Gnistrande konsert med Sandnes Symfoniorkester

Sandnes Symfoniorkester er framleis ein litt for ukjent institusjon i byen med over 76.000 innbyggarar, men har etter kvart fått ein tilhøyrarskare som møter opp uansett høve og vêr.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

KONSERTMELDING: Sandnes sitt eige symfoniorkester leverte varene i kjent stil i laurdagens kveldskonsert i Sandnes kirke. Trass i over tjue varmegrader på utsida av kyrkjeveggane møtte eit 60-tals publikummarar opp for å få med seg sesongens siste opptreden med orkesteret.

Konserten blei opna med konsertovertyren «Hebridene (Fingals hole)» av Felix Mendelssohn, eit stykke inspirert av ei svær hole med sekskanta steinar på austkysten av Skottland. Hola skal ha blitt besøkt av den skotske mytekrigaren Fingal. Eit veltrimma orkester kom svært godt ifrå denne opninga av konserten.

Ung solist

Frida Siegrist Oliver (f.1998) var kveldens solist på bratsj. Trass sin unge alder er ho allereie ein rutinert musikar som har gått i lære og spelt med fleire utøvarar av internasjonalt kaliber, som Soon-Mi Chung ved Barrat Due musikkinstitutt i Oslo og stjernefiolinisten Itzhak Perlman. I dag studerer ho bratsj ved The Julliard School i New York.

Ho byrja å spele fiolin i Stavanger kulturskole med kveldens konsertmeister, Eirik Stangenes, som lærar. Faren Eirik Oliver sat på fløyterekka under konserten. På repertoaret stod «Suite Hébraïque for bratsj og orkester» (1850-51) av Ernest Bloch, tre satsar opprinneleg frå «Fem jødiske stykke for bratsj og piano» av same komponist. Frida viste sikker bogeføring i dei tre satsane og fekk velfortent applaus då suiten var vel i hamn. Dette er tredje gongen ho har hatt eit prosjekt med symfoniorkesteret.

Æresmedlem

Før orkesteret runda av med den nasjonalromantiske 9. symfonien i e-moll av Antonín Dvorák, også kjent som «Frå den nye verda» (1893), tok styreleiar i orkesteret, Bjarte Lyslo, ordet. Han ville på vegne av orkesteret heidre ein tidlegare medlem med over 50 års fartstid i rekkene, Bjørg Myrhaugen. Ho har spelt fiolin i orkesteret og undervist i kulturskulen i ei årrekke inntil ho pensjonerte seg for nokre år sidan. No vart ho heidra med diplom og blomster og blei utnemnd til æresmedlem i orkesteret, ikkje berre for sine musikalske, men òg sosiale eigenskapar. Lyslo var sjølv ein som blei teken godt vare på av Myrhaugen då han var ny i orkesteret.

Ung dirigent

Dirigent Rune Furøy Johansen gjorde ein god jobb framføre det vel 50 mann store orkesteret. Han blei i 2016 den første studenten som fekk plass på masterprogrammet i dirigering ved Universitetet i Stavanger. Sandnes Symfoniorkester jobbar bevisst med å hente inn unge solistar og dirigentar med forankring i lokalmiljøet og er med dette med på å motivere og frambringe unge talent ein vil sjå og høyre mykje frå i framtida.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...