Debatt: «Gjør som oss – lei en miljøvennlig bil»

TIL LANDSMØTE: Andreas Nordang Uhre (nylig flyttet til Sandnes), Erlend Kristensen, Alexandra Gjerdrum og Jon Torger Hetland Salte deltok i helgen på MdGs landsmøte i Lillehammer. Foto: Privat

Leide el-bil og tok kjøreturen til landsmøtet på Lillehammer som en «roadtrip».

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

LESERINNLEGG: Vi var tre fra Sandnes på landsmøtet for Miljøpartiet de Grønne på Lillehammer i helga. De aller fleste reiste med nattoget. Men vi valgte å benytte den nye delingsøkonomien, og leide en Tesla på nabobil.no. Det å dele på for eksempel en Tesla er ekstra miljøvennlig, fremfor at alle må kjøpe sin egen bil. Alle biler står ubrukt ofte mer enn 95 prosent av tiden. Både turen og landsmøtet ble veldig kjekk og sosial.

Men et landsmøte er selvsagt ikke bare fest og sosialt samvær. Vi har også gjort en formidabel jobb med å vedta et nytt program for de neste fire årene på Stortinget. Et program som følger opp Paris-avtalen og staker ut kursen for det uunnværlige grønne skiftet som skjer i verden. Vi kan velge å se bort fra dette skiftet eller vi kan henge oss på. Miljøpartiet velger selvsagt at vi må være med på ferden mot det grønne skiftet, for å bevare velferden og skape nye jobber.

Vi har dessverre de siste årene smertelig erfart at vår ensidige satsing på olja leder til et sårbart samfunn i forhold til reduserte oljepriser. Vi ønsker å gjøre Rogaland til en viktig region også i fremtiden og vil starte med ekte omstilling nå.

Belønningsordning

Men jeg vil fremheve en sak som MdG Sandnes har jobbet for fremme av i mange år. Nemlig klimabelønningsordningen. I det nye programmet er nå ordningen tydelig forankret. Men nå starter arbeidet med å gjøre denne geniale modellen kjent blant media og velgerne. Modellen var en vesentlig grunn til at Cicero beregnet at miljøpartiet var det eneste partiet på Stortinget som leverte et budsjett for 2017, som fulgte opp Paris-avtalen. De andre partiene var ikke i nærheten av å følge opp det de hadde signert for.

Den berømmelige bilpakken ledet til regjeringskrise ved behandlingen av statsbudsjettet for 2017. Tenk at 25 øre i snittøkning for bensin og diesel pluss moms, kan skape så mye debatt. Men jeg håper bensin- og dieselavgifter også blir tema ved valgkampen i 2017. For ingen liker avgifter. Men dersom 60-70 prosent av folket blir klar over at de vil bli belønnet med miljøpartiet sitt forslag, tror jeg dette kan være en joker som leder til at vi bryter sperregrensen ved høstens Stortingsvalg.

For med klimabelønningsordningen vil alle som kjører fossilbil mindre enn snittet tjene på ordningen.

Jeg har regnet på konsekvensene av for eksempel 5 kroner i økte avgifter per liter, som vi tidligere har foreslått. Siden vi kjører mindre enn landsgjennomsnittet, vil alle i Rogaland dermed i snitt få en gevinst på 28 kroner per måned per person. Dette på grunn av at all økte avgifter samles i en pott og betales så likt og uavkortet tilbake til folket. Vi er altså mer opptatt av å innføre effektive klimatiltak enn at vi skal bruke slike avgiftsøkninger til å finansiere Staten.

– Mindre enn Frp

Til sammenligning vil alle i Rogaland, med Frp sin allerede vedtatte bilpakke for statsbudsjettet 2017, i snitt betale 13 kroner ekstra hver måned per person, basert på Statistisk Sentralbyrå sine tall for kjøremønsteret fra 2015.

I snitt vil altså hver person i Rogaland gå i pluss med 41 kroner per måned med MdG sitt forslag i forhold til Frp sin vedtatte bilpakke for 2017. Partiet mot skatter og avgifter har altså allerede i regjering vedtatt høyere avgifter enn MdG, siden vi vil betale alt tilbake.

Ikke bare har altså miljøpartiet lavere avgifter enn Frp, isolert til Rogaland, men folket blir belønnet for innsatsen. Og belønningen blir desto høyere jo mer miljøvennlig den enkelte innretter seg. Mens de som kjører mer fossilt enn snittet taper på ordningen. Altså et meget effektivt virkemiddel for at folk skal ta miljøvennlige valg og en katalysator for det grønne skiftet.

Men ikke alle har råd til en Tesla, vil vel mange si. Det finnes en bråte Teslaer til leie på Nabobil. Flere kommer til å velge å dele på sin bil i fremtiden. I tillegg kommer det mange ordinære elbiler med lengre og lengre rekkevidde om få år. Miljøvennlige alternativer til fossilbilen kommer til å være godt tilgjengelig for alle. Også for de som ikke har råd til å eie en bil.

Det er en fryd å kjøre luksusbilen Tesla på langtur. Et godt eksempel på at det ikke er så verst å velge miljøvennlige alternativer. På toppen av det hele vil vi altså at de som velger miljøvennlig skal belønnes for innsatsen. Selvsagt skal de det. Stem på miljøpartiet ved valget til høsten. For fremtidens skyld.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...