Generasjonsskiftet har startet ved SFF

OVERTAR: Tore Christiansen forsvinner på ingen måte fra SFF, selv om sønnen Boye (24) i høst overtok som daglig leder ved SFF på Lura. Foto: Andreas Kydland

Tore Christiansen kommer framover til å overlate mer ansvar til sønnen Boye (24) ved SFF. – Det er lenge til jeg forsvinner, men når det skjer skal SFF være i gode hender, sier han.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Tore Christiansen og firmaet «Scandinavian Fittings and Flanges» (SFF) på Lura har i flere år ridd høyt på oljeboomen i Norge. Rørgrossisten har siden starten i 1991 bygget stein på stein til det som har blitt svært god butikk.

I høst kom også sønnen Boye Christiansen (24) med på laget. Generasjonsskiftet i SFF har startet.

– Jeg har fungert som både konsernsjef og daglig leder de siste årene. Nå overtar Boye daglig leder-biten, noe som gjør at jeg kan frigi tid til å jobbe med det jeg synes er gøy. Det vil si å finne nye markeder og nye geografiske områder, i samråd med Boye, selvsagt, sier Tore Christiansen, som på ingen måte er på vei ut av SFF.

Stillingen som daglig leder har lenge vært tiltenkt Boye, dersom han selv har ønsket å følge i farens fotspor.

– Jeg har trødd her ute siden jeg var liten gutt og kjenner mange ansikter og vet hva som gjøres på huset, sier han.

Toppkarakterer

Nylig returnerte han fra studier i utlandet med toppkarakterer, en bachelor i «business administration» fra USA og master i «energy, trade and finance» fra Cass Business School i London. Nå gleder han seg til å ta fatt på en spennende framtid.

– Det er mye å sette seg inn i, og jeg må bygge opp tillit til både kunder og ansatte. Mange har jobbet her i mange år. Jeg skal ikke fortelle dem hva er rør er. Jeg kommer til å jobbe mer overordnet med særlig salg og administrasjon, forteller han.

(Artikkelen fortseter under bildet)

FRA SKOLEBENKEN: Christiansen junior har nylig returnert fra flere års studier i utlandet. Pappa Tore bidrar ofte med innspill, men stadig mer ansvar overlates til Boye framover. Foto: Andreas Kydland

– Boye har nok bedre kvalifikasjoner enn meg til å ta SFF videre i den formen selskapet er i dag. Også markedet er et helt annet i dag enn da SFF i 1991 skulle inn i et veletablert marked som en «new kid on the block». Den gangen handlet det om ungdommelig pågangsmot og gründerånd. I dag er SFF markedsleder og i en helt annen posisjon. Da passer det godt med et skifte som dette, sier pappa Tore.

Har måttet kutte

Men SFF er, som så mange andre, inne i tøffere tider nå enn få år tilbake. Etter pilene hadde pekt bratt oppover i flere år kom fallet i markedet som også SFF har fått kjenne på. De siste par årene har arbeidsstokken på Lura blitt redusert med 20 mann. I dag er det mellom 120 og 130 igjen, hvis vi regner med utenlandsavdelingene.

– Her var stabelen av utsendingsklare rør langt høyere tidligere, sier Tore og peker mot siden av lagerhallen hvor utsendingsklare rør venter på videre transport.

– Forhåpentligvis vokser haugen de kommende årene når markedet igjen vokser, legger Boye til.

For økonomisk har hverdagen endret seg voldsomt for SFF. I 2014 omsatte bedriften for i overkant av svimlende 1,1 milliarder kroner. I 2015 var omsetningen halvert til 600 millioner kroner. I samme periode har SFF likevel klart å levere overskudd. I 2014 satt bedriften igjen med 90 millioner kroner i overskudd før skatt. I 2015 satt de igjen med 21,5 millioner i overskudd.

– Vi har vært litt gammeldags i tankegangen i alle år og har opparbeidet oss en solid egenkapital. Vi har ikke gjeld og har satset i utenlandske markeder i tillegg til det norske. Det har gitt oss flere bein å stå på, sier Christiansen senior.

(Artikkelen fortseter under bildet)

ISHOCKEY: Tore Christiansen eier ishockeylaget Stavanger Oilers. Interessen for ishockey har smittet over på sønnen som blant annet har New York Rangers-puck signert av tidligere spiller Brian Leetch. Foto: Andreas Kydland

Tror på vekst

Andre tider til tross. 2. generasjon Christiansen har stor tro på at pendelen vil snu.

– Hvordan er det å komme fra skolebenken til ledelsen i selskapet nå kontra under gullårene?

– For meg kan det være en fordel at det ikke er det samme trøkket nå som et par år siden. Det kan gi meg bedre tid til å finne meg til rette og sette meg inn i hvordan selskapet arbeider. Med fem svære prosjekter pågående, hadde det trolig ikke vært like lett. Når det er sagt, har vi selvsagt et stort ønske om større aktivitet og har stor tro på vekst i framtiden, sier Christiansen junior.

Mye «lått og løye»

Tonen mellom far og sønn er svært god. De snakker mye om viktigheten av å ha det gøy på jobb og ikke ha et strengt hierarki.

– Det er viktig å gjøre ting sammen med de ansatte og ikke gå med nesen i været. Her tuller alle med alle, sier Boye.

– Vi har mye «lått og løye» med de andre på huset. Vi har mange røvere ansatt og er nok kjente for å le mye. Vi tar ikke oss selv så høytidelig alltid, sier Tore, som for mange gjerne er like kjent for å dukke opp på TV-skjermen iført gulldress når ishockeylaget Stavanger Oilers vinner det norske sluttspillet, som de har gjort på seks av de syv siste forsøkene.

Også Boye har ishockey på maten, noe som viser godt igjen i hyllen bak kontorpulten.

– Har du selv en gulldress hengende, som din far?

– Nei, jeg har ikke kommet helt dit enda, sier Boye.

– Det er noe du må vokse inn i, sier pappa Tore lurt.

– Ja, det ligger en del burgere bak å vokse inn i gulldressen, kontrer Boye og ler.

(Artikkelen fortseter under bildet)

OVERTAR: Boye Christiansen (24) har fra i høst fungert som daglig leder ved SFF på Lura. Målet er at stabelen med rør i bakgrunnen skal vokse i takt med vekst i markedet de kommende årene. Foto: Andreas Kydland

Vil være best

Som leder er Boye Christiansen offensiv i tilnærmingen. Å være nest best er ikke godt nok.

– Jeg vil at ting skal være sykt bra, og ikke ok. Tiendeplass og femteplass er ikke kult. Førsteplass er godkjent, sier han.

Christiansen senior tror sønnens ambisiøse holdning kan føre ham og SFF langt de kommende årene.

– Boye er ambisiøs, hardtarbeidende og inkluderende og kommer til å bygge et sterkt lag. Han kommer før meg på jobb og går hjem etter meg. Det er ofte lys på kontoret både kvelder og helger, sier Tore Christiansen, vel vitende om at SFF går en spennende framtid i møte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...