nesten ikke ser forskjell på om stien er gruslagt eller asfaltert. Tross alt vil en ny asfaltert sykkelsti langs veien være et større naturinngrep enn å asfaltere en allerede anlagt grusvei. Dessuten handler dette kun om stier i utkanten av Melsheia. Det finnes en mengde andre turstier i området. Dersom målet er å bruke naturen og området, kan en trygt si at dette har vært en suksess i Sørmarka.

Et annet viktig poeng er at dette ikke koster like mye som en helt ny gang- og sykkelvei langs bilveien. Noe av grunnen til at kommunen fikk forsert arbeidet med det lenge planlagte rulleskianlegget i Melsheia, var regjeringens omstillingspakke for 2016. Det er ventet at vi også får slike midler i 2017. Da burde dette være en åpenbar prioritering. I tilfelle vil også finansieringen være på plass. Kommunen burde uansett innhente priser fra ulike leverandører så raskt som mulig, for dette burde vi klare å finansiere også selv.
I forhold til klima- og miljø, vil også dette lede til mindre CO2-utslipp i bygge- og anleggsfasen.

Jeg har vært i kontakt med Roar Børresen som leder satsingen på sykkel i Stavanger. Han melder om at asfalteringen i Sørmarka også har vært en suksess i forhold til enklere vedlikehold. Brøyting og strøing blir enklere og det blir mindre avrenning av sand. Spesielt i områder med bakker, vil det være relativt mye behov for vedlikehold av grusveier på grunn av avrenning.

Det er temmelig bratt på deler av stien fra gamle Ålgårdsvei ved Brattebø. Det kan derfor være en fordel å rette ut stien med et par hårnålssvinger, slik at det fungerer bedre for syklister og rulleskibrukere. På strekningen fra Kleivane er det også et lite kort parti som burde justeres med en hårnålssving.

Denne løsningen leder til at en kan sykle opp til rulleskianlegget og Melsheia både fra Kleivane og fra Håbafjell/Bogafjellområdet. Dette uten å måtte passere nedre del av Melsheiveien, som er svært lite tilrettelagt for sykkel og hvor to biler ikke kan passere hverandre. Dermed kan både barn og voksne sykle trygt til rulleskianlegget. Dette til og med i mye roligere og finere omgivelser enn langs bilveien. Det burde være en selvfølge at vi skal kunne sykle eller ta rulleskiene fatt på miljøvennlig vis for å komme til rulleskianlegget i sykkelbyen Sandnes - en god oppvarming og bonus før rulleskitreningen starter i det nye anlegget.

Miljøpartiet håper kommunen og politikerne liker ideen og er like kreative og effektive i forhold til dette, som i forhold til forseringen av rulleskianlegget som ble vedtatt i 2016. Her kan vi til og med få en utvidet rulleskiløype hvor en kan drive bakkeintervaller. Selv om rulleskianlegget vil være godt nok for trening, er det alltid kjekt om en kan variere områdene en trener i. Kanskje en også kunne benyttet disse bakkene ved enkelte konkurranser?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...