Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Måtte stemme tre ganger over samme forslag: Gikk i protest fra møte i kommuneplankomiteen

Vedtok nye markagrenser etter håndtegnet kart

DRAMATIKK: Det ble en farse da kommuneplankomiteen skulle stemme over de nye markagrensene. To fra Arbeiderpartiet stemte mot posisjonens eget forslag, og møteleder Martin Håland (Sp) måtte forklare dem hva de stemte over. Etter tredje avstemning fikk posisjonspartiene flertallet de ønsket. Da gikk de uavhengiges representant, Parissa Hamedan Nejad, i protest. På bildet er hun nummer to fra høyre. Foto: Frode Olsen

Møtet i kommuneplankomiteen tirsdag ble det som kan kalles en politisk farse. Avstemningen av de nye markagrensene måtte gjennomføres tre ganger fordi enkelte av posisjonspolitikerne fra Arbeiderpartiet ikke skjønte hva de stemte over. Etter tredje stemmerunde forlot den uavhengige representanten, Parissa Hamedan Nejad, formannskapssalen i protest.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2018 kl 21:50

Møtet i kommuneplankomiteen tirsdag fikk dessverre en lei avslutning. Da medlemmene skulle stemme for eller i mot de nye markagrensene, ble alt bare rot.

Leder for kommuneplankomiteen, Martin Håland (Sp), viste komitemedlemmene et håndtegnet kart som skulle danne retningslinjene for de nye markagrensene i kommuneplanen for 2019-2035. Det håndtegnede kartet posisjonspartiene ønsket å stemme frem, var for de andre mer eller mindre umulig å forholde seg til. Det forteller Oddny Helen Turøy (Krf) til Sandnesposten.

– Martin Håland viste fram et kart som han sier noen i posisjonen har tegnet for hånd. Det var i alle fall for meg komplett umulig å fatte hvor disse nye grensene posisjonspartiene hadde tegnet, ser ut og er i virkeligheten. Kartet over de nye kommunegrensene sier Martin Håland ble ferdige natten i forveien av vårt møte. Vi fikk dem presentert i forkant, men dette kartet er ikke mulig å tyde, langt mindre skulle stemme over. Jeg skulle gjerne likt å vite hvem i posisjonen som har tegnet dette kartet. Det hele er meget uprofesjonelt og rett og slett useriøst, sier Turøy.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KART TIL BESVÆR: Dette er det omtalte kartet noen fra posisjonspartiene skal ha tegnet. Den sorte streken indikerer de nye markagrensene posisjonspartiene ønsker skal danne grunnlaget for kommuneplanen 2019-2035. Forslaget ble vedtatt etter at kommuneplankomiteen måtte stemme tre ganger før alle hadde skjønt hva de stemte over. Foto: Sandnes kommune

Da kommuneplankomiteen skulle stemme over kartet som Martin Håland la frem på vegne av posisjon, så måtte komiteen gjennom tre stemmerunder før posisjonen fikk flertallet de hadde sett for seg. Da ble Parissa Hamedan Nejad det man kan kalle for politisk rasende.

– Martin Håland sa til og med før avstemningen at dette var et uferdig forslag. Så presenterte han det håndtegnede kartet. I første stemmerunde fikk posisjonens håndtegnede kart seks stemmer og falt. Så ble det gjennomført en ny avstemning. Da fikk posisjonens forslag syv stemmer og falt. Først ved tredje stemmerunde fikk posisjonen flertall. Årsaken var at to av medlemmene fra ett av posisjonspartiene ved de to første anledningene stemte mot sitt eget forslag. Etter tredje avstemning valgte jeg å forlate lokalet, sier Parissa Hamedan Nejad.

Oddny Helen Turøy bekrefter at det Parissa Hamedan Nejad sier er riktig.

– Det stemmer dessverre at kommuneplankomiteen måtte stemme tre ganger før enkelte av posisjonsmedlemmene forsto hva de opprinnelig skulle stemme over. De første gangene stemte de mot partiets eget forslag. Når det er sagt så skjønner jeg forvirringen, for ingen i rommet kan med hånden på hjertet si at de nye grensene kan tydes gjennom kartet. Kommuneplankomiteen vedtok de nye markagrensene på bakgrunn av et håndtegnet kart vi ikke hadde forutsetninger for å tyde. Da gikk Parissa Hamedan Nejad. Det ble også i forkant av møtet sagt at vi skulle avslutte klokken 21.00. Da vi hadde stemt tre ganger over samme vedtak var klokken også passert 21.00. Det skal også være sagt at flere av politikerne i posisjonspartiene personlig ønsket å stemme nei til vedtaket, men de stemte ja fordi de er bundet, sier Turøy.

Ugrei oppførsel

Møteleder Martin Håland (Sp) likte dårlig at den uavhengige representanten reiste seg og gikk.

– Det ser jeg på som en protestaksjon, og synes det er ugreit. Det likte jeg dårlig, sier Martin Håland.

Han bekrefter at avstemningen ikke gikk etter planen, og at det måtte tre runder til før alle medlemmene hadde forstått forslaget.

– Nå skal jeg være forsiktig så jeg ikke beveger meg på for dypt vann, men her kan det tenkes at gruppelederne i de ulike partiene ikke har informert medlemmene i kommunplankomiteen godt nok. Det medfører riktighet at to av medlemmene fra Arbeiderpartiet ved de to første avstemningene ikke forstod forslaget som ble lagt fram, og stemte i mot. Når det er sagt ville jeg foretatt like mange stemmerunder dersom det var folk i opposisjonspartiene som ikke hadde forstått. For meg er det viktig å vite at representantene har forstått vedtaket før endelig antall stemmer blir summert, sier Håland.

Refsnes hintet om tomteselskapet

Jan Refsnes (SV) ville i likhet med Oddny Helen Turøy (Krf) gjerne vite hvem i posisjonen som hadde tegnet kartet over de nye markagrensene, og hvilke prioriteringer posisjonen har gjort. Refsnes sa ikke ordene direkte, men antydet langt på vei at han sitter med en følelse av at det er Sandnes tomteselskap som har ført kartet i pennen.

– Alle i rommet forstod at Jan Refnes hintet til at posisjonspartiene lar seg styre av fremtidige interesser til tomteselskapet, og at det angivelig er tomteselskapet som har tegnet kartet. Det kan jeg avvise. Hvem som har tegnet kartet ønsker jeg ikke å kommentere. Det er uvesentlig i sammenhengen, sier Martin Håland.

Siste ord er neppe sagt om hverken kartet, vedtaket eller protestaksjonen som fant sted på møtet.

Revisjonen av kommuneplanen for 2019-2035 skal i mai til bystyret. De skal da vedta å sende forslaget til revidert kommuneplan ut på høring, før saken kommer tilbake for endelig avgjørelse.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...